Știri din zonă
Ofertă inedită pe Valea Sebeşului – Oierit ecologic şi turism la poalele Vârfului lui Pătru
Un foarte bun exemplu despre utilitatea asocierii în agricultură, fie că vorbim despre cultura vegetală sau despre creşterea animalelor, ne vine în aceste zile de la Săsciori.
Sâmbătă 16 august, cu începere de la ora 12.00 în Muntele Puru, la poalele Vârfului lui Pătru va avea loc inaugurarea oficială a unei stâni ecologice. Ea este amenajată de Asociaţia crescătorilor de oi din Săsciori, mai precis de crescătorii de oi din satul Căpâlna. Aceştia, ne-a spus preşedintele asociaţiei, medicul veterinar Nicolae Dan, au decis ca banii care le-au rămas după ce au curăţat păşunile care le sunt alocate să fie investiţi în construirea unei stâni noi, ecologice. Odată cu darea în funcţiune a stânii, cei 15 oieri din Căpâlna vor avea condiţii moderne, ecologice pentru prepararea produselor din lapte de oaie, până acum ei chinuindu-se într-o amenajare aproape improvizată. Oierii din Căpâlna au peste 3500 de oi. Stâna a costat 200.000 de lei şi pe lângă activitatea de bază va oferi turiştilor din zonă posibilitatea de a vedea cum se lucrează la stână, dar şi cea de a cumpăra produse proaspete sau de a gusta un balmoş făcut aşa cum se face el tradiţional. Este prima stână modernizată, ecologică pe care o amenajează Asociaţia crescătorilor de oi din Săsciori, cea mai mare asociaţie de acest fel din judeţul Alba, cu 130 de oieri şi peste 25.000 de oi. Preşedintele Asociaţiei Nicolae Dan ne-a spus însă că nu este şi ultima, pentru că şi stânile celorlalte sate, deşi iniţial mai bune decât cea a celor din Căpâlna, vor fi modernizate, dar când, asta o vor decide oierii înşişi. Pentru acest an, oierii din alte sate au decis să investească banii rămaşi de la întreţinerea păşunilor în captarea izvoarelor sau în aducţiuni pentru a asigura apa necesară turmelor. Sâmbătă, 16 august aşadar sunteţi inivitaţi la o ieşire în aer liber, la munte. Programul va fi unul relaxat şi relaxant. La ora 12.00 va avea loc sfinţirea stânii, urmată de vernisarea unei expoziţii permanente de icoane şi artă tradiţională cu lucrări ale copiiilor din Vinerea şi de un spectacol folcloric la care vor participa şi artiştii amatori din Căpâlna. Apoi va fi program de voie, cu posibilitatea de a vedea pe loc cât de gustoase sunt produsele oierilor din Căpâlna.
Pentru a oferi turiştilor o experienţă cât mai completă şi mai complexă, culinară dar şi culturală (pentru că oricum gastronomia, mai ales cea tradiţională este considerată un capitol cultural aparte) stâna ecologică de la Poalele Vârfului lui Pătru va găzdui o expoziţie permanentă de artă tradiţională şi de icoane, amenajată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba în cadrul acţiunilor de promovare a turismului în zona Şurianu – „Şurianu Mountain Festival”. Aceasta este doar prima dintre stâni care va avea o astfel de expoziţie, în intenţia CJ Alba stând ca toate stânile să fie astfel „dotate”. Cu ocazia evenimentului de sămbătă, CJ Alba lansează şi tabăra de icoane pentru copii. La ediţia din acest an vor participa copiii din Vinerea, iar tabăra va fi găzduită de Mănăstirea Oaşa. Dar acesta nu este singurul proiect cultural destinat spaţiului rural, fie el montan sau de podiş. Un alt proiect care va lua startul sămbătă este cel care umăreşte revitalizarea unui obicei tradiţional aproape uitat – ridicarea crucilor de răscruce, a troiţelor. Conform directorului Tehnic al CJ Alba, Dan Popescu, noile cruci de răscruce vor fi amplasate uneori pe locul unora vechi, dar extrem de deteriorate sau chiar pierdute, dar şi în răscruci noi, inclusiv pe traseele turistice din judeţ. Noile troiţe vor avea specificul zonei în care se amplasează, iar unele vor fi pictate.

Știri din zonă
Un bărbat de 80 de ani a decedat, după ce a căzut cu ATV-ul într-o zonă împădurită din apropierea localității Strungari
Un bărbat de 80 de ani, în timp ce conducea un ATV, în apropierea localității Strungari, s-ar fi răsturnat cu acesta, într-o zonă împădurită.
Bărbatul a fost transportat de către o persoană, spre ambulanță, dar din nefericire, acesta a decedat.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
Știri din zonă
40 de tineri în căutarea valorilor autentice, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa
Între 7 și 13 iulie 2025, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei organizează o tabără pentru tineri, în cadrul Programului Național de Tabere pentru Tineret „Tradiție și noutate” al Patriarhiei Române.
Evenimentul, dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, se desfășoară la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Cei 40 de tineri participanți au ocazia ca, prin această inițiativă, să se implice activ în viața Bisericii, să descopere valorile credinței ortodoxe și să participe la activități educative, culturale și recreative.
Programul taberei, derulate la nivelul Mitropoliei Ardealului, a debutat luni, 7 iulie, cu vizitarea Cetății Alba Iuliei și a principalelor obiective istorice și turistice din municipiul reședință de județ, după care tinerii s-au deplasat la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Oașa. Aici, s-a desfășurat o seară culturală, moderată de părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, ce a constat în prezentarea individuală a fiecărui participant, a zonei din care provine și a specificului ei. Totodată, părintele consilier a prezentat specificul zonei și al mănăstirii.
Cea de-a doua zi a cuprins participarea la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica așezământului monahal, după care a avut loc o sinaxă organizatorică în cadrul căreia au fost prezentate activitățile specifice mănăstirii. În cadrul atelierului „Ora & Labora”, în prima parte a zilei, tinerii au fost implicați câteva ore în ascultările specifice vieții din mănăstire. După slujba Vecerniei, a avut loc conferința duhovnicească „Tinerii în viața Bisericii: oportunități și provocări”, susținută de protos. Silvan Cablea și pr. Oliviu Botoi.
În continuare, fiecare zi a taberei începe cu participarea la Sfânta Liturghie, după care tinerii iau parte la activitățile gospodărești ale așezământului călugăresc. De asemenea, în fiecare zi se desfășoară ateliere interactive, care au scopul de a-i familiariza pe participanți cu diferite noțiuni de teologie, psihologie sau chiar de economie. Amintim, dintre acestea, atelierul intitulat „Cuvinte care apropie: Despre teama de a ne apropia de ceilalți și teama de a rămâne singuri”, susținut de Bianca Matei, sau „Atelierul practic de scriere de proiecte care zidesc comunitatea: Cum transformăm ideile în inițiative care slujesc credinței și oamenilor”.
Evenimentul derulat la Mănăstirea Oașa se va încheia duminică, 13 iulie, după Dumnezeiasca Liturghie. Tabăra „Tradiție și noutate” reprezintă o inițiativă a Părintelui Patriarh Daniel și se desfășoară, începând cu 2016, la nivelul centrelor mitropolitane din țară, cu beneficiari din fiecare Eparhie. Anul acesta, Arhiepiscopia Alba Iuliei și-a asumat organizarea Taberei „Tradiție și noutate” la nivelul Mitropoliei Ardealului, după ce ediția din anul 2024 a taberei s-a derulat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în perioada 10-17 iulie.
Știri din zonă
Lucrări de decolmate a podului de la ieșirea din Pianu de Sus
Primăria comunei Pianu a efectuat, în aceste zile, lucrări de decolmatare a podului de la ieșirea din localitatea Pianu de Sus, cu scopul de a prevenii eventualele inundații pe care le-ar putea produce eventualele viituri care s-ar forma în aceste zile de instabilitate atmosferică.
„Cu acordul Consiliului Județean și DPL, am intervenit pentru decolmatarea podului de la ieșirea din Pianu de Sus, care reprezenta un pericol real în caz de viituri.
După cum am constatat și la inundațiile din 2019, un pod blocat de crengi și arbori aduși de apă poate crea pagube mari. Din acest motiv, am acționat de urgență, cu utilajele proprii ale primăriei și cu sprijinul firmelor din comună.
Rezultatul este o lucrare reușită atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic, contribuind semnificativ la siguranța cetățenilor din zonă.
Materialul de balast rezultat în urma decolmatării nu a fost irosit — l-am folosit pentru amenajarea unui drum de legătură în Lunca de Sus, rezolvând astfel încă o nevoie a comunității.
În limita resurselor disponibile — financiare și de timp — facem tot posibilul să intervenim acolo unde este nevoie, în funcție de priorități. Am peste 200 de notite de rezolvat,semnalate de catre cetateni, chiar dacă nu putem răspunde tuturor simultan, niciodată nu stăm degeaba. Fiecare zi vine cu muncă, implicare și soluții”, a transmis Ovidiu Josan, viceprimarul comunei Pianu .