Rămâi conectat

Știri din zonă

Mâine, 17 aprilie 2023: „Statu’ la vase în Lunea Paştelui” la Șugag, obicei străvechi unic în România

sebesinfo.ro

Publicat

în

Comuna Șugag găzduiește, luni, 17 aprilie 2023, „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, un obicei străvechi, unic în România. Acesta reunește atât sărbătoarea întemeierii unei noi familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

Sărbătoarea începe, în jurul orei 11:30, în curtea bisericii din Șugag și continuă apoi cu un spectacol folcloric, la care participă întreaga comunitate.

Și la ediția din acest an, părintele spiritual al obiceiului tradițional și nașul simbolic al tinerelor familii va fi Marius Moga Senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții. Pe parcursul „Statului la vase”, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, va susține un program artistic de sărbătoarea, alături de îndrăgiții artiști vocali Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Leontina Fărcaș și tinerii interpreți Alina Cucui, Daria Costea și Alexandra Băcilă. Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” va încheia spectacolul artistic, care va fi prezentat de jurnalista Andreea Bogdan.

Proiectul cultural este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag.

 „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri. Tradiția spune că, în a doua zi de Paști, sătenii trebuie să se adune în curtea bisericii și să ia parte la un mare ospăț închinat vieții de familie. Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare. În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent. Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan. În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat. Este un moment cu totul deosebit, celebrându-se însăși starea de bine și de mulțumire din sânul familiei. Pentru  „Statu la vase în Lunea Paștelui” fiecare tânără familie are rezervată în curtea bisericii o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.

La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în curtea bisericii, acolo unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit. Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.

După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți în curtea bisericii pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.

Obiceiul tradițional „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” a fost întrerupt în anul 1990 din motive necunoscute, dar în urma culegerilor din teren și a informatorilor din zonă, un grup de specialiști de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” l-au valorificat și l-au readus în actualitatea satului în anul 2008, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe și a Primăriei din Șugag. De atunci, obiceiul a fost practicat din nou fără întrerupere, cu excepția perioadei de pandemie când nu s-a organizat din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Investiție de peste 20 milioane de lei în extinderea rețelei de canalizare din comuna Săsciori

sebesinfo.ro

Publicat

în

Primăria comunei Săsciori, a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții, un proiect pentru realizarea obiectivului „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Săsciori, Răchita, Colonie, județul Alba,” care are o valoare aproximativă de 20.602.428,06 lei.

Realizarea obiectivului de investiție propus va aduce beneficii comunității și nu numai, astfel proiectul reprezintă o prioritate pentru comuna Sasciori, având în vedere următoarele aspecte care dau necesitatea realizării acestui obiectiv de investiții:

– îmbunătățirea condițiilor de igienă a populației și a gospodăriilor acestora;

– sprijinirea activităților economice, turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale, ameliorarea condițiilor igienico-sanitare și a eficienței activităților productive;

– creșterea nivelului de trai;

Protecția resurselor de apă de suprafață și subterane prin:

– reducerea cantităților deversate în panza freatică, prevenirea, reducerea și limitarea efectelor poluante;

– regenerarea mediului natural;

– Siguranță mărită în exploatare și rezistență la coroziune;

– Durată garantată de viață de minim 50 de ani;

– Obținerea unei calități de igienă a apei superioară;

– asigurarea accesului la serviciile de bază, protejarea moștenirii culturale și naturale din spațiul rural, în vederea realizării unei dezvoltări durabile;

– crearea și dezvoltarea serviciilor publice de bază pentru populația rurală;

– creșterea gradului de interes a potențialilor investitori în zonă;

– stabilirea populației în mediul rural prin asigurarea unor condiții optime de trai și educație;

– creșterea atractivității turistice a zonei;

– creșterea atractivității zonei pentru investitorii în domeniul agricol și agroturistic care vor avea posibilitatea asigurării;

– revitalizarea comunei cu satele aparținătoare prin asigurarea dezvoltării infrastructurii edilitare locale.

Obiectivul general al investiției este creșterea capacității autorităților publice locale pentru aplicarea rețelei de canal, în vederea conformării cu cerințele reglementărilor naționale și europene în domeniu, prin realizarea infrastructurii specifice acestor lucrări, pregătirea personalului de exploatare a investiției și implicarea societății locale, civile și de afaceri și respectarea principiilor de „mediu curat”. Astfel, lucrările realizate în cadrul proiectului care contribuie la unul dintre cele șase obiective de mediu sunt considerate conforme cu principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH – „Do No Significant Harm”), prevăzute în Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență.

Executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi care să asigure o durată de viață mai mare a rețelei de distribuție apă și canalizare.
Obiectivul specific

Realizarea rețelei de canalizare și stație de epurare în comuna Sasciori, în condiții de respectare a infrastructurii tehnico-utilitare a localităților.

Prin tema de proiectare, întocmită de beneficiar, se dorește realizarea unei documentații tehnico-economice pentru realizarea rețelei de canalizare în localitățile Laz și Răchita și extinderea rețelei de canalizare în localitățile Sebeșel și Sasciori, inclusiv în Sasciori Colonie sub denumirea „Rețea de canalizare în Laz, Sebeșel, Sasciori, Răchita, Colonie”

Modernizarea sistemului de canalizare a apelor uzate este o necesitate obiectivă pentru locuitorii din comuna Sasciori și localitățile învecinate, întrucât: lucrările ce se vor executa, în conformitate cu proiectul tehnic, vor prevedea rezolvarea problemelor existente ale dotărilor edilitare de care depind confortul, siguranța și funcționalitatea rețelei de apă canal actuală și de perspectivă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un bărbat de 32 de ani din Sebeșel a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe raza localității Dumbrava

sebesinfo.ro

Publicat

în

La data de 14 mai 2024, în jurul orei 07.20, pe raza localității Dumbrava, din comuna Săsciori, un tânăr de 21 de ani, din comună, în timp ce conducea un autoturism, pe sensul de mers Dumbrava-Săsciori, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 32 de ani, din localitatea Sebeșel.

În urma accidentului, conducătorul autoturismului din urmă a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Mierea din iarbă neagră, produsă de un apicultor din Vingrad, remediu natural pentru orice tip de afecțiune

sebesinfo.ro

Publicat

în

Mierea neagră este produsă de Dănuț Pintea, un apicultor din Vingard. Mierea-medicament din munții Apuseni, superioară chiar și celebrei Manuka, este un remediu pentru orice tip de afecțiune.

Apicultorul din Vingard, comuna Şpring, surprinde cu un nou sortiment de miere specială, din munții Apuseni, mierea de iarbă neagră.

Iarba neagră este o plantă medicinală complexă, de la rădăcină, tulpină, frunze și flori, iar mierea neagră este foarte bogată în antioxidanți: „O găsim doar în munții Apuseni, de la cota 1.000 în sus și este bio sută la sută. Este o minunătie”, spune apicultorul.

Bărbatul și-a dus albinele la Brad prima dată în urmă cu 5 ani și a găsit întâmplător planta pe care o cunoștea din alte țări din Europa. S-a pus pe citit și cercetat proprietățile plantei și a început să producă acest sortiment de miere-minune, care poate fi consumată pentru însănătoșire.

Mierea neagră are un gust dulce-acrișor, este o miere care gelatinează, care odată extrasă se pune în borcan și așa rămâne, nu se mai poate lucra cu ea.

După cum se știe, fiecare miere este recomandată în funcție de proprietățile ei pentru anumite afecțiuni, dar mierea neagră poate fi folosită aproape pentru orice tip de boală, chiar și în cancer, luată în anumite proporții și amestecată cu altceva și chiar și la tumori cerebrale: „Este un real ajutor în cancer, boli depresive, dar și digestive. Este o miere foarte complexă, care ar trebui căutată de oameni, este o miere foarte sănătoasă. Nu este o miere pe care să o punem în cafea, e o miere medicament”, ne-a mai spus apicultorul.

Deși este o plantă căreia îi place să crească doar în zonele sărace, montane, proprietățile ei, compoziția ei sunt superioare chiar și celebrei Manuka, care este o miere foarte scumpă.

Mierea din iarbă neagră este produsă în cantități relativ mici, perioada de recoltare fiind foarte scurtă din 15 august până în 10 septembrie, deci mai puțin de o lună. De asemenea, bărbatul spune că totul depinde și de condițiile meteo: „Au fost ani în care dacă a plouat și a fost frig la munte, nu am făcut treaba, am mers degeaba, dar dacă anul e călduros, extragem mai mult”.

Dănuț Pintea se ocupă de albine împreună cu fiul său, căruia i-a transmis pasiunea pentru albinărit: „Avem în jur de 30-40 de stupi, nu producem mult, dar foarte bun”, mărturisește Dănuț Pintea.

Cu toate că nu este o muncă ușoară, familia Pintea face totul cu pasiune și plăcere, le sunt dragi albinele: „Mai fac și altceva acum, dar pe viitor cred că o să mă ocup doar de albine. Stupii sunt plecați tot anul, pleacă primăvara și se întorc în septembrie de la iarba neagră. Acum sunt deja la rapiță”, concluzionează apicultorul.

Fie că vorbim de sortimentele speciale de miere ca cea neagră sau duo, miere de salcâm, cea cu nucă sau miere cu turmeric, mierea de rapiţă sau de zmeură, mierea polifloră și cu propolis, cumpărătorii au avut și anul acesta de unde alege din produsele obţinute în stupina familiei din Vingard.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes