Administrație
Primăria Sebeș împreună cu alte 5 primării din zonă s-au unit și își fac propriul lor drum turistic până în Luncile Prigoanei
Primăriile din Sebeș, Cugir, Şugag, Pianu, Săliștea și Săsciori s-au unit și își fac propriul lor drum turistic până în Luncile Prigoanei. Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” își vor promova mai ușor interesele economice și vor accesa fonduri europene.
După ani buni în care tentativele de uşurare a accesului rutier spre Domeniul Schiabil Șureanu s-au soldat cu eșecuri cauzate de refuzul Companiei Naționale Romsilva de a ceda dreptul de proprietate asupra unor drumuri forestiere sau porțiuni de drumuri forestiere din Șureanu, primăriile din Cugir, Sebeș, Şugag, Pianu, Săliștea și Săsciori s-au unit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” și își vor croi propriul lor drum turistic.
Se pare că drumul va porni din Pianu, pe crestele dealurilor, prin Săsciori, Șugag și se va opri în Luncile Prigoanei. Evident că scopurile Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” șunt mai extinse, și toate converg spre încadrarea zonei Munților Șureanu în zonă turistică de interes local/național în vederea atragerii de fonduri structurale pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.
Primarul comunei Șugag, Constantin Jinar a explicat pentru Ziarul Unirea: ”Vrem să dezvoltăm zona cumva, să facem un nou drum care ar veni pe creastă, până în Luncile Prigoanei. Noi, primăriile din asociație, cunoaștem foarte bine traseul pe care ar putea merge noul drum, practic pe culmea dealurilor și munților: începând de la Cărări – Pianu, urcă pe Valea Recii în sus, Curmături, Comanu. Mare parte din drum vine tot pe teritoriul Șugagului. Este un drum de culme pe care mărginenii coboară cu animalele la șes.
În sus, drumul ajunge în Poarta Raiului. Un traseu care va ajuta din punct de vedere turistic toate localitățile înscrise în asociație. Încă nu avem nimic scris, dar așa intenționăm să facem”. ”Consiliul local Șugag a votat în iunie și hotărârea prin care solicităm de la Romsilva drumul de la Barajul Oașa la Poarta Raiului, să-l facem drum comunal, să-l reabilităm pe proiect european. Aceasta după ce CJ Alba a renunțat la dreptul de administrare în favoarea Romsilva. Noi îl vrem și sperăm să-l și obținem, am văzut că sunt și câteva proiecte de legi ale Guvernului Tudose, în acest sens, cum că drumurile forestiere de interes vor trece în administrarea comunelor”, a mai detaliat primarul Jinar.
În ce direcții va acționa Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu nou creată? Infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.
Vor fi inventariate resursele materiale şi spirituale, naturale, culturale, istorice şi sociale din zona Munților Șureanu; va fi alcătuită obaze de date care să cuprindă propunerile de proiecte din domeniul turismului, la nivelul Munților Șureanu şi stabilirea unor priorităţi la nivel de judeţ/regiune/zonă; vor fi identificate resursele financiare, inclusiv programe de finanţare a unor proiecte noi din domeniul turismului; vor fi înfiinţate, acolo unde încă nu există, Centre de Informare Turistică în zona Munților Șureanu, vor fi încurajate şi implementate iniţiativele, practicile, programele şi proiectele din domeniul turismului durabil; vor fi produse şi distribuite materiale de promovare şi/sau marketing turistic; vor fi atrase şi facilitate investiţiile în turismul din zona Munților Șureanu; vor fi organizate sau se va participa la evenimente, târguri, conferinţe pentru a promova turismul din zona Munților, vor fi valorificate oportunităţile turistice, dezvoltate şi promovate diferite forme de turism (cultural, de agrement, de afaceri, agroturism, de week-end)
Asociația se bucură de sprijinul CJ Alba care va contribui anual cu o cotizaţie de 25.000 lei, primăriile Sebeş şi Cugir cu câte 15.000 de lei, iar administraţiile locale din Pianu, Săliştea, Săsciori şi Şugag, cu câte 2.500 de lei.

Administrație
Primarul Dorin Nistor, nemulțumit de stadiul lucrărilor la noua creșă din Parcul Arini
Primarul Sebeșului, Dorin Nistor, a afectuat luni, 7 iulie 2025, o vizită pe șantierul creșei din Parcul Arini, un proiect important pentru comunitate. Acesta s-a declarat nemulțimit de avansul lucrărilor și a cerut constructorului un ritm de lucru mai susținut.
„Am efectuat o vizită pe șantierul creșei din Parcul Arini, un proiect important pentru comunitate. Se lucrează, dar trebuie să spun foarte clar: mi-aș fi dorit ca lucrările să fie mai avansate. Această investiție, derulată prin Programul Național de Construcție de Creșe al Ministerului Dezvoltării, cu finanțare nerambursabilă din PNRR, este importantă pentru zeci de familii care așteaptă un loc sigur și modern pentru copiii lor. Îmi doresc mai multă mobilizare din partea constructorului și un ritm de lucru mai susținut. Voi urmări îndeaproape acest proiect, pentru că avem nevoie de rezultate, nu de scuze”, a transmis Dorin Nistor, prin intermediul paginii personale de facebook.
Administrație
Stadiul lucrărilor de modernizare a străzilor din zona Depozitelor, Moților, Doinei, Oituz, Alunului și Cloșca
Primăria Municipiului Sebeș anunță că lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere din Municipiul Sebeș, parte a proiectului ce vizează mai multe străzi importante, continuă într-un ritm susținut.
Pe strada Depozitelor, lucrările sunt finalizate în proporție de 98%, cu intervenții minore rămase de realizat. Pe străzile Moților și Doinei, gradul de execuție a depășit 90%.
În prezent, se lucrează intens pe străzile Alunului, Cloșca (parțial) și Oituz, unde echipele de execuție sunt mobilizate pentru a avansa cu toate etapele necesare, de la infrastructura de bază, până la stratul final de asfalt.
Modernizarea acestor străzi va contribui semnificativ la fluidizarea traficului, creșterea siguranței rutiere și îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii din zonă.
Administrație
Au fost finalizate lucrările de reabilitare a parcului de joacă dintre Sebeș și Petrești
Primarul Sebeșului, Dorin Nistor, a anunțat că lucrările de reabilitare a parcului de joacă dintre Sebeș și Petrești au fost finalizate.
„Încă un pas pentru copii și comunitate! Am finalizat reabiltarea parcului de joacă din cartierul aflat între Sebeș și Petrești – un loc dedicat celor mici, unde bucuria și siguranța merg mână în mână. Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect! Viitorul se construiește cu fiecare zâmbet de copil”, a transmis primarul Sebeșului.