Sebeșeni
Ramona Goția din Sebeş a obținut locul I în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială – 2017
Sebeșanca Ramona Goția a obținut locul I la Gala Naționala a Excelenței în Asistența Socială, la secțiunea asistent social și îngrijiri acordate persoanelor vârstnice la domiciliu.
Ramona este ambiţioasă, dedicată muncii sale şi vârstnicilor pe care îi îngrijeşte. Este tocmai modelul de urmat pentru tinerii asistenţi sociali și tocmai de aceea comunitatea locală şi conducerea Primăriei Sebeş au fost alături de ea şi au susținut-o, ajutând-o să strângă cât mai multe voturi și să ajungă la acest rezultat.
Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială este un eveniment organizat, în fiecare an, de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali ce îşi propune să promoveze performanţa în domeniul social. Ca şi la ediţiile trecute, Gala a celebrat în România Ziua Mondială a Asistenţei Sociale prin premierea celor mai sârguincioşi asistenţi sociali dar şi a celor ce cu drag au contribuit la promovarea asistenţei sociale.
Evenimentul a avut loc în seara de 21 martie 2017, la Ateneul Român din București.

Sebeșeni
Tânăr din Petrești, admis primul la clasa de muzică pop a Conservatorului din București
Mihai Șerbănescu, din Petrești, este unul dintre absolvenții Promoției 2025, cu care Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș se mândrește. A fost admis primul la clasa de Compoziție muzicală – muzică pop a Universității Naționale de Muzică din București.
„Iubesc muzica de mic”, ni se destăinuie Mihai, care compune de aproximativ 2 ani. De la vârsta de 12 ani a urmat cursuri private de canto și chitară. În ultimii ani a fost ghidat cu profesionalism și în universul teoriei muzicale de către profesoara Alexandra Pamfilie din Sebeș.
Compozițiile muzicale ale lui Mihai Șerbănescu se încadrează în zona indie pop / alternative pop. „Am mai multe modele în plan muzical, e vorba de doi artiști de pe plan internațional. Ascult mult indie-pop și indie-folk și mă străduiesc să mă perfecționez zi de zi”, spune Mihai.
• Olimpic la Engleză și Geografie
Mihai Șerbănescu nu este pasionat doar de muzică. Tot de mic a luat „virusul” limbii engleze, iar în anii de liceu avea să descopere și cât de fascinantă e geografia. Tânărul a făcut școala primară la Petrești, iar din ciclul gimnazial până la finalul celui liceal a fost unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș.
Pe parcursul studiilor liceale, la specializarea Filologie – bilingv Engleză a Colegiului Blaga, a participat de altfel la Olimpiadele de Limba engleză și Geografie. La acest capitol cea mai importantă performanță a sa a fost participarea la faza națională a Olimpiadei de Limba engleză, pe clasa a X-a.
• Țintește un dublu rol artistic
Evident, dorințele lui Mihai Șerbănescu sunt pe măsura talentului și ambiției sale. „Mi-ar plăcea să fiu artist, dar să și compun muzică în paralel”, își rezumă Mihai planul legat de ce va fi să facă în viață.
Următoarea provocare va fi adaptarea rapidă cu tumultuosul ritm al vieții din Capitală. E drept, lucru verificat în timp, această realitate urbană este mai ușor de gestionat cu muzică în căști…
Sebeșeni
Olimpic din Sebeș, proaspăt student, acordă meditații gatuite tuturor tinerilor care vor să promoveze examenele naționale
Gabriel Frățilescu, un tânăr de 19 ani din Sebeș, este proaspăt absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga”, unul dintre cele mai bune licee din Alba. A studiat Matematică-Informatică, având rezultate foarte bune, inclusiv la Bacalaureat, la care a luat 10 la Matematică și note între 9 și 10 la Limba și literatura română și Fizică.
De la toamnă va fi student al Facultății de de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, unde a fost admis în baza rezultatelor foarte bune obținute la Olimpiadele de Matematică pe parcursul studiilor liceale. Gabriel Frățilescu a fost admis și la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca după ce s-a clasat, pe când era în clasa a XI-a, pe locul al doilea la un concurs de specialitate organizat de UBB.
Va merge, totuși, pe drumul care-i este cel mai aproape de suflet, specializarea în automatică, domeniu care, după cum ne mărturisește, îmbină tot ce-i place lui mai mult. Visul său cel mare este să ajungă să lucreze în cercetare.
• Dornic să descopere lumea pas cu pas
Gabriel Frățilescu spune că este dispus să dea curs oricărei oportunități în rezonanță cu așteptările sale care s-ar ivi pe parcurs. Tânărul din Sebeș se autodefinește drept o persoană gata oricând să „investească” ambiție în perefecționarea și ascensiunea în domeniile care-l pasionează. „Îmi propun să înțeleg lumea din jur și să-i ajut și pe alții să o înțeleagă”, afirmă Gabriel. Acesta nu-și ascunde dorința de a călători cât mai mult. „Oriunde aș ajunge cu siguranță sunt multe lucruri interesante de văzut. Important este să știi unde să te uiți!”, ne mărturisește el.
• Olimpic în absolut toți anii de liceu
Gabriel Frățilescu a participat la Olimpiade în toți anii de liceu. La Olimpiada de Informatică, inclusiv pe echipe, a fost dintr-a IX-a până într-a XI-a, iar de la Olimpiada de Matematică a fost nelipsit, calificându-se la faza națională chiar în 2025, anul absolvirii liceului. Și la Olimpiada de Fizică a ajuns la faza națională, în clasa a IX-a.
Demn de subliniat este că pe clasa a XI-a a obținut o medalie de argint la faza națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică. La această Olimpiadă lucrările științifice propuse de elevi, care lucrează în echipe, sunt evaluate de două comisii. Gabriel Frățilescu și Daniela Florina Găiseanu, pe atunci în clasa a IX-a, au primit medalie de argint pentru o lucrare cu o temă care multora le-ar putea părea de domeniul science-fiction-ului, „Metode viabile de a genera energie electrică pe suprafața lunii prin transmisia de energie solară sub formă de microunde sau laser de la un satelit”.
„Prins” cu Olimpiadele și, desigur, cu activitatea zilnică de la școală, a găsit timp și resurse și pentru a se achita ca la carte de rolul de lider al clubului de robotică Star B1T0 din Sebeș. „De-a lungul liceului am făcut tot ce mi-a plăcut”, își rezumă sumar parcursul din ultimii patru ani tânărul din Sebeș. Cei care i-au fost colegi și dascăli pot depune oricând mărturie că a făcut… foarte bine „tot ce i-a plăcut”!
• Coleg cu una dintre cele două eleve din Alba cu 10 la Bac
La sesiunea din iunie 2025 a examenului de Bacalaureat în județul Alba au fost doar două medii de 10 înainte de soluționarea contestațiilor. Acestea au fost obținute de Denisa Bodea, absolventă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Zara Negură, absolventă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș.
Coleg cu Zara Negură, Gabriel Frățilescu îi face acesteia o caracterizare măgulitoare și cu siguranță pe deplin întemeiată: „o persoană de treabă, extrem de capabilă, foarte muncitoare și foarte ambițioasă”. Cei doi au trăit de altfel „umăr la umăr” și emoțiile și încercările Olimpiadei de Fizică.
• Dă meditații altor tineri
Gabriel Frățilescu celebrează în vara 2025 intrarea în studenție acordând medidații pentru a-i ajuta și pe alți tineri să treacă examenele naționale și chiar și cele de admitere la facultate. Concret, el oferă meditații online pentru elevi de liceu sau gimnaziu (clasele V-XII) „care vor să înțeleagă mai bine materia de la clasă, să ia notă mare la BAC (orice variantă) sau Evaluare Națională ori să se pregătească pentru admiterea la facultăți tehnice (ex. Automatică și Calculatoare, ASE, Mate-Info, etc.)”. Durata unei ședințe este de 90 de minute.
Cei care optează pentru aceste meditații primesc ajutor în înțelegerea cu adevărat a părții de teorie, nu doar o învățare mecanică, exerciții explicate pas cu pas, teme și pași de rezolvare, dar și suport complet, empatic și adaptat fiecărui nivel, după ritmul fiecărui elev.
Sebeșeni
Sebeșanca Elisabeta Șandru, felicitată de autoritățile locale la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani
Aniversare specială la Sebeș, unde doamna Elisabeta Șandru a împlinit, miercuri 9 aprilie 2025, venerabila vârstă de 100 de ani.
„Doamna Elisabeta Șandru din Sebeș a împlinit azi 100 de ani. A fost o bucurie și o onoare să o felicit, în numele întregii comunități, să descopăr o persoană energică, pozitivă, un exemplu frumos de viață pentru fiecare dintre noi. La mulți ani, cu sănătate! Să aveți parte de zile binecuvântate de Dumnezeu!”, a transmis primarul Dorin Nistor.