Știri din zonă
La baza Domeniului Schiabil Șureanu se va construi un hotel de cinci stele, cu o capacitate de 56 de camere
Ski Şurianu, unul dintre cei mai mari administratori privaţi de pârtii, cu 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu, judeţul Alba, a început lucrările de construcţii pentru un hotel de cinci stele, cu o capacitate de 56 de camere, poziţionat la baza domeniului schiabil şi are în plan să construiască şi o nouă pârtie începând cu anul viitor, potrivit ZF.ro
„Am făcut investiţii semnificative în domeniul schiabil Şureanu, am deschis un apres schi nou, acum lucrăm la un restaurant cu autoservire şi la construcţia unui hotel de 56 de camere, care va avea cinci stele şi care va fi deschis cel mai probabil în decembrie anul viitor. Am investit în noi scaune la instalaţia pe cablu, de tunuri de zăpadă nu avem nevoie pentru că avem zăpadă naturală“, a declarat pentru ZF Daniel Popescu, administrator al domeniului Şureanu.
Masivul Șureanu se află în extremitatea sudică a județului Alba, aproape de limita cu Vâlcea și Sibiu. Domeniul schiabil este alcătuit din 10 pârtii care însumează aproximativ 11 kilometri. Amenajarea pornește de la circa 1.700 de metri, iar altitudinea maximă ajunge până la 2.010 de metri, unde se află limita superioară a pârtiilor. În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un deosebit potențial pentru schi în afara pistei.
Domeniul Schiabil din Munții Șureanu a fost inaugurat în anul 2009, în urma unei investiții private. Aici există asistență Salvamont, școală de schi și snowboard, centre de închiriere, restaurante și câteva unități de cazare.
Unicul drum de acces spre pârtii este pe ruta Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704).
Distanţa de la Sebeş este de 82 de kilometri şi poate fi parcursă în circa două ore.

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.