sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Administrație » Zilele Cetăţii Mühlbach, ediţia I, 21 – 23 iunie 2013

Zilele Cetăţii Mühlbach, ediţia I, 21 – 23 iunie 2013

Publicat în 19.06.2013 la ora 21:33

domnita cetatiiPrimăria Municipiului Sebeş, Consiliul Local Sebeş şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vor organiza, în perioada 21 – 23 iunie 2013, prima ediţie a ZILELOR CETĂŢII MÜHLBACH. După doi ani în care animaţia medievală a fost inclusă în programul general al Zilelor oraşului, a venit vremea ca istoriei  acestei cetăţi să îi fie dedicat un festival medieval autentic.
Sebeşul a fost încă din primele veacuri ale mileniului trecut unul dintre oraşele-cetate importante ale Transilvaniei, inclus în rândul celor cărora saşii transilvăneni le spuneau Siebenburgen. În ultimele două decenii, fiecare dintre aceste oraşe şi-a aşezat în stema proprie însemnele medievale ale cetăţii de odinioară, ca un semn al apartenenţei la o mare familie istorică europeană.
Istoria locală trebuie redescoperită şi de către publicul larg, cu atât mai mult cu cât ea nu şi-a găsit loc şi în manualele de istorie care să fie studiate în şcolile oraşului respectiv. Festivalurile medievale din marile oraşe din Transilvania s-au dovedit, în anii din urmă, adevărate porţi de intrare în istoria acestora, iar aderenţa publicului la acest gen a fost spectaculoasă. În special cea a publicului tânăr!
Zilele Cetăţii  Mühlbach 2013 vor oferi, pe parcursul a trei zile de program, spectacole de animaţie stradală medievală, un concurs extraordinar de tras cu arcul la ţintă, în curtea Muzeului Municipal Sebeş, în care vor evolua arcaşi iscusiţi din România şi din Ungaria, concerte de muzică medievală şi muzică clasică, dar şi un mare Târg medieval, în care vor fi puse în valoare şi meşteşuguri moştenite de la vechile bresle ale Sebeşului. Între invitaţii la Zilele Cetăţii Mühlbach  se numără:  Formaţiile de muzică medievală Truverii şi Bordo Sarkany, Formaţia de dansuri medievale „Nosa”, Trupele de animaţie cavalerească Silfr Haukr, Scutierii de Mϋhlbach, Eroii veacurilor apuse şi Trupa de animaţie cu foc Sirius, iar ca menestreli ai veacului XXI – trupa clujeană Desperado. Binecuvântarea cavalerilor va fi făcută în seara de vineri, 21 iunie, în Biserica Evanghelică din Sebeş, unde  orchestra simfonică Collegium  Musicum  Kronstadt va aduce în faţa publicului piese de succes din repertoriul clasic universal, sub bagheta dirijorului Koichiro Kanno (Japonia). Pentru iubitorii jocurilor de logică, sâmbătă  şi duminică se vor desfăşura un curs de iniţiere şi un concurs de Carcassonne, joc de strategie medievală foarte popular în Europa.
Programul complet al ZILELOR CETĂŢII
MÜHLBACH 2013 poate fi accesat pe site-ul www.cclbsebes.ro. (A.M.)

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.