Actualitate
Sebeşul, sub asaltul câinilor fără stăpân!
Directorul SPAP Sebeş vorbeşte despre ”turism canin”. De la începutul anului şi până în prezent au fost „recoltaţi” de pe străzile oraşului peste 300 de câini!
În cea mai recentă ședință a Consiliului Local Sebeș, mai mulți aleși locali, alertați de cetățeni, au adus în discuție problema câinilor fără stăpân din Sebeș care în câteva zone din municipiu creează probleme serioase cetățenilor. A fost adresată chiar o petiție primarului Dorin Nistor, petiție semnată de mai mulți angajați ai unor companii care își desfășoară activitatea pe strada Alunului (Hidroelectrica, Hidroserv, Transilvana), o zonă periferică a municipiului Sebeș, situată în apropiere de cartierul romilor. Aceștia au reclamat că au fost atacați în mai multe rânduri de câinii vagabonzi care își fac veacul în zonă, fie dimineața, când merg la serviciu, fie după-masa, când pleacă spre casă. ”Am strâns mai multe semnături și am înaintat această petiție către primarul Dorin Nistor. Câinii sunt agresivi și au fost perioade când umblau în haită de câte 20, de îți era și teamă să te dai jos din mașină. Adevărul e că zona este una insalubră, un focar de infecție din cauza gunoaielor neridicate de pe domeniul public. Sper ca domnul primar să se decidă să facă ordine în zonă”, a precizat Romi Dragosin, consilier local PSD. Contactat telefonic, directorul Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, aflat în subordinea primăriei, Marius Ardelean, a precizat că de la începutul anului până în prezent au fost ridicați de pe străzile municipiului circa 300 de câini fără stăpân. Ardelean a spus că i se pare suspect faptul că, la scurt timp după ce sunt capturați câinii, apar alții. ”Cel mai probabil este vorba despre turism canin, având în vedere că apar câini noi, nu cei care au fost capturați, iar aceștia sunt dezorientați, semn că sunt aduși din alte părți și nu sunt familiarizați cu orașul. Cum vă explicați că după ce am strâns o «tranșă» de vreo 200 de câini am avut liniște doar vreo 3-4 săptămâni, după care cetățenii au început să sune și să semnaleze din nou prezența câinilor fără stăpân?”, a întrebat retoric șeful SPAP Sebeș. Acesta a ținut să precizeze că o altă categorie de câini ai străzii, care însă nu sunt agresivi, sunt cei adoptați de cetățeni și tolerați pe lângă bloc. Marius Ardelean a spus că de capturarea câinilor vagabonzi se ocupă, pe baza unui contract, Clinic Marvet, care acționează din nou, în aceste zile, pe străzile din Sebeș.
Ioana PRESECAN

Actualitate
Bărbat de 40 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a incendiat mai multe cabluri electrice, pe strada Pădurenilor
Luni, 14 iulie 2025, în jurul orei 02.30, polițiștii de ordine publică din Municipiul Sebeș au constatat faptul că, pe strada Pădurenilor din Municipiu, o persoană a incendiat deșeuri, respectiv cabluri electrice.
În urma verificările efectuate, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din Sebeș.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect.
Actualitate
O geantă în care erau 65.000 de lei, uitată pe o bancă dintr-o parcare de pe Autostrada A10, predată polițiștilor din Sebeș
Un bărbat a predat polițiștilor din Sebeș o geantă care conținea suma de 65.000 de lei, găsită într-o parcare de pe Autostrada A10 în zona Oarda.
„Gândurile noastre bune se îndreaptă către domnul din imagine, care, în această dimineață, a predat polițiștilor din Municipiul Sebeș o geantă în care se afla suma de aproximativ 65.000 de lei, în bancnote de euro și lire turcești, precum și alte bunuri. Bărbatul a găsit geanta respectivă pe o bancă, într-o parcare de pe Autostrada A10, în zona localității Oarda. Polițiștii au reușit să identifice persoana care a pierdut geanta, fiind vorba despre o femeie din Câmpia Turzii, județul Cluj. Vă mulțumim, stimate domn, pentru spiritul civic de care ați dat dovadă!”, a transmis IPJ Alba.
Actualitate
Duminică, 13 iulie 2025: Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș la Viena”
Centrul Cultural Lucian Blaga Sebeș are plăcerea de a vă invita la Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena”, care va avea loc duminică, 13 iulie 2025, începând cu ora 18:00, la Biserica Evanghelică din Sebeș.
Evenimentul cultural este realizat de doamna Dagmar Dusil, ambasadoare a muzicii micului geniu născut la Sebeș, în anul 1830. Interpretează pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon. Narator: Cătălin Neghină. Intrarea este liberă.
• CARL FILTSCH (1830 – 1845)
La Sebeș, în acest orășel transilvănean se năștea, pe 28 mai 1830, al zecelea copil al lui Josef Filtsch, preotul paroh al comunității evanghelice săsești. Era vinerea înainte de Rusalii. Bucuria nașterii copilului cuprinde întreaga parohie. Ulițele și locuitorii orașului sunt dominate de atmosfera premergătoare sfintei sărbători. În fața caselor, mestecenii tineri, simboluri ale fertilității, ale unui nou început, ocrotesc totodată
împotriva spiritelor nefaste și reprezintă semne de bun augur pentru drumul vieții noului născut, Carl. Nimeni nu bănuia că acest drum va fi scurt, ca bătaia din aripi a unei libelule.
Henriette Gärtner
Pianista concertistă Henriette Gärtner încântă de fiecare dată publicul cu strălucirea ei captivantă. Interpretările ei sunt limba prin care ea comunică cu sala. Își exprimă sentimentele prin muzică și prin arta interpretativă convingătoare, creează imagini auditive, vrăjind astfel publicul. Prin această înaltă artă a dialogului muzical, pianista realizează un contact intens cu ascultătorii, deoarece sunetul pianului generează sentimente extraordinare în sufletul lor. O viață fără muzică, spune Henriette Gärtner, ar fi de neconceput pentru ea. Ar fi, după cum a afirmat pe bună dreptate Friedrich Nietzsche, o eroare.
Milan Solomon
Milan Solomon are 12 ani și studiază pianul cu prof. dr. Inesa Sinkevych, în New York, grație unei burse din partea Fundației „Sassa Maniotis”. Milan a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, în orașul natal, Cluj-Napoca. La 4 ani, a avut primul său recital de pian. De atunci, a susținut recitaluri în România, Spania, Franța si SUA. A participat la diferite competiții de pian naționale și internaționale încă de la vârsta de 5 ani și a câștigat numeroase premii. În 2024 a participat la Concursul internațional de pian „Carl Filtsch”, unde a câștigat premiul I (la categoria A), totodată Premiul Mozart Juvenorum oferit de managerul Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca, doamna Silviu Sbârciu și Premiului „Peter Szaunig”, acordat de doamna Dagmar Dusil.