Știri din zonă
Bărbatul trimis în judecată sub acuzația că și-ar fi ucis mama care domicilia în comuna Gârbova, achitat de Curtea de Apel Alba Iulia
Un bărbat, trimis în judecată pentru omor, victima fiind mama sa în vârstă de 79 de ani, care domicilia în comuna Gârbova, a fost achitat, definitiv, pentru fapta de violență în familie care ar fi determinat decesul mamei sale. La instanța de fond, bărbatul primise nouă ani de închisoare.
Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că femeia a murit în urma unui infarct. Cazul datează din luna martie 2019. Cadavrul femeii a fost găsit după aproape două luni, după ce fiica femeii nu a mai reușit să ia legătura cu aceasta. Autoritățile judiciare au obținut un mandat de arest preventiv pe numele fiului femeii, Paul Oțoiu Gerhard (50 de ani). Bărbatul a fost reținut în 2021, în Austria, de unde a fost trimis în România. Ulterior, a fost trimis în judecată pentru două fapte de violență în familie, una soldată cu decesul victimei.
Procurorii au stabilit că, în 19 martie 2019, bărbatul a lovit victima cu un corp dur, femeia decedând ca urmare a agresiunii. După ce a îmbrăcat-o în alte haine şi a aşezat-o în pat, şi-a făcut bagajul și a părăsit țara.
• A lăsat bijuterii din aur pentru cheltuielile de înmormântare
A lăsat acasă mai multe bijuterii de aur, aparţinând mamei sale, în poşeta acesteia, cu scopul de a fi folosite pentru cheltuielile de înmormântare. Ulterior, a călătorit prin mai multe ţări europene cu scopul de a se ascunde.
În urma cercetărilor au rezultat probe care, coroborate, au condus la presupunerea rezonabilă că fiul femeii a săvârşit infracţiunea de omor asupra unui membru de familie. După o perioadă de stat în arest preventiv și în arest la domiciliu, în septembrie 2022, bărbatul a fost eliberat sub control judiciar.
În dosar s-au efectuat cinci expertize medicale, unele având concluzii contradictorii. Magistrații de la Tribunalul Alba au considerat că probele procurorilor indică vinovăția bărbatului. Curtea de Apel, în schimb, a considerat că fiul femeii nu este vinovat de decesul acesteia. Au luat în considerare faptul că un raport de expertiză medicală, realizat de Institutul Mina Minovici a concluzionat că femeia nu mai era în viață, când bărbatul efectua manevre de resuscitare.
• Condamnat doar la 3 luni pentru o altă faptă de violență în familie
„Nu am identificat în considerentele sentinței motivele pentru care prima instanță a înlăturat concluziile raportului de nouă expertiză medico – legală întocmit de INML. Noi considerăm acest raport de nouă expertiză, avizat corespunzător, ca fiind complet și elocvent în cauză, concluzia fiind aceea că moartea s-a datorat infarctului miocardic și nu acțiunii inculpatului. Nu am înțeles cum se poate concluziona categoric că moartea a fost violentă, cât timp varianta prezentată de inculpat nu a fost exclusă, iar explicațiile comisiilor care au întocmit rapoartele de noi expertize (Alba și, mai ales, București) le-am găsit extrem de convingătoare”, au concluzionat magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Bărbatul nu a recunoscut în niciun moment că a ucis-o pe mama sa, susţinând că a dorit să îi acorde primul ajutor prin efectuarea de manevre toracice după ce a văzut că „nu mai are puls”.
„La momentul efectuării manevrelor de resuscitare, când s-au produs leziunile/rupturile (este vorba despre rupturi de cord cu hemopericard, explicate prin pierderea elasticității coastelor din cauza vârstei și a unei forțe reduse necesare producerii fracturilor costale/rupturilor de cord) victima nu se mai afla în viață. Practic, acuzarea nu a putut să probeze dincolo de orice îndoială rezonabilă că victima se mai afla în viață la momentul la care inculpatul a exercitat manevrele de resuscitare sau că, la data de 19.03.2019, acesta ar fi exercitat acte de lovire a victimei care să fi produs leziuni în legătură cauzală cu decesul”, a fost concluzia finală a magistraților.
Paul Oțoiu Gerhard a fost condamnat doar la 3 luni de închisoare pentru o altă faptă de violență în familie, perioadă executată în arest preventiv.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.