Rămâi conectat

Administrație

Microhidrocentrala abandonată din Parcul „Arini” distruge mediul şi relaţiile dintre Hidroelectrica şi Primăria Sebeş!

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

microhidrocentrala-ariniLa Sebeş, o investiţie de 10,7 milioane de lei a Hidroelectrica, abandonată după 10 ani de la demarare, a ajuns să producă doar prejudicii şi o situaţie dezastruoasă din punct de vedere ambiental.

În 2006, fără problemele de reorganizarea judiciară şi, evident, având o cu totul altă viziune managerială, Hidroelectrica a demarat construirea unei microhidrocentrale pe râul Sebeş, investiţie considerată la acea vreme oportună şi fezabilă, mai ales în contextul producerii de energie din surse regenerabile, atât de la modă în ultimii ani, dar care s-a dovedit, cel puţin în România, până acum, o mare bulă de săpun. Situată la doar un kilometru şi jumătate de centrul municipiului Sebeş, în Arini, microhidrocentrala abandonată a început, după sistarea investiţiilor,  să producă efecte negative grave, în primul rând asupra mediului înconjurator. Este vorba mai precis de erodarea terenului în Arini, acolo unde râul Sebeş a fost deviat printr-o albie temporară căreia malurile nu i-au fost consolidate pentru că iniţiatorii proiectului s-au gândit că nu va fi folosită foarte mult timp şi nu va avea, deci, impact asupra împrejurimilor. Lucrurile însă au trenat, râul curge deja de 10 ani prin această albie temporară devenită permanentă şi  erodează malurile. Concret, efectul se poate observa în zona drumului care trece din Arini spre Petreşti şi care stă să cadă în râu. Tot din cauza devierii cursului râului Sebeş a scăzut şi nivelul pânzei freatice ceea ce determină, la rândul său, uscarea copacilor şi vegetaţiei din întreaga zonă, fapt ce afectează şi fauna din arealul respectiv. O parte din terenul pe care s-a construit microhidrocentrala apartine domeniului public al municipiului Sebeş, fiind concesionat prin două hotărâri ale Consiliului Local Sebeş – în 2006: prin Hotărarea Consiliului Local al Municipiului Sebeş 124/2006 prin care s-a dispus “aprobarea dreptului de uz asupra terenului în suprafaţă de 23,30 hectare, aflat în proprietatea publică a Municipiului Sebeţ,  pe perioada realizării investiţiei Lac redresor Sebeş etapa I – în zona Parc Arini, în favoarea SC Hidroelectrica Sebeş”. Tot în 2006, dar prin HCL 147 suprafaţa d eterene este majorată  pentru că s-a “aprobat dreptul de uz asupra terenului în suprafaţă de 18,50 ha, aflat în proprietatea publică a Municipiului Sebeş, pe perioada realizării investiţiei Lac redresor Sebeş etapa I – în zona Parc Arini în favoarea SC Hidroelectrica Sebeş” (…) ”La recepţionarea lucrării terenul ocupat de canalul de deviere a apelor şi de organizarea de şantier va fi trecut Consiliului Local Sebeş pe bază de protocol”.
Însă lucrarea nu a mai fost recepţionata nici până nn zi de azi şi cel mai probabil nu va mai fi recepţionată vreodată, având în vedere răspunsul pe care ziarul Unirea l-a obţinut de la Hidroelectrica: “Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 17.10.2016 cu privire obiectivul de investiții Microhidrocentrală Sebeș, amplasată în municipiul Sebeș, în Arini, vă comunicăm următoarele: Microhidrocentrala Sebeş făcea parte din obiectivul de investiţii „Lac redresor Sebeş”, obiectiv care a fost structurat pentru execuţie în trei etape. Până la acest moment, au fost contractate lucrări de execuţie doar pentru etapele I şi II, Microhidrocentrala Sebeş reprezentând etapa a treia a investiţiei, etapă care nu a mai fost demarată. Prin urmare, pentru această etapă nu au fost executate lucrări până în prezent şi nu s-au alocat fonduri.
Având în vedere faptul că obiectivele de investiţii ale companiei sunt în proces de reanalizare în vederea optimizării acestora, se are în vedere ca pentru acest obiectiv să se renunţe la etapa a treia a investiţiei – Microhidrocentrala Sebes, aceasta nemaifiind justificată economic”.
Primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor, a spus ca a încercat să aibă discuţii cu conducerea Hidroelectrica Sebeş privind aceasta investiţie însă nu a primit un răspuns concret, propunându-i-se chiar ca Primăria Sebeş să o preia. Edilul a spus că este necesar ca cei de la Hidroelectrica să continue lucrările sub aspectul reglării debitului apei care la acest moment este unul haotic din cauză că nu au fost montate stăvilarele care ar controla puterea apei, aşa explicându-se stricăciunile din zona Arini. Dorin Nistor a spus că ia în calcul să dea în judecată Hidroelectrica, părându-i-se că atitudinea acestora este una sfidătoare faţă de sebeşeni şi faţă de zona care le-a oferit atâtea.  “În ceea ce priveşte investiţia celor de la Hidroelectrica din Arini privind construirea acelui baraj pe râul Sebeş, şi de fapt a unei microhidrocentrale de producere a energiei electrice, din păcate, ei nu şi-au respectat termenele privind acea investiţie. În acest moment acea zonă este degradată foarte mult, perimetrul în care s-a deviat râul este un real pericol atât pentru siguranţa celor care trec pe acolo dar, pe de altă parte, este un pericol şi pentru că se surpă malurile şi, bineînţeles, degradarea Parcului Arini în totalitatea lui. Din câte ştim au ajuns într-o anumită fază cu investiţia, există sume alocate dar nu au mai continuat lucrările. Şi deşi ei au mai făcut demersuri ca noi (n.r. – Primăria Sebeş) să preluăm lucrările, ar fi un angajament neprogramat din partea bugetului municipiului Sebeş pentru a continua lucrările, ori noi nu considerăm că este normal să ne trezim cu o cheltuială pentru că cineva şi-a modificat planurile pe parcurs. Vom face toate cele necesare să îi constrângem pe cei de la Hidroelectrica să-şi respecte promisiunile făcute prin acel contract cu unitatea administrativă a municipiului Sebeş. Terenul este al nostru, l-am dat în folosinţă pentru realizarea acelei investiţii, din păcate acum este degradat, arată ca după un bombardament, există cantităţi de pământ depozitate pe el, orice intervenţie asupra lui reprezintă cost. Ca să nu mai spunem că impietează foarte mult asupra proiectului nostru de a repune în valoare Parcul Arini. Eu sper ca lucrurile să se rezolve pe cale amiabilă, în mod contrar ne vom întâlni în instanţă”, a declarat Dorin Nistor.

Ioana PRESECAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.

Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.

Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).

Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.

Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.

Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.

Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.

În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.

Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.

Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.

Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes