Actualitate
protest al localnicilor din Balomir, revoltați că lucrările la autostrada Orăștie – Sibiu le distrug comuna
La Balomir, județul Alba, este programată, sâmbătă 24 noiembrie, o nouă manifestare de protest a localnicilor împotriva traficului greu determinat de activitatea balastierelor ce tranzitează zilnic localitatea în vederea realizării lucrărilor ce se desfășoară la autostrada Orăștie – Sibiu. Situația durează de mai multe luni, dar prima izbucnire colectivă a balomirenilor s-a petrecut la începutul lunii octombrie.
Deși în urma sesizărilor făcute la autoritățile locale și județene au fost luate câteva măsuri pentru reducerea disconfortului provocat de firmele ce lucrează la autostradă, localnicii sunt hotărâți să continue protestele, până la o rezolvare rezonabilă a situației.
Mașinile de mare tonaj transportă nisip de la balastiera din zonă, iar mulți dintre locuitorii comunei susțin că acest lucru le-a afectat deja serios structura caselor. În plus zgomotul și praful provocat de autocamioane a devenit pentru mulți dinte ei de nesuportat.
Manifestarea este organizată legal, primăria Șibot, de care aparține și satul Balomir eliberând o autorizație în acest sens. În plus, echipaje de jandarmerie vor fi prezente în localitatea Balomir unde vor acţiona pentru prevenirea apariţiei unor incidente sau stări tensionate pe timpul manifestării.
Pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomir, situată între Sebeș şi Orăștie sunt funcționale două balastiere, ce exploatează pietrişul şi nisipul din albia râului. Una dintre balastiere aparține societății “Elis” din Petrești, iar cealaltă firmei “Total NSA” Sălişte.
“…zidul din spate al casei lui tanti Lucreția va cădea în curând, pe zi ce trece toate casele din zonă sunt mai dărăpănate, crăpăturile mai mari, tensiunile cresc și nervii slăbesc…”
Iată cum descria prof. Delia Anghel din Balomir situația din urmă cu o lună de zile, într-o scrisoare trimisă ziarului “Unirea”:
”Așa cum am spus, am făcut demersuri și spre instituțiile de mediu și sănătate publică, cărora le-am depus memorii cu problemele noastre, fiind primite direct de șefii cei mari, care ne-au ascultat, erau oricum deja informați. Rezultate s-au văzut imediat: concasorul s-a mutat de lângă casele oamenilor și din creierii noștri, drumul se udă cu exces de zel acum, e adevărat, doar până la podețul de cale ferată, nu și cel pe care se circulă din zona agricolă… Acolo, probabil, se consideră deșert…
Știu demult că țara asta e a lui Caragiale și-a lui Papură Vodă, că poți găsi la noi, pe-ale noastre plaiuri mioritice tot ce nu dorești, că aici se spune că totul e posibil, dar acum am certituni despre ceea ce înseamnă incompetența, rea-voința, lucrul pompieristic! Cum se eliberează răspunsuri la cereri punctuale, cum se pun ștampile și semnături pe niște documente întocmite după ureche, cum proprietatea termenilor și limba română sunt niște chestiuni total străine pentru angajații Primăriei Șibot!
Casele sunt “crepate”, s-a “inspectat”, dar nu există expertiză, se dă răspuns la Informarea de Protest (?!), se pune ștampila primăriei fără semnatură etc.! Dar s-au mobilizat totuși în ceva: ne-au căutat urgent de nereguli, pe noi, cele trei reclamante și ne-au trimis somații de plată a impozitelor sau amenzi pentru diverse!
Și ar mai fi multe de spus, din păcate…! Dar zidul din spate al casei lui tanti Lucreția va cădea în curând, pe zi ce trece toate casele din zonă sunt mai dărăpănate, crăpăturile mai mari, tensiunile cresc și nervii slăbesc… Fiecare se gândește cu groază la sosirea iernii, romii au cedat și se lasă cumpărați, am rămas puțini în confruntarea asta surdă, grea, obositoare și costisitoare cu caracatița primărie plus balastieri.”

Actualitate
COD PORTOCALIU de caniculă în zona Sebeșului, de vineri 4 iulie (ora 10.00) și până sâmbătă 5 iulie (ora 10.00)
Codul Portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat valabil în 4 iulie, ora 10.00 pana în 5 iulie, ora 10.00, în zona Sebeșului. Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 40 de grade.
Vă rugăm să fiți precauți și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea.
Pentru siguranța dumneavoastră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!
– Evitați expunerea prelungită la soare!
– Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!
– Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!
– Consumați fructe și legume proaspete!
– Evitați deplasările la orele de vârf; dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.
De asemenea, pe cât posibil, păstrați legătura cu persoanele în vârstă, rudele, vecinii sau bolnavii cronici.
La cel mai mic semn privind înrăutățirea stării de sănătate, contactați medicul de familie.
În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Actualitate
31 iulie – 8 august 2025 o nouă ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, la Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, organizează în perioada 31 iulie – 8 august 2025, în grădina muzeului din Sebeș, cea de-a cincea ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.
Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practic și va avea ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și a activităților antropice.
Atelierul de lucru se adresează, în special, tinerilor, elevi de liceu și studenți, dar și altor categorii de vârstă, care doresc să se inițieze în tainele unei ocupații care are un rol important în eforturile depuse pentru prezervarea Patrimoniului Cultural Național.
Pe durata workshop-ului participanții vor beneficia de pregătire teoretică și practică, asigurate de specialiști și de experți în domeniu, care activează în instituțiile organizatoare și partenere, precum și în sectorul privat, urmând a lua parte și la restaurarea și conservarea unor monumente litice din patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.
Îi invităm pe cei interesați să participe la acest workshop să se înscrie până în data de 18 iulie 2025, completând formularul de mai jos. Datorită faptului că numărul de locuri disponibile este limitat, selecția participanților se va face de către organizatori.
Formular de înscriere: https://forms.gle/fA2a1nqyY3iLWs7s8
Actualitate
Accident rutier pe Autostrada A1, în zona nodului rutier Sebeș. Un autoturism a intrat în parapeți
Un accident rutier a avut loc duminică, în jurul orei 13.30, pe Autostrada A1. Un autoturism s-a izbit de parapeți, în zona nodului rutier Sebeș.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs pe Autostrada A1, zona nod rutier Sebeș, sens de mers Deva-Sibiu. Este vorba despre 1 autoturism intrat în parapet, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.