sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Ofertă inedită pe Valea Sebeşului – Oierit ecologic şi turism la poalele Vârfului lui Pătru

Ofertă inedită pe Valea Sebeşului – Oierit ecologic şi turism la poalele Vârfului lui Pătru

Publicat în 26.08.2014 la ora 15:30
   

Processed by: Helicon Filter;Un foarte bun exemplu despre utilitatea asocierii în agricultură, fie că vorbim despre cultura vegetală sau despre creşterea animalelor, ne vine în aceste zile de la Săsciori.

Sâmbătă 16 august, cu începere de la ora 12.00 în Muntele Puru, la poalele Vârfului lui Pătru va avea loc inaugurarea oficială a unei stâni ecologice. Ea este amenajată de Asociaţia crescătorilor de oi din Săsciori, mai precis de crescătorii de oi din satul Căpâlna. Aceştia, ne-a spus preşedintele asociaţiei, medicul veterinar Nicolae Dan, au decis ca banii care le-au rămas după ce au curăţat  păşunile care le sunt alocate să fie investiţi în construirea unei stâni noi, ecologice. Odată cu darea în funcţiune a stânii, cei 15 oieri din Căpâlna vor avea condiţii moderne, ecologice pentru prepararea produselor din lapte de oaie, până acum ei chinuindu-se într-o amenajare aproape improvizată. Oierii din Căpâlna au peste 3500 de oi. Stâna a costat 200.000 de lei şi pe lângă activitatea de bază va oferi turiştilor din zonă posibilitatea de a vedea cum se lucrează la stână, dar şi cea de a cumpăra produse proaspete sau de a gusta un balmoş făcut aşa cum se face el tradiţional. Este prima stână modernizată, ecologică pe care o amenajează Asociaţia crescătorilor de oi din Săsciori, cea mai mare asociaţie de acest fel din judeţul Alba, cu 130 de oieri şi peste 25.000 de oi. Preşedintele Asociaţiei Nicolae Dan ne-a spus însă că nu este şi ultima, pentru că şi stânile celorlalte sate, deşi iniţial mai bune decât cea a celor din Căpâlna, vor fi modernizate, dar când, asta o vor decide oierii înşişi. Pentru acest an, oierii din alte sate au decis să investească banii rămaşi de la întreţinerea păşunilor în captarea izvoarelor sau în aducţiuni pentru a asigura apa necesară turmelor. Sâmbătă, 16 august aşadar sunteţi inivitaţi la o ieşire în aer liber, la munte. Programul va fi unul relaxat şi relaxant. La ora 12.00 va avea loc sfinţirea stânii, urmată de vernisarea unei expoziţii permanente de icoane şi artă tradiţională cu lucrări ale copiiilor din Vinerea şi de un spectacol folcloric la care vor participa şi artiştii amatori din Căpâlna. Apoi va fi program de voie, cu posibilitatea de a vedea pe loc cât de gustoase sunt produsele oierilor din Căpâlna.
Pentru a oferi turiştilor o experienţă cât mai completă şi mai complexă, culinară dar şi culturală (pentru că oricum gastronomia, mai ales cea tradiţională este considerată un capitol cultural aparte) stâna ecologică de la Poalele Vârfului lui Pătru va găzdui o expoziţie permanentă de artă tradiţională şi de icoane, amenajată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba în cadrul acţiunilor de promovare a turismului în zona Şurianu – „Şurianu Mountain Festival”. Aceasta este doar prima dintre stâni care va avea o astfel de expoziţie, în intenţia CJ Alba stând ca toate stânile să fie astfel „dotate”. Cu ocazia evenimentului de sămbătă, CJ Alba lansează şi tabăra de icoane pentru copii. La ediţia din acest an vor participa copiii din Vinerea, iar tabăra va fi găzduită de Mănăstirea Oaşa. Dar acesta nu este singurul proiect cultural destinat spaţiului rural, fie el montan sau de podiş. Un alt proiect care va lua startul sămbătă este cel care umăreşte revitalizarea unui obicei tradiţional aproape uitat – ridicarea crucilor de răscruce, a troiţelor. Conform directorului Tehnic al CJ Alba, Dan Popescu, noile cruci de răscruce vor fi amplasate uneori pe locul unora vechi, dar extrem de deteriorate sau chiar pierdute, dar şi în răscruci noi, inclusiv pe traseele turistice din judeţ. Noile troiţe vor avea specificul zonei în care se amplasează, iar unele vor fi pictate.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.