Actualitate
Când începe Postul Paștelui 2023. Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | sebesinfo.ro
Când începe Postul Paștelui 2023 ortodox și catolic . Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an | sebesinfo.ro
Paștele este una dintre sărbătorile mari de peste an, dar spre deosebire de Crăciun, acesta nu se sărbătorește în fiecare an la aceeași dată. În 2023, atât Paștele ortodox, cât și cel catolic for fi sărbătorite în luna aprilie.
În 2023, Paștele ortodox va pica duminică 16 aprilie, iar Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie.
Așa cum este tradiția, duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, Floriile ortodoxe 2023 pică pe 9 aprilie, iar cele catolice pe 2 aprilie.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă. Astfel, în 2023 salariații vor sta acasă pe:
- 14 aprilie 2023 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
- 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
- 17 aprilie 2023– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.
Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.
Postul Paștelui 2023 este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește:
- 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
- 9 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă.
Paștele catolic 2023 va pica în data de 9 aprilie. Postul Paștelui catolic va începe pe data de 22 februarie și se va termina în data de 8 aprilie.
Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2023?
- În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
- În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
- În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
- În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
- Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
- În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
- În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
- În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

Actualitate
Vineri, 23 mai 2025: Serată muzicală de excepție oferită de pianista japoneză Chiyo Hagiwara și soprana Melinda Samson, în ambianța unică a Cetății Câlnicului
Vineri, 23 mai 2025, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului International „Lucian Blaga”, cu începere de la ora 19.30, în ambianța unică a Cetății Câlnicului – inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, va avea loc o serată muzicală de excepție, la care publicul este invitat cu toată căldura.
Versurile poemelor lui Blaga vor răsuna între vechile ziduri, readuse la viață prin muzica compusă de pianista japoneză Chiyo Hagiwara şi vocea sopranei Melinda Samson. „Frumoase mâni”, „La mare”, „Lumina”, „Mugurii”, „Pământul”, „Scoica”, „Trei fețe”, „Perspectivă”, „Cântecul somnului”, „Sonata lunii” şi „Orga” sunt poemele blagiene pe care, în acest an, cele două artiste le vor prezenta publicului îmbrăcate în sunetul sublim al muzicii, ca un omagiu adus lui Lucian Blaga.
Absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, talentata pianistă Chiyo Hagiwara a studiat împreuna cu prestigioși profesori, numele ei fiind legat de introducerea în muzica clasică japoneză a operei micului geniu transilvănean Carl Filtsch. Datorită ei, operele copilului minune al Sebeşului au pătruns în cultura japoneză, unde Carl Filtsch se bucură astăzi de o apreciere unanimă, reflectată inclusiv în revistele culturale şi mass-media niponă. Câștigătoare a numeroase premii la festivaluri internaționale de muzică, în anul 2024 a fost distinsă cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Sebeş”, pentru contribuția sa la promovarea internațională a două dintre personalitățile culturale ale Sebeșului: Carl Filtsch şi Lucian Blaga.
Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, soprana Melinda Samson a obținut o serie de premii la concursuri de specialitate: premiul I la Concursul Naţional de Canto „Hariclea Darclée” din Brăila (1999), premiul al II-lea la Concursul Național de Canto „Marțian Negrea” din Ploiești (2000), premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Muzică Barocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca (2011) ș.a. În calitate de solistă, a participat la numeroase concerte vocal-simfonice, camerale, gale de operă, recitaluri de lied şi festivaluri, atât în ţară, cât şi peste hotare, interpretând oratoriile importante ale Barocului și lucrări vocal-simfonice aparţinând unor compozitori precum: J. S. Bach, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Schumann, Poulenc, Honegger şi Türk. În prezent, Melinda Samson este lector universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală.
Actualitate
Incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, la un depozit situat pe strada Călărași. Intervin pompierii militari din Sebeș și Aiud
Detașamentul de pompieri Sebeș și Detașamentul de pompieri Alba au intervenit în seara zilei de joi, 15 mai 2025, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, pe strada Călărași, din Sebeș.
„Detașamentul de pompieri Sebeș în cooperare cu Detașamentul de pompieri Alba intervin pentru stingerea unui incendiu în mun. Sebeș, str. Călărași. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la resturi de material lemnos (rumeguș), din incinta unui depozit de material lemnos. Forțe alocate: 4 x ASAS (2 x Det. Sebes, 2 x Det. Aiud), SVSU Sebes și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
UPDATE 1: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Arde mocnit rumeguș aflat în proximitatea unei linii de debitare a materialului lemons. La momentul de față, incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a incendiului. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.
UPDATE 2: „Incendiul a fost stins”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.
Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.