Administrație
Primăria Sebeș împreună cu alte 5 primării din zonă s-au unit și își fac propriul lor drum turistic până în Luncile Prigoanei
Primăriile din Sebeș, Cugir, Şugag, Pianu, Săliștea și Săsciori s-au unit și își fac propriul lor drum turistic până în Luncile Prigoanei. Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” își vor promova mai ușor interesele economice și vor accesa fonduri europene.
După ani buni în care tentativele de uşurare a accesului rutier spre Domeniul Schiabil Șureanu s-au soldat cu eșecuri cauzate de refuzul Companiei Naționale Romsilva de a ceda dreptul de proprietate asupra unor drumuri forestiere sau porțiuni de drumuri forestiere din Șureanu, primăriile din Cugir, Sebeș, Şugag, Pianu, Săliștea și Săsciori s-au unit în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” și își vor croi propriul lor drum turistic.
Se pare că drumul va porni din Pianu, pe crestele dealurilor, prin Săsciori, Șugag și se va opri în Luncile Prigoanei. Evident că scopurile Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu” șunt mai extinse, și toate converg spre încadrarea zonei Munților Șureanu în zonă turistică de interes local/național în vederea atragerii de fonduri structurale pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.
Primarul comunei Șugag, Constantin Jinar a explicat pentru Ziarul Unirea: ”Vrem să dezvoltăm zona cumva, să facem un nou drum care ar veni pe creastă, până în Luncile Prigoanei. Noi, primăriile din asociație, cunoaștem foarte bine traseul pe care ar putea merge noul drum, practic pe culmea dealurilor și munților: începând de la Cărări – Pianu, urcă pe Valea Recii în sus, Curmături, Comanu. Mare parte din drum vine tot pe teritoriul Șugagului. Este un drum de culme pe care mărginenii coboară cu animalele la șes.
În sus, drumul ajunge în Poarta Raiului. Un traseu care va ajuta din punct de vedere turistic toate localitățile înscrise în asociație. Încă nu avem nimic scris, dar așa intenționăm să facem”. ”Consiliul local Șugag a votat în iunie și hotărârea prin care solicităm de la Romsilva drumul de la Barajul Oașa la Poarta Raiului, să-l facem drum comunal, să-l reabilităm pe proiect european. Aceasta după ce CJ Alba a renunțat la dreptul de administrare în favoarea Romsilva. Noi îl vrem și sperăm să-l și obținem, am văzut că sunt și câteva proiecte de legi ale Guvernului Tudose, în acest sens, cum că drumurile forestiere de interes vor trece în administrarea comunelor”, a mai detaliat primarul Jinar.
În ce direcții va acționa Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Munții Șureanu nou creată? Infrastructură de transport, turistică și de agrement, turism, agricultură și creșterea animalelor, silvicultură, protecția mediului și biodiversitate, prezervarea culturii, artei și meșteșugurilor tradiționale, promovarea zonei ca destinație turistică și de investiții, sănătate și securitate prin facilitarea cooperării și schimbului de informații între furnizorii de astfel de servicii publice.
Vor fi inventariate resursele materiale şi spirituale, naturale, culturale, istorice şi sociale din zona Munților Șureanu; va fi alcătuită obaze de date care să cuprindă propunerile de proiecte din domeniul turismului, la nivelul Munților Șureanu şi stabilirea unor priorităţi la nivel de judeţ/regiune/zonă; vor fi identificate resursele financiare, inclusiv programe de finanţare a unor proiecte noi din domeniul turismului; vor fi înfiinţate, acolo unde încă nu există, Centre de Informare Turistică în zona Munților Șureanu, vor fi încurajate şi implementate iniţiativele, practicile, programele şi proiectele din domeniul turismului durabil; vor fi produse şi distribuite materiale de promovare şi/sau marketing turistic; vor fi atrase şi facilitate investiţiile în turismul din zona Munților Șureanu; vor fi organizate sau se va participa la evenimente, târguri, conferinţe pentru a promova turismul din zona Munților, vor fi valorificate oportunităţile turistice, dezvoltate şi promovate diferite forme de turism (cultural, de agrement, de afaceri, agroturism, de week-end)
Asociația se bucură de sprijinul CJ Alba care va contribui anual cu o cotizaţie de 25.000 lei, primăriile Sebeş şi Cugir cu câte 15.000 de lei, iar administraţiile locale din Pianu, Săliştea, Săsciori şi Şugag, cu câte 2.500 de lei.

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.