Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Imnului Național a fost sărbătorită sâmbătă, 29 iulie 2023, printr-un recital al Fanfarei Petrești, în Parcul Tineretului din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 29 iulie 2023, în Parcul Tineretului din Sebeș, am sărbătorit ziua Imnului național, împreună cu Fanfara din Petrești care a oferit publicului un recital.

IMNUL DE STAT – ISTORIE ȘI SEMNIFICAȚII

Imnul este un cântec solemn, reprezentativ pentru fiecare țară, având o mare capacitate de mobilizare a cetățenilor. El este, alături de drapel și stemă, un simbol reprezentativ pentru un stat, ilustrând, în același timp, individualitatea şi suveranitatea acestuia. Imnurile de stat au apărut în plină epocă de constituire și afirmare a națiunilor moderne.

Primul imn al României, a fost adoptat la scurt timp după unirea din 1859, în anul 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Este vorba de compoziția instrumentală „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor”, a violonistului Eduard Hubsch, care a fost folosită în această formă până în anul 1881, după proclamarea regatului României, când Vasile Alecsandri i-a compus un text. Rezulta astfel „Imnul regal”, interpretat, pentru prima dată în această formă, în anul 1884. Noul imn a fost folosit pentru o lungă perioadă de timp, până în anul 1948, când comuniștii l-au înlocuit cu unul cu un mesaj specific noii ideologii, „Zdrobite cătușe”. Au urmat alte trei imnuri: „Te slăvim, Românie” (1953-1975), „Pe-al nostru steag e scris Unire” (1975-1977) și „Trei culori cunosc pe lume” (1977-1989), pentru ca, imediat după Revoluția din 1989, să fie adoptat ca imn de stat „Deşteaptă-te, române!”, un cântec interzis pentru o lungă perioadă de timp de autoritățile comuniste.

Actualul imn al României are o istorie destul de lungă și care nu este încă pe deplin cunoscută. Textul acestuia, compus de ziaristul Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, a fost publicat cu titlul „Un răsunet”, în 21 iunie 1848, în ziarul lui George Bariţiu, „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Poezia a prins repede la public, iar la scurt timp a fost pusă pe note de Anton Pann (1796-1854), fiind interpretată pentru prima oară, în data de 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea. În 1849, Nicolae Bălcescu (1819-1852) a auzit-o în tabăra lui Avram Iancu din Munții Apuseni, numind-o „marseilleza românilor”.

După înfrângerea Revoluției de la 1848, cântecul a fost folosit mai mereu în situațiile de cumpănă în care s-a aflat poporul român, ca Războiul de Independență (1877-1878) sau Primul și cel de-al Doilea Război Mondial. După instaurarea regimului comunist, a fost interzis, la fel ca și alte cântece patriotice, intonarea lui fiind pedepsită de către autorități. „Deşteaptă-te, române!” a fost cântecul preferat de revoluționarii din decembrie 1989, astfel că adoptarea sa ca imn de stat, prin Constituţia din 1991, a venit aproape de la sine.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Astazi, 1 mai 2024, Fanfara din Petrești și-a început stagiunea de concerte, în marș triumfal

sebesinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 1 mai 2024, la ora 06.00, Fanfara din Petrești, păstrătoarea unei tradiții vechi de 145 ani, și-a început stagiunea de concerte, în marș triumfal.

„Marea bucurie a zilei de 1 mai o reprezintă întâlnirea cu Fanfara din Petrești, păstrătoarea unei tradiții de 145 ani. Și-au început stagiunea de concerte, în marș triumfal, chiar de la ora 6 a dimineții, așa cum spune obiceiul locului. Copiii cu bicicletele împodobite i-au urmat, deschizând drum primăverii și veseliei.

Mulțumim pentru participare Trupei de Dansuri Săsești, pentru culoarea și zâmbetele pe care ni le-au oferit și astăzi!

La multe primăveri, cu pace și cu armonie între oameni!”, a transmis Dorion Nistor, primarul Municipiului Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 1 mai 2024: Fanfara din Petrești vestește primăvara

sebesinfo.ro

Publicat

în

Fanfara din Petrești continuă tradiția de 145 de ani de vestire a primăverii. Miercuri, 1 mai 2024, la ora 10:30, tinerii sunt așteptați în fața Căminului Cultural din Petrești pentru a da startul activităților care anunță sosirea primăverii.

De 1 Mai, continuăm tradiția de 145 de ani a Fanfarei Petrești. Miercuri, 1 mai, la ora 10:30, toți copiii sunt rugați să își ia bicicletele și alături de părinți, frați sau bunici, să vină în fața Căminului Cultural din Petrești pentru a ne ajuta în misiunea noastră de vestire a primăverii. Am pregătit un eveniment special dedicat copiilor și părinților, unde vom avea un atelier de împodobire a bicicletelor, un mic concert de fanfară și un spectacol minunat de dansuri săsești susținut de Trupa de dansuri săsești Sebeș/Sächsische Volkstanzgruppe Mühlbach, după care copiii cu biciclete împodobite, ne vor însoți pe străzile din Petrești, în marșul nostru care vestește primăvara.

Vă așteptăm cu drag!” au transmis reprezentanții fanfarei din Petrești pe una dintre rețelele de socializare.

De 145 de ani, Fanfara Petrești are misiunea de a anunța, pe străzile din Petrești, venirea primăverii, purtând haine de sărbătoare și șepci împodobite cu flori. Nu vor lipsi cele mai îndrăgite compoziții muzicale și nici șlagărele săsești.

Evenimentul este organizat de Fanfara Petrești, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Primaria Municipiului Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 50 de ani din Vințu de Jos cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut pe raza comunei

sebesinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 28 aprilie 2024, în jurul orei 19.50, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un bărbat de 50 de ani, din comuna Vințu de Jos, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Vințu de Jos, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes