sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Zilele Sebeșului 2017 – cea mai spectaculoasă sărbătoare populară de până acum dedicată sebeșenilor și oaspeților lor

Zilele Sebeșului 2017 – cea mai spectaculoasă sărbătoare populară de până acum dedicată sebeșenilor și oaspeților lor

Publicat în 03.08.2017 la ora 10:00

Pregătiri intense la Sebeș pentru Zilele Orașului din acest an! Deși mai sunt 2 săptămâni și jumătate până se va da startul celui mai așteptat eveniment din an, organizatorii au început popularizarea lui pentru că, spun ei, au cu ce se lăuda.

După ce ani de zile sărbătoarea a fost încremenită în acelașui loc și cam în aceleași tipare, pierzându-și din atractivitate, Primăria Sebeș își propune ca începând din anul acesta să marcheze noi începuturi pentru Zilele Sebeșului. În primul rând locația desfășurării celor mai importante momente din programul celor 3 zile de sărbătoare, care începe în 18 august și se încheie în 20 august, a fost mutată în parcul Arini iar în centrul municipiului au fost păstrate doar câteva manifestări culturale punctuale. Primăria Sebeș va pune la dispoziție mijloace de transport pentru locuitorii din cartierele Petrești, Răhău, Lancrăm, Kogălniceanu.

”Începând din acest an Zilele Sebeșului vor fi dedicate în primul rând sebeșenilor, și mai puțin oficialităților”, a anunțat primarul Dorin Nistor. Pe lângă concerte ale unor trupe în vogă, punctul culminant al Zilelor Sebeșului 2017 îl reprezintă un spectacol pus în scenă de unii dintre cei mai apreciați actori români ai momentului: Ioan Isaiu, Elvira Deatcu, Vlad Miriţă, Bogdan Jianu, Antonia Ionescu, Dan Ionescu, Adrian Curpene. Spectacolul ”Cavalerii” este inspirat dintr-o legendă a Sebeșului medieval, care are în centru o poveste de dragoste, piesa fiind concepută special pentru Zilele Sebeșului. Spectacolul este un film în direct, așa cum l-a caracterizat celebrul sebeșean Edi Schneider, unul dintre cei mai apreciați producători foto-video din țară. El, împreună cu echipa sa, vor filma spectacolul care va fi transmis live pe www.zilelesebesului.ro.

”Am reunit bugetele alocate în mod tradiţional „Zilelor Oraşului” cu bugetul festivalului medieval, aflat în calendarul cultural, pentru a da contur unui eveniment cu un standard calitativ ridicat, găzduit de o locaţie nouă, generoasă ca spaţiu, potrivită pentru manifestări de agrement şi foarte îndrăgită de sebeşeni: Parcul Arini. Bugetul total alocat este de aproximativ 115.000 de euro”, a precizat Nadia Mitrea, purtător de cuvânt al primăriei Sebeș.

Ziele Sebeșului debutează joi, 17 august, începând cu ora 19.00, în grădina Muzeului Municipal ”Ioan Raica”, unde va avea loc un moment festiv de primire a delegațiilor oficiale din țară și din străinătate. Din oferta evenimentului fac parte artişti aflaţi în vârful clasamentelor muzicale: Carla’s Dreams, 3Sud-Est, Alina Eremia, Amna. Nico și Daniel Iordăchioaie vin cu șlagărele de altă dată. Pe lista invitaţilor se regăsesc, de asemenea, solişti şi trupe locale pop-rock. Dinu Iancu Sălăjanu, Ansamblul Doina Timișului, Adina Hada și Șoimii Carpaților sunt capete de afiş pentru spectacolul de folclor, din care nu vor lipsi nici interpreţii şi ansamblurile din zona Sebeşului.

Din punct de vedere tehnic, organizatorii vor oferi publicului o scenotehnică cu elemente care depăşesc ceea ce s-a realizat până în acest an la Sebeş. Dimensiunile scenei vor fi de aproximativ 14/12/10 metri, cu efecte speciale, cu 2 ecrane led care vor acoperi circa 30 mp şi care vor reda imagini spectaculoase de pe scenă, din backstage şi din public. ”Regizorul va alege imagini din public, oamenii vor deveni vedete pentru câteva secunde, mesajul nostru fiind că acest eveniment le este dedicat, îi vrem parte din poveste, vrem ca Sebeşul să trăiască, să participe!”, au mai spus organziatorii.

Zilele Sebeșului 2017 se bucură de parteneriatul ONG-urilor locale: GISAS, Astra, Fanfara din Petreşti, cluburile de dans din oraş, micuţii solişti de folclor din Grupul vocal „Felician Fărcaşiu”, seniorii din Grupul 60+, dar și a satelor învecinate care participă la tradiţională paradă a portului popular, precum şi a artizanilor care se vor afla pe „Ulița meşte­şugarilor”, o expoziție cu demonstrații lucrative şi cu obiecte autentice din lada de zestre a bunicii.

Atmosfera predominantă a evenimentului va fi cea cu tentă medievală: de la momentul deschiderii festive din seara zilei de joi (cu torţe, cavaleri şi domniţe, cu solii din oraşele înfrăţite, cu fachiri), la tabăra medievală care se va instala în Parcul Arini. Toate activităţile vor sugera ideea de călătorie în timp: expoziţii de arme şi armuri, expoziţie de veșminte de epocă, lecţii de folosire a armelor, demonstraţie de luptă (Cavalerii „Cetăţii Roşii” Sibiu), bucătărie medievală.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeş, Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.

I. P.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.