sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Peisajele de poveste de pe Valea Frumoasei – printre cele mai pitorești locuri de vizitat din județul Alba

Peisajele de poveste de pe Valea Frumoasei – printre cele mai pitorești locuri de vizitat din județul Alba

Publicat în 19.02.2017 la ora 14:07

Râul Sebeș era denumit în trecut, de localnici, Frumoasa, iar valea acestuia, Valea Frumoasei, oferă un peisaj incredibil, cu poienițe ascunse, apă de izvor, păduri verzi și cascade.

Este un loc ideal pentru a te relaxa câteva ore și a respira aer curat de munte. În apropiere se poate vizita și vârful Sf. Petru și Mănăstirea Oașa. Valea Frumoasei l-a fermecat inclusiv pe Sadoveanu, mare admirator al acestor locuri.

Valea Frumoasei, se gaseste de la Sebeş-Alba, mergînd pe nişte maluri paradisiace, unde ochiul se desfată, sufletul tresaltă iar buzunarul scapă cu o jumuleală rezonabilă.

Regiunea excelează printr-o salbă de minunăţii naturale şi una de hidrocentrale, cu lacurile de acumulare aferente. Pornim pe DN 67c, care urmăreşte cursul rîului Sebeş pînă aproape de izvoare, mai exact pînă la Tărtărău. Din acest punct, rîul poartă numele de Frumoasa iar drumul trece munţii către Vîlcea.

Ultima localitate consistentă este Ṣugagul. Pînă la barajul numit Tău, drumul trece printr-o vale îngustă, cu puţine locuri unde drumeţul ar putea găsi loc de popas.
Eventual la moara lui Isac ori la pârâul lui Neag.

Înainte de a ajunge la barajul Tău, gâturile însetate îşi găsesc alinarea la Turoaie, unde poţi bea cea mai bună apă de izvor. Aproape de coada lacului, la vreo 3 km de hidrocentrala de la Gîlceag, din drumul naţional se desprinde unul mai mic, forestier, care urmează valea pîrîului Miraj.

Nevoile mai spirituale pot fi molcomite printr-o vizită la mănăstirea de călugăriţe Oaşa, cu hramul.

Cîteva superlative ale zonei:

  • Cea mai mare altitudine o are Vîrful lui Pătru, din munţii Ṣureanu, cu 2130 m.
  • Iezerul Ṣureanu, situat la 1850 m, are o suprafaţă de 5334 mp şi o adîncime de 7,3m.
  • Cel mai la înălţime lac de baraj este Oaşa, situat la 1170 m, care se întinde pe de 6 km în spatele unui baraj înalt de 91 m.

sursa: radiocluj.ro

Peisajele de poveste de pe Valea Frumoasei – printre cele mai pitorești locuri de vizitat din județul Alba
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.