Știri din zonă
Transport ILEGAL de PORCI identificat pe DJ 107, la Daia Română
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba vor lua măsuri drastice pentru prevenirea apariției altor focare de Pestă Porcină Africană (PPA) și vor sancționa persoanele care achiziționează purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie), fără documente sanitare veterinare de transport și fără documente care să ateste starea lor de sănătate.
DSVSA Alba a fost notificată, vineri seara, de către agenți de poliție cu privire la existența unui transport ilegal de suine, autovehiculul fiind oprit pe DJ 107, pe raza comunei Daia Română.
În mijlocul de transport se aflau opt porci, iar conducătorul auto nu a putut prezenta documente sanitare veterinare de proveniență și care să ateste starea de sănătate a acestora, fiind sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 2.400 de lei.
Sancțiunea a fost aplicată pentru că nu s-a putut demonstra trasabilitatea animalelor deținute, pentru absența documentelor prevăzute de legislația sanitară veterinară, respectiv: crotalie, certificat de sănătate eliberat de medicul veterinar împuternicit, certificat sanitar veterinar de transport suine, formular de mișcare și aviz de mișcare interjudețean. Porcii au fost confiscați, eutanasiați și neutralizați.
Având în vedere impactul la nivel economic și social pe care îl are acest virus, DSVSA Alba va intensifica verificările pentru prevenirea apariției Pestei Porcine Africane pe teritoriul județului, iar persoanele care nu respectă legislația sanitară vor fi sancționate conform legii.
Reamintim că prezența PPA a fost confirmată, joi, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra, sat Goiești. Autoritățile sanitare veterinare vor depune toate diligențele necesare astfel încât focarul să fie stins și să prevină apariția altora. Persoanele care consideră că există transporturi ilicite sau au dubii cu privire la săvârșirea unor fapte prevăzute de legislația sanitară veterinare se pot adresa DSVSA Alba la nr. de telefon 0258.835.915.
Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.
Reamintim oamenilor să respecte următoarele prevederi:
– Nu intrați în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; nu cumpărați furaje din zone în care evoluează boala; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibată cu o soluţie slabă de sodă caustică;
– Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
– Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
– Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
– Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
– Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.
Subliniem că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.