Sebeșeni
Anamaria Oprea, o tânără originară din Sebeș, declarată cel mai bun artist din lume al anului 2017 la tatuat sprâncene prin microblading
Anamaria Oprea a fost declarată anul acesta, în septembrie, cel mai bun artist tatuator de sprâncene din lume, prin tehnica microblading. Este mai cunoscută în străinătate, pe forumurile internaționale, decât în România.
S-a născut la Sebeș, a terminat Liceul Economic din Alba Iulia. Și-ar fi dorit o carieră în medicină, în domeniul sanitar. Având părinții contabili, au îndrumat-o pe aceeași cale. A făcut Facultatea de Științe Economice la Alba Iulia, a muncit încă din timpul facultății. L-a cunoscut pe soțul său, celebrul fotbalist albaiulian Mircea Vasile Oprea, cu care este deja împreună de 20 de ani. Cât au fost copiii mici – o fetiță și un băiat – nu a muncit, veniturile soțului permițându-i luxul de a sta acasă.
După 6 ani a decis că trebuie să se reapuce de muncă. A început cu o covrigărie, apoi o afacere cu un outlet. Ulterior a dat concurs și a luat postul de contabilă pentru 8 grădinițe din Alba Iulia. ”Mergeam cu plăcere la serviciu, dar nu era pasiune. Colectivul era plăcut, dar nu îmi ajungeau banii. Îmi trebuia un al doilea job. Prestări servicii, pentru că nu ne-a mers cu comerțul. Și ce altceva puteam să fac cu mâna mea, fără să depind de alți angajați, decât pensat? Primul lucru la care m-am gândit a fost sprâncenele. Sprâncenele pot să ridice sau să coboare frumusețea unei femei. Printr-o sprânceană corect executată, cu un microblading reușit, pot să dau înapoi cu 5-10 ani vârsta acelei femei. Dacă te joci un pic cu sprâncenele, poți întineri foarte mult. Mi-am dat seama însă că dintr-un pensat de 20 de lei nu puteam trăi, așa că am ales școala de microblading.
Microblading-ul este o ramură a tatuajului cosmetic semi-permanent care imită cel mai bine firele de păr. De aceea, am ales să învăț microblading. Am văzut tatuaje de sprâncene care arătau ca niște ștampile. Am făcut și acel curs. Nu mi-au plăcut, arătau artificial, se făceau cu mașina, la curent. La microblading totul este manual și rezultatul depinde de măiestria artistului, de finețea cu care se lucrează. Efectiv realizezi un desen pe piele, e mai puțin invaziv decât tatuajul făcut cu mașina. Culoarea rămâne caldă, plăcută. Treptat se estompează culoarea. Am ales să folosesc cei mai buni pigmenți, să se păstreze cât mai mult timp. Am făcut cursul de microblading cu o profesoară nemțoaică venită din Germania. Am luat credit din bancă să plătesc cursul. Sufrageria mea de 8/9 metri2 am divizat-o și mi-am făcut acasă un cabinet cosmetic. Și o clientă pe săptămână, la microblading, îmi ajungea să supraviețuiesc. La început nu aveam pe cine exersa. Am luat la rând toată familia, am mai și stricat din familie, la mama, la soacra le-am stricat sprâncenele, pentru că nu știam culorile, nu știam cum să apăs, aceste deprinderi le dobândești în timp”. Încetul cu încetul a urcat pe toate treptele performanței garantate de Academia PHYBROWS.
• În septembrie anul acesta, Anamaria a fost declarată cel mai bun artist microblading din lume.
”Eu îmi postez lucrările pe un forum al artiștilor tatuatori din toată lumea. Lucrând mult, postând mult, am ajuns să fiu apreciată de cunoscătorii din domeniu, care urmăresc o execuție din punct de vedere tehnic. Anual, la Belgrad, se organizează cel mai mare eveniment din această industrie, de către Academia PHYBROWS, a lui Branko Babic, «tata» microblading-ului din Europa, tehnică adusă de la japonezi. Anul acesta au fost 1200 de artiști tatuatori din toată lumea, din China până în America, din Europa în Africa. Anul acesta, înainte de organizarea Master Class-ului, s-a organizat un sondaj de opinie pe forumul artiștilor tatuatori în care s-a votat cel mai bun artist al anului la secțiunea microblading pe sprâncene, buze, pleoape etc.
Pe mine m-au votat cel mai bun artist al anului 2017 la microblading pentru sprâncene, la diferență foarte mare de următorul candidat din Austria, apoi China, apoi Muntenegru. Premiile au fost oferite de invitata de onoare, fotomodelul Naomi Campbell. Sincer, speram, dar nu m-am așteptat la acest premiu. Eram la masă cu soțul meu, sora mea, când mi-am auzit numele. Am avut emoții, știind că am colegi mai talentați, nativ, pe acest domeniu. Dar eu am fost foarte muncitoare, am tras mult, zi și noapte. Pentru că, după un curs de două zile, nu poți lucra direct pe om. Trebuie să ai finețe la mână, finețe pe care o dobândești numai după multă practică. Lucrez cu lupa, cu 3-4 treceri pe același fir de sprânceană”.
• Microblading pentru prima doamnă a Egiptului, Intisar Amer al-Sisi
În Egipt a ajuns după ce proprietara salonului i-a văzut lucrările pe Instagram, pe forumul artiștilor tatuatori din lume. A acceptat, atât pentru bani, dar și pentru a acumula experiență. A avut mai mult de lucru la capitolul convingere, deoarece majoritatea arăboaicelor veneau cu fotografia lui Kim Kardashian și își doreau sprâncene ca ale acesteia, stilul coadă de ciocan, scurtă, groasă și ridicată, original realizat însă din make-up.
”Femeile arabe pun mare accent pe porțiunea din zona ochilor, cam singura care li se vede uneori. Lucram cam 10 cliente pe zi, la reconstrucția sprâncenelor. Sunt foarte pretențioase arăboaicele. Am lucrat pe doamne cu arsuri de la acid în zona ochilor, cu handicap, pe sprâncene cu implant de păr, pentru corecția formei. Tot felul de cazuri pe care în Europa nu le-am avut. Într-o lună de zile am făcut 250 – 300 de cliente, toate deosebite, cu câte 5-6 proceduri diferite pe zi, cu microblading, și cam 3 retușuri. O experiență de neuitat.
În Egipt am avut cazuri interesante cu arsuri, cu cicatrici până la os, după operații cu laser de ștergere a unor tatuaje vechi. Acolo am putut doar îmbunătăți, nu am creat chiar sprânceana perfectă. Cum am ajuns la palat… Doamna pentru care am lucrat în Egipt, anul acesta, în februarie – martie și august – septembrie, a trebuit să aleagă un artist pe care să-l ducă la prima doamnă a Egiptului, Intisar Amer al-Sisi. Prima doamnă i-a cerut ei prestarea aceasta de serviciu, microblading. Dintre toți cu care lucra în salonul din Egipt, m-a ales pe mine. Avea încredere în mine deoarece eu eram foarte atentă, aveam foarte multe rezultate bune, cu cliente mulțumite, care se vindecau frumos. M-a văzut foarte tipicară, foarte atentă la detalii, nu mă grăbeam niciodată, deși aveam 10 cliente pe zi, cele mai grele cazuri – retușuri, corecții după alte artiste care lucraseră pe clientă înaintea mea. Eu am o viziune a simetriei, îmi dau seama ce trebuie să fac pentru a corecta o problemă la sprâncene, un tatuaj prost executat. Având această încredere în mine, a decis să mă ducă să o reprezint la soția președintelui Egiptului. A trebui să mergem la palat. Am trecut prin nu știu câte filtre de securitate. Ni s-au luat telefoanele, ne-au controlat.
Am lucrat patru ore. Doamna avea o suită de 4-5 asistente care, ba una o ținea de mână, ba alta își nota ce trebuie făcut pentru îngrijirea sprâncenelor etc. Totul în limba engleză. Arăboaicele sunt foarte bune vorbitoare de limba engleză, de la eleve de liceu până la pensionare. Am fost în palatul mic, unde prima doamnă avea spa-ul, nu în palatul mare. Avea saună, jacuzzi, aromaterapie, masaj. Doamna are în jur de 55 de ani, plăcută la vedere. A fost extrem de mulțumită. Nu am avut nicio emoție, pentru că nu am făcut niciodată diferențe de natură financiară între femei. Poate că pe o femeie amărâtă și bolnavă mai mult am insistat. Am lucrat pe actrițe, pe bloggerițe, pe proprietare de hoteluri. Atât doar că primei doamne a trebuit să-i demonstrez că știu ceea ce fac, și că fac bine. I-am explicat pas cu pas tot ceea ce am făcut – măsurătoare, calcularea simetriei, ce se întâmplă peste un an, cum trebuie să-și îngrijească sprâncenele. Îmi ia lucrul acesta cam 20 de minute pe ședință, dar în momentul în care clienta s-a întins pe pat știe ce se întâmplă și și-a asumat procedura.
Am mai vizitat-o pe prima doamnă și după o lună de zile, pentru retușul final și a trebuit să o fac și pe cuscra ei”.Microblading-ul se realizează în trei etape: se măsoară fizionomia feței, se face un desen, se procedează la construcția sprâncenei prin zgârierea pielii cu o lamă foarte fină, înmuiată în pigment. Rezultatul trebuie să fie cât mai aproape de firul de păr natural, de culoarea naturală a firului de păr. Inițial se face 70 la sută din lucrare, se lasă să se vindece pielea și apoi, după o lună, clienta vine pentru finalizarea lucrării. ”Am făcut și reconstrucție totală a sprâncenelor, în cazuri de alopecie, la persoane cu cancer, care veneau după un tratament dur cu citostatice și și-au pierdut părul și sprâncenele. Cea mai grea ședință pe care am avut-o a durat cinci ore și a fost în cazul unui bărbat cu alopecie, care nu avea deloc sprâncene”, spune Anamaria.
Ne spune că femeile din România sunt mult mai atente cu sprâncenele lor decât femeile din alte țări. Pentru că deja sunt două profesoare de microblading în România, Anamaria Oprea a fost solicitată să predea această artă femeilor din Spania, fiind numită Master Phy pe această țară. Ne spune că rentează să practice această meserie în altă țară, deoarece în exterior o ședință de microblading se plătește cu peste 300 de euro, iar în România cu puțin peste 100 de euro. Îi urăm succes în tot ceea ce întreprinde, și în calitate de ambasadoare a municipiului nostru peste hotare.
O puteți urmări pe Anamaria Oprea pe rețeaua de socializare Facebook (Oprea Ana).

Sebeșeni
Olimpic din Sebeș, proaspăt student, acordă meditații gatuite tuturor tinerilor care vor să promoveze examenele naționale
Gabriel Frățilescu, un tânăr de 19 ani din Sebeș, este proaspăt absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga”, unul dintre cele mai bune licee din Alba. A studiat Matematică-Informatică, având rezultate foarte bune, inclusiv la Bacalaureat, la care a luat 10 la Matematică și note între 9 și 10 la Limba și literatura română și Fizică.
De la toamnă va fi student al Facultății de de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, unde a fost admis în baza rezultatelor foarte bune obținute la Olimpiadele de Matematică pe parcursul studiilor liceale. Gabriel Frățilescu a fost admis și la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca după ce s-a clasat, pe când era în clasa a XI-a, pe locul al doilea la un concurs de specialitate organizat de UBB.
Va merge, totuși, pe drumul care-i este cel mai aproape de suflet, specializarea în automatică, domeniu care, după cum ne mărturisește, îmbină tot ce-i place lui mai mult. Visul său cel mare este să ajungă să lucreze în cercetare.
• Dornic să descopere lumea pas cu pas
Gabriel Frățilescu spune că este dispus să dea curs oricărei oportunități în rezonanță cu așteptările sale care s-ar ivi pe parcurs. Tânărul din Sebeș se autodefinește drept o persoană gata oricând să „investească” ambiție în perefecționarea și ascensiunea în domeniile care-l pasionează. „Îmi propun să înțeleg lumea din jur și să-i ajut și pe alții să o înțeleagă”, afirmă Gabriel. Acesta nu-și ascunde dorința de a călători cât mai mult. „Oriunde aș ajunge cu siguranță sunt multe lucruri interesante de văzut. Important este să știi unde să te uiți!”, ne mărturisește el.
• Olimpic în absolut toți anii de liceu
Gabriel Frățilescu a participat la Olimpiade în toți anii de liceu. La Olimpiada de Informatică, inclusiv pe echipe, a fost dintr-a IX-a până într-a XI-a, iar de la Olimpiada de Matematică a fost nelipsit, calificându-se la faza națională chiar în 2025, anul absolvirii liceului. Și la Olimpiada de Fizică a ajuns la faza națională, în clasa a IX-a.
Demn de subliniat este că pe clasa a XI-a a obținut o medalie de argint la faza națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică. La această Olimpiadă lucrările științifice propuse de elevi, care lucrează în echipe, sunt evaluate de două comisii. Gabriel Frățilescu și Daniela Florina Găiseanu, pe atunci în clasa a IX-a, au primit medalie de argint pentru o lucrare cu o temă care multora le-ar putea părea de domeniul science-fiction-ului, „Metode viabile de a genera energie electrică pe suprafața lunii prin transmisia de energie solară sub formă de microunde sau laser de la un satelit”.
„Prins” cu Olimpiadele și, desigur, cu activitatea zilnică de la școală, a găsit timp și resurse și pentru a se achita ca la carte de rolul de lider al clubului de robotică Star B1T0 din Sebeș. „De-a lungul liceului am făcut tot ce mi-a plăcut”, își rezumă sumar parcursul din ultimii patru ani tânărul din Sebeș. Cei care i-au fost colegi și dascăli pot depune oricând mărturie că a făcut… foarte bine „tot ce i-a plăcut”!
• Coleg cu una dintre cele două eleve din Alba cu 10 la Bac
La sesiunea din iunie 2025 a examenului de Bacalaureat în județul Alba au fost doar două medii de 10 înainte de soluționarea contestațiilor. Acestea au fost obținute de Denisa Bodea, absolventă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Zara Negură, absolventă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș.
Coleg cu Zara Negură, Gabriel Frățilescu îi face acesteia o caracterizare măgulitoare și cu siguranță pe deplin întemeiată: „o persoană de treabă, extrem de capabilă, foarte muncitoare și foarte ambițioasă”. Cei doi au trăit de altfel „umăr la umăr” și emoțiile și încercările Olimpiadei de Fizică.
• Dă meditații altor tineri
Gabriel Frățilescu celebrează în vara 2025 intrarea în studenție acordând medidații pentru a-i ajuta și pe alți tineri să treacă examenele naționale și chiar și cele de admitere la facultate. Concret, el oferă meditații online pentru elevi de liceu sau gimnaziu (clasele V-XII) „care vor să înțeleagă mai bine materia de la clasă, să ia notă mare la BAC (orice variantă) sau Evaluare Națională ori să se pregătească pentru admiterea la facultăți tehnice (ex. Automatică și Calculatoare, ASE, Mate-Info, etc.)”. Durata unei ședințe este de 90 de minute.
Cei care optează pentru aceste meditații primesc ajutor în înțelegerea cu adevărat a părții de teorie, nu doar o învățare mecanică, exerciții explicate pas cu pas, teme și pași de rezolvare, dar și suport complet, empatic și adaptat fiecărui nivel, după ritmul fiecărui elev.
Sebeșeni
Sebeșanca Elisabeta Șandru, felicitată de autoritățile locale la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani
Aniversare specială la Sebeș, unde doamna Elisabeta Șandru a împlinit, miercuri 9 aprilie 2025, venerabila vârstă de 100 de ani.
„Doamna Elisabeta Șandru din Sebeș a împlinit azi 100 de ani. A fost o bucurie și o onoare să o felicit, în numele întregii comunități, să descopăr o persoană energică, pozitivă, un exemplu frumos de viață pentru fiecare dintre noi. La mulți ani, cu sănătate! Să aveți parte de zile binecuvântate de Dumnezeu!”, a transmis primarul Dorin Nistor.
Sebeșeni
Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat Concursul de „Miss Bikini Race 2025”, desfăsurat la Păltiniș
Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat sâmbătă, 8 martie 2025, marele premiu al celei de-a X-a ediții a concursului „Miss Bikini Race”, desfășurat în stațiunea Păltiniș.
De ziua lor, 12 fete și-au testat îndemânarea direct pe pârtie. Doar în costum de baie și clăpari, acestea au trebuit să facă față celor 6 probe, printre care cea de coborâre pe schiuri, darts cu baloane și inteligență. Iar cele 10 grade din termometre nici nu s-au simțit.
Dariana Mureșan, câștigătoarea concursului: „Sunt foarte entuziasmată și mă bucur de această reușită.”
Dan Gherman, organizator: „Peste 1000 de euro, atât cash, cât și vouchere sau chiar un sejur la una din zonele Sibiului, unde se poate relaxa un weekend întreg.”
Evenimentul dedicat doamnelor și domnișoarelor, care vor să experimenteze astfel de emoții pe pârtie, a ajuns la cea de-a 10-a ediție.
• Studentă la inginerie
Dariana Mureșan este studentă în anul I la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Anterior a absolvit cursurile Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș.
Are și alte pasiuni în afara practicării sporturilor de iarnă. A jucat și fotbal, când era în școala gimnazială. Acum este preocupată să-și perfecționeze abilitățile de programator 3D, pe care și le exercită deja în cadrul firmei familiei.