sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Conferința internațională multidisciplinară „Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii românești, Sebeș – 2016” a ajuns la final

Conferința internațională multidisciplinară „Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii românești, Sebeș – 2016” a ajuns la final

Publicat în 12.06.2016 la ora 13:17

conferinta-profesor-dorin-pavel-sebes-iun-2016S-a tras cortina peste o nouă ediție a Conferinței internaționale multidisciplinare „Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii românești, Sebeș – 2016”,  manifestare devenită unul dintre cele mai ample şi reputate evenimente ştiinţifice care se desfășoară în România.

Extrem de aşteptată, atît de autorități, de locuitori ai  Sebeşului, cît şi de invitaţi, conferința „Profesorul Dorin Pavel” desfășurată în zilele de 10 și 11 iunie, s-a dovedit o structură de desfăşurare complexă, reunind și de această dată, o parte din elita inginerilor români alături de invitaţi din străinătate, înlesnind astfel schimbul direct de idei şi experienţe.

Este și meritul Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, (a managerului prof. Constantin Șalapi),  care alături de primărie și consiliul local  se implică activ în organizarea evenimentelor culturale, promovînd valorile culturii româneşti din toate domeniile, iar organizarea la Sebeș a unei noi ediții (a XVI-a) constituie semnul de adîncă preţuire faţă de ilustrul profesor Dorin Pavel, un omagiu adus muncii, creaţiei şi marilor sale realizări. Și de această dată, cadre didactice universitare, cercetători, specialişti în domenii tehnice, au venit la o utilă întâlnire pentru a realiza un schimb însemnat şi consistent de idei, de opinii şi de rezultate în variate domenii inginereşti.  După cum ținea să precizeze prof.univ. em. dr. ing. Mircea Bejan, Membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România, președinte al filialei Cluj a A.G.I.R., zecile de comunicări prezentate în plenul conferinței, precum și cele pe secțiuni au evidențiat o dorință de netăgăduit pentru valorificarea a informației în variatele domenii inginerești a tuturor categoriilor de specialiști.

Domnia sa le-a transmis participanților la eveniment că „Inginerul trebuie să găsească soluţii privind echilibrul mondial al materiilor prime disponibile, a diferitelor forme de energie, a preţurilor acestora, a gospodăririi lor. Inginerul trebuie să fie conştient că progresul tehnic va fi accelerat prin realizarea unor game de produse şi procedee din ce în ce mai sofisticate, mai pretenţioase, prin automatizare, prin informatizare şi prin creşterea complexităţii sistemelor de producţie”.

În cadrul întâlnirii a avut loc și o prezentarea succintă a volumului de carte tehnică: „Ingineria – Artă și Meșteșug”, aparținând prof. univ. em. dr. ing. Mircea Bejan, o lucrare ce se dorește a fi un omagiu adus profesiei de inginer. Autorul prezintă inginerul în toată plenitudinea și evoluția lui, ca fiind unul dintre artizanii lumii contemporane, componentul unei bresle care are un cuvânt greu de spus în lumea tehnicii, științei, politicii, economiei, în domeniul sentimntelor și gândirii.Conferința de la Sebeș a mai avut în program: Deplasare la Lancrăm (reculegere la mormântul lui Dorin Pavel, slujbă de pomenire și depunere de coronae), vizitarea Casei Memoriale „Lucian Blaga”, participarea la un spectacol de muzică clasică, susținut de Orchestra de cameră „Apulum” din Alba Iulia condusă de profesorul Stelian Feraru, vizitarea muzeului „Ioan Raica” din Sebeș, deplasare pe Valea Sebeșului „Pe urmele lui Lucian Blaga”. La eveniment au fost prezenți și au rostit alocuțiuni, primarul în exercițiu, Alexandru Dăncilă și primarul nou ales, Dorin Nistor.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Conferința internațională multidisciplinară „Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii românești, Sebeș – 2016” a ajuns la final
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.