Rămâi conectat

Actualitate

Patronul unei firme din Petrești, șeful unei grupări implicate în exploatarea ilegală de arbori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un fost șef de echipă de exploatare forestieră le-a povestit anchetatorilor modul în care funcționa așa-zisa „mafie a lemnului”, arborii fiind tăiați în complicitate cu pădurarii.

 

Un fost coordonator al unor echipe de exploatare forestieră, care a desfășurat activități în interesul unei societăți din Alba, a povestit anchetatorilor și a recunoscut modul în care funcționa așa-zisa „mafie a lemnului”. Gruparea era formată din patronul firmei, angajați ai acesteia și pădurari care ar fi trebuit să păzească pădurea de hoții de lemne. Activitățile infracționale s-au derulat în perioada iunie 2018 – mai 2020 și fac obiectul a două dosare penale aflate la instanțele din Alba.

Un dosar are 15 inculpați, 13 persoane fizice și două persoane juridice, care nu a ajuns încă în faza de judecată. Liderul grupării a fost afaceristul E. Nistor, administratorul faptic al societății Ema Silva SRL Petrești. În al doilea dosar, bărbatul care a coordonat echipele de exploatare forestieră ale societății (Ioan C.) a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș în schimbul pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani.

Acesta este acuzat de săvârșirea a 4 infracțiuni: instigare la tăiere fără drept de arbori, instigare la furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, uz de fals în formă continuată. Acordul a fost admis de instanța de judecată în 5 ianuarie 2024.

Gruparea este acuzată că a tăiat fără drept, cu ajutorul a 2 angajați ai Ocolului Silvic Voineasa, județul Vâlcea, 725 de arbori din fondul forestier național, din specia molid și brad, fără a fi marcați de personalul silvic. Arborii tăiați ilegal au avut un volum total de 683 de metri cubi, fiind produs un prejudiciu în valoare de 463.295 de lei. Furtul arborilor a mai provocat un prejudiciu estimat la 79.466 de lei.

• Documente de însoțire false

„Numitul N. E., direct și prin intermediul inculpatului Cărbune I., i-a determinat pe lucrătorii din echipele de exploatare forestieră să fure arbori în numele și interesul societății Ema Silva SRL. Arborii furați, în special din specia molid și brad, proveneau din tăieri fără drept din fondul forestier național”, se precizează în dosar. Transportul masei lemnoase în depozitele firmei s-a realizat în baza a 155 de avize de însoțire false.

„Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii au întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate”, se precizează în document. Transporturile au avut loc în special între depozitele societății deținute la Vințu de Jos, județul Alba, respectiv Obârșia Lotrului, județul Vâlcea.

În dosarul principal, în care se va decide și cu privire la prejudiciul provocat de gruparea de tăietori de lemne, sunt 17 părți civile și vătămate, printre care Ministerul Mediului, Ocolul Silvic Voineasa, Ocolul Silvic Valea Frumoasei, Primăria Săliște și mai multe persoane fizice.

Afaceristul E. Nistor este condamnat în prima instanță la 5 ani de închisoare pentru dare de mită și este trimis în judecată și pentru evaziune fiscală. Acesta este de loc din Bistrița-Năsăud, la fel ca și bărbatul care a încheiat acordul cu procurorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Sâmbătă, 18 mai 2024: Opera Rock „Meșterul Manole”, la Biserica Evanghelică din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 19.30, vă invităm la Opera Rock „Meșterul Manole”, un eveniment unic care va avea loc la Biserica Evanghelică din Sebeș. Acest spectacol-concert este o producție a Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș.

„Meșterul Manole” – Opera Rock este o experiență captivantă care aduce în lumina reflectoarelor unul dintre cele mai fascinante mituri ale culturii românești. Cu o interpretare modernă și puternică, acest spectacol-concert combină muzica rock vibrantă cu povestea tragică a lui Manole, construind un univers emoționant și captivant pentru public. Prin intermediul unei partituri muzicale puternice și a unei distribuții talentate, spectacolul își propune să treacă dincolo de limitele timpului și să aducă în prezent povestea universală a unui erou încercat de contradicțiile lumii sale. Cu scene dramatice, momente intense și o muzică care îmbină elemente contemporane cu influențe din folclorul românesc, „Meșterul Manole” – Opera Rock surprinde esența trăirilor umane profunde și lupta interioară a personajelor. Această producție reprezintă o călătorie emoțională și sonoră într-un univers mitic, în care sacrificiul și pasiunea pentru creație se întâlnesc într-un tablou fascinant.

Conducere muzicală: Constantin Grigore

Soliști:
Florin Budnaru – Manole
Daniela Bucșan – Miruna
Florin Ganea – Povestitor

Trupa Rock: Josef Kappl – chitară bas
Ciprian Pop- chitară
Robert Magheți- tobe

Voce prezentator: Valentino Tiron

Cu participarea Orchestrei, Corului și Baletului Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Compoziție și aranjament muzical: Josef Kappl

Libret: Victor Cârcu
Scenografie: Vladimir Turturica
Coregrafie: Relu Dobrin
Asistent regie: Sorina Micșunescu
Concept: Radu Petrovici și Rebecca Diaconu
Dirijor Cor: Aurel Muraru

Durata: 2h cu o pauză

„Opera reprezintă o lucrare muzicală amplă, pe un libret scris în anii ’70 de Victor Cârcu. Această lucrare poate fi prezentată atât sub forma operei clasice, cât și sub formă concertantă. Nașterea «Meșterului Manole» a fost la fel de grea ca și realizarea construcțiilor acestuia. Greutatea a constat, în primul rând, în găsirea limbajului muzical care să fie în concordanță cu textul. În momentul în care am găsit acest limbaj, de inspirație folclorică, bineînțeles, am început lucrul, care a durat din 2008 până astăzi (2013), cu o întrerupere de doi ani”, – Josef Kappl

Spectacolul „Meșterul Manole” – Opera Rock este destinat nu doar iubitorilor de muzică rock, ci și celor pasionați de mitologie și de povestiri epice. Este o experiență ce transcendă genurile, aducând în prim-plan valori și dileme umane care continuă să fascineze și să inspire în orice epocă.

REZERVĂRI
email: contact@cclbsebes.ro
telefon: 0372-930929


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Prestigioasa editură Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, prezentă la Festivalul internațional „Lucian Blaga” Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și Lancrăm vă invită vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 17.00, la un regal cultural care se va desfășura în aula Primăriei Municipiului Sebeș, pregătit în strânsă colaborare cu Editura Școala Ardeleană Cluj-Napoca, un partener constant al festivalului.

Programul cuprinde conferința „Avram Iancu și Lucian Blaga”, susținută de prof. univ. dr. IOAN-AUREL POP, președintele Academiei Române, urmată de lansarea volumelor „Românii. Eseuri dinspre Unire” de Ioan-Aurel Pop și „Construind Unirea cea Mare” (Vol. I-VIII), coordonatori: Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popescu.

Evenimentul editorial dedicat lui Lucian Blaga include, de asemenea, titlul „Cultură și cunoștință”. Ediție îngrijită de Dorli Blaga, În loc de argument de Onisifor Ghibu, Cuvânt-înainte de Eugeniu Nistor, alături de comunicarea cercetătorului științific Eugeniu Nistor – „Începuturile filosofiei culturii la Lucian Blaga”.

Pentru a onora memoria unuia dintre fondatorii festivalului de la Sebeș, scriitorul și criticul literar Mircea Tomuș, Mircea Popa va susține comunicarea „Avram Iancu în viziunea lui Mircea Tomuș” și vor fi lansate volumele: „Avram Iancu. Dramă. 1934” de Lucian Blaga, ediție îngrijită de Mircea Popa, „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru” de Mircea Tomuș (ediția a II-a, prefață de Mircea Popa), „Avram Iancu, făuritor de istorie națională” de Mircea Popa, „Avram Iancu. O viață de erou” (text integral) de Silviu Dragomir, ediție aniversară îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș.

Amfitrionii evenimentului: Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș, Nadia-Diana Arsin, directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Întâlnirea va fi moderată de Vasile George Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană Cluj-Napoca.

Organizatorii evenimentului: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, va conferenția la Sebeș, în cadrul Festivalului internațional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș au plăcerea de a vă invita la conferința susținută de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre eroul național Avram Iancu, în lumina adusă sufletului românesc de Lucian Blaga. Evenimentul va avea loc vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 17.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș, fiind organizat în colaborare cu Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca.

IOAN-AUREL POP, președintele Academiei Române (2018-), profesor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2020), este autor și coautor a peste optzeci de cărți, tratate și manuale și a peste șapte sute de studii și articole, dintre care mai recente sunt „Instituţii medievale româneşti” (Editura Școala Ardeleană, 2022), „Hunedoreştii. O familie europeană” (Editura Școala Ardeleană, 2020), „Veghea asupra limbii române” (Editura Litera, 2020), „De la romani la români: o pledoarie pentru latinitate” (Editura Litera, 2019), „Scurtă istorie a românilor” (Editura Litera, 2019), „Românii. Eseuri dinspre Unire” (Editura Școala Ardeleană, 2019) și „Southeastern Europe in the Middle Ages and Early Modern Times: Power and Influence between Vatican and Orthodoxy” (Berlin: Frank & Timme, 2021). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea a mai mult de zece universități din țară și străinătate. Este membru al unor academii și societăți savante străine, între care Academia Europaea, Academia Europeană de Știință și Artă de la Salzburg (Austria), Academia Națională Virgiliană din Mantova (Italia), Ateneo Veneto din Veneția (Italia), Academia Europeană de Științe, Arte și Litere din Paris (Franța). A fost visiting professor al unor universități din SUA, Italia, Franța, Ungaria și Austria, precum și director al Institutului Cultural Român din New York (SUA) și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (Italia).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes