Actualitate
Bărbatul din Gârbova care și-ar fi ucis mama iar mai apoi a fugit din țară a fost reținut de polițiștii din Austria. Urmează să fie extrădat în România
Un bărbat din comuna Gârbova, supectat că şi-a ucis mama în urmă cu circa cinci luni a fost prins în Austria şi adus în ţară. Tribunalul Alba a admis miercuri, 2 octombrie, prelungirea mandatului de arest preventiv cu încă 30 de zile.
O. Paul Gerhard, în vârstă de aproximativ 45 de ani, a fugit din ţară imediat după faptă. Bărbatul este suspectat că, la sfărşitul lunii martie, a bătut-o crunt pe mama lui în vârstă de peste 70 de ani, care, ulterior, a decedat. Anchetatorii au reuşit să pună cap la cap toate probele abia în cursul lunii iulie, după realizarea unor analize ADN şi după ce au analizat amprentele găsite la faţa locului.
Expertiza genetică a arătat combinaţii a două profiluri, dintre care unul al femeii. Bărbatul a fugit de acasă cu două carduri ale mamei sale ataşate unui cont deschis în străinătate carduri pe care le-a utilizat în mod fraudulos la diverse ATM-uri din Germania, Franţa şi Spania. Suspectul a efectuat mai multe retrageri de numerar, până când fiica victimei a solicitat blocarea contului. Acesta locuia împreună cu mama şi nu avea loc de muncă.
”Prin ordonanţa procurorului din data de 08.07.2019, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul O. P. G., pentru săvârşirea infracţiunilor de violenţă în familie şi furt constând în aceea că, spre sfârşitul lunii martie 2019, în timp ce se afla în locuinţa din comuna Gârbova, sat Cărpiniş, pe fondul unui conflict spontan, a exercitat violenţe, repetate şi de mare intensitate, ce au constat în aplicarea de lovituri şi comprimarea toracelui mamei sale, victima K. H., cauzându-i un traumatism toracic cu multiple zone de contuzie şi dilacerare miocardico-epicardică cu hemopericard, precum şi disjuncţie manubrio-sternala, fractură claviculă dr., multiple fracturi costale bilaterale pe un singur plan, care au condus ulterior la deces”, se precizează în încheierea penală a Curţii de Apel Alba Iulia, din 16 iulie 2019, prin care s-a admis cererea de arestare preventivă a bărbatului.
Completul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel a mai apreciat că la dosar există probe din care să rezulte posibilitatea ca inculpatul să fie autorul infracţiunii de violenţă în familie pentru care s-a formulat propunerea de arestare preventivă. Instanţa a mai considerat că inculpatul, după comiterea faptei, a fugit şi s-a ascuns cu scopul evident de a se sustrage de la urmărirea penală pentru infracţiunile de violenţă în familie şi furt, deplasându-se în locaţii din străinătate fără vreo motivaţie aparentă, ci cu scopul de a evita posibilele constrângeri ale procesului penal.
”Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba şi, în consecinţă: În baza art. 236 alin. (2) Cod procedură penală prelungeşte arestarea preventivă a inculpatului O. Paul- Gerhard, născut la …, aflat în arestul IPJ Alba, pentru o durată de 30 zile începând cu data de 10.10.2019 şi până la data de 08.11.2019, inclusiv. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”, se precizează în conţinutul minutei deciziei de la Tribunalul Alba.
sursa: adevarul.ro

Actualitate
Bărbat de 35 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a IX-a – Lancrăm
Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.
Juriul format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și Mihai Zamfir, luând în discuție poeții nominalizați, respectiv Ileana Mălăncioiu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Varujan Vosganian, Ovidiu Genaru și Dinu Flămând, au hotărât să acorde Premiul Național pentru Poezie Lucian Blaga Opera Omnia, poetului Aurel Pantea.
Poetul Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952, în localitatea Chețani din județul Mureș.
A urmat studii primare și gimnaziale în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Luduș și mai târziu Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat profesor la Școala generală nr. 4 din Borșa-Maramureș, apoi a lucrat ca și corector la ziarul Unirea din Alba Iulia, profesor la Școala generală nr. 1 și la Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Aurel Pantea a debutat în 1971 cu poezie, în revista clujeană Echinox. A colaborat apoi cu poezii în revistele Echinox, Tribuna, Steaua, Vatra ș.a. Debutul editorial a avut loc în 1980 cu volumul Casa cu retori.
Volume publicate: Casa cu retori (1980); Persoana de după-amiază (1983); La persoana a treia (1992); Negru pe negru (1993); O victorie covârșitoare (1999); Aceste Veneții, aceste lagune (antologie) (1999); Negru pe negru (alt poem) (2005); Negru pe negru (antologie) (2009); Nimicitorul (2012); Recviem pentru tăceri și nimiciri (antologie) (2013); În urmă se sting toate luminile (antologie) (2014); Opera poetica (2016); Poeți ai transcendenței pline. Epifanii ale indeterminatului (două ediții: 2003 și 2005); Simpatii critice (2004); Înapoi la lirism (2005); Ștefan Aug. Doinaș (studiu monografic) (2007); Sacrul în poezia românească (volum colectiv) (2007).
PREMII ŞI DISTINCȚII:
– Premiul de debut al Editurii Albatros pentru „Casa cu retori”, 1980;
– Premiul pentru poezie al revistei „Poesis”, Satu Mare 1992;
– Premiul „Cartea Anului” al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţie Culturală, pentru volumul de poeme „Negru pe negru”, Cluj-Napoca, 1994;
– Premiul „Octav Şuluţiu” al revistei „Familia”, Oradea, 1998;
– Premiul „Frontiera Poesis” pentru cea mai bună revistă, Satu Mare, 1998;
– Premiul pentru excelenţă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Alba-Hunedoara, 2001;
– Premiul de excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Mediaş, 2002;
– Diploma de excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Alba, Alba Iulia, 2002;
– Diploma de onoare acordată în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2002;
– Diplomă acordată revistei „Discobolul” de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2003;
– Premiul pentru critică literară al revistei „Poesis” pentru vol. „Simpatii critice”, Satu Mare, 2004;
– Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureş pentru vol. „Poeţi ai transcendenţei pline”, Tg. Mureş, 2004;
– Premiul „Mediaş”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2004;
– Premiul pentru poezie al revistei „Târnava”, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul pentru publicistica literară al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul „Dafora”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat pentru volumul de poeme „Negru pe negru (alt poem)”, Mediaş, 2005;
– Nominalizat pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România, cu volumul „Negru pe negru (alt poem)”, Bucureşti, 2006;
– Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor, Filiala Mureş, 2006;
– Premiul pentru critică literară, acordat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia, 2006;
– Premiul pentru poezie al revistei „Ateneu”, Bacău, 2006;
– Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 2012;
– Premiul „Balcanica”, Brăila, 2012;
– Premiul ARIEL, „Cartea anului”, Bucureşti, 2013;
– Premiul „Cartea anului” la Festivalul de carte Transilvania, Cluj, 2013;
– Titlul de Poet al Iașului, 2014;
– Premiul Bibliotecii „T. Kirileanu” Neamț, Piatra Neamț, 2014;
– Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2015;
– Premiul pentru poezie la împlinirea a 150 de ani de la apariția revistei „Familia”, Oradea 2015;
– Laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Omnia, Botoșani, 2017.
– Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, București, 2021
Actualitate
Tânără de 22 de ani, responsabilă de producerea accidentului rutier de pe strada Mihail Kogălniceanu, soldat cu rănirea unei persoane și patru autoturisme avariate
În seara zilei de 6 mai 2025, polițiștii din Sebeș au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Mihail Kogălniceanu din Municipiul Sebeș, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o tânără de 22 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară față de autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Sebeș, intrând în coliziune cu acesta. Autoturismul condus de bărbatul de 50 de ani a fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 40 de ani, din Sebeș, iar acesta din urmă a fost proiectat în autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 35 de ani, din Sebeș.
În urma evenimentului rutier, conducătorul auto, în vârstă de 50 de ani, a fost transportat la Spitalul Municipal Sebeș, pentru îngrijiri medicale.
Cei patru conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.