Rămâi conectat

Sebeșeni

Istoricul sebeșean Mihai Octavian Groza, colaborator al monumentalei colecții „Construind Unirea cea Mare”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Recent, sub egida Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și a Editurii Școala Ardeleană Cluj-Napoca, a văzut lumina tiparului monumentala colecție „Construind Unirea cea Mare”, un proiect editorial inedit în peisajul istoriografic contemporan ce surprinde cele mai importante mărturii referitoare la drumul parcurs pentru realizarea Marii Uniri.

Structurat în opt volume, acesta rezumă, prin intermediul documentelor publicate, întreaga mișcare națională a românilor din provinciile istorice, pornind de la momentul Revoluției Pașoptiste, continuând cu Unirea Principatelor Române, Primul Război Mondial, Marea Unire, punctul terminus fiind anul 1925, anul unificării administrative a României Mari.

Coordonat de Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popa, acest proiect este rodul muncii depuse de un colectiv editorial format din peste 30 de tineri istorici, cercetători formați în ambianța universității clujene, printre care s-a numărat și istoricul Mihai Octavian Groza, din Sebeș.

Ca parte a echipei de specialiști care au trudit la elaborarea celor opt volume ale colecției, istoricul Mihai Octavian Groza a colaborat la editarea volumelor I (De la Revoluția Pașoptistă la formarea Partidului Național Român: 1848-1881) și II (Națiune și Regalitate: 1881-1914) și a îngrijit și prefațat, în colaborare cu Claudia Septimia Sabău, volumul III (De la Marele Război la România Întregită: 1914-1922).

Conform celor doi îngrijitori, acest al III-lea volum reprezintă „[…] o sinteză a evenimentelor istorice desfășurate între anii 1914 și 1922. Documentele surprind cele mai semnificative momente și implicarea personalităților vremii, începând cu dezbaterile privind intrarea României în Primul Război Mondial, implicarea acesteia în conflict, realizarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri. Informațiile cuprinse în cele peste 250 de documente ale volumului, ilustrează eforturile politice și diplomatice depuse atât de românii din Regatul României, cât și de cei din provinciile aflate sub dominație străină, pentru realizarea statului național unitar”.

Mihai Octavian Groza este istoric, doctorand al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, președinte al Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, din anul 2018 inspector de specialitate în cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Activitatea sa de cercetare științifică înglobează mai multe volume de autor, volume coordonate, reeditări sau colecții de documente, studii și articole de specialitate publicate în țară și străinătate, în limbile română, engleză, germană și italiană, dedicate, în bună măsură, istoriei Primului Război Mondial, Marii Uniri sau istoriei Sebeșului.

În paralel, Mihai Octavian Groza s-a remarcat și ca un ctitor de publicație științifică, în anul 2015 punând bazele anuarului „Astra Sabesiensis” (revistă indexată într-o serie de baze de date internaționale de prestigiu), relevanța activității științifice și editoriale fiind dată de includerea în repertoriile de specialitate (Anuarul Istoriografic al României), de recenziile și notele de lectură care au semnalat fiecare publicație, precum și de cele peste 250 de citări ale materialelor publicate.

Felicităm strădania prietenului nostru, istoricul Mihai Octavian Groza, cea a întregului colectiv editorial, precum și cea a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, care a asumat sarcina publicării colecției „Construind Unirea cea Mare”, dorindu-le tuturor multă putere de muncă în continuare.

Pr. Dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu
Universitatea Pontificală „Angelicum” Roma,
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sebeșeni

Olimpic din Sebeș, proaspăt student, acordă meditații gatuite tuturor tinerilor care vor să promoveze examenele naționale

sebesinfo.ro

Publicat

în

Gabriel Frățilescu, un tânăr de 19 ani din Sebeș, este proaspăt absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga”, unul dintre cele mai bune licee din Alba. A studiat Matematică-Informatică, având rezultate foarte bune, inclusiv la Bacalaureat, la care a luat 10 la Matematică și note între 9 și 10 la Limba și literatura română și Fizică.

De la toamnă va fi student al Facultății de de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, unde a fost admis în baza rezultatelor foarte bune obținute la Olimpiadele de Matematică pe parcursul studiilor liceale. Gabriel Frățilescu a fost admis și la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca după ce s-a clasat, pe când era în clasa a XI-a, pe locul al doilea la un concurs de specialitate organizat de UBB.

Va merge, totuși, pe drumul care-i este cel mai aproape de suflet, specializarea în automatică, domeniu care, după cum ne mărturisește, îmbină tot ce-i place lui mai mult. Visul său cel mare este să ajungă să lucreze în cercetare.

• Dornic să descopere lumea pas cu pas

Gabriel Frățilescu spune că este dispus să dea curs oricărei oportunități în rezonanță cu așteptările sale care s-ar ivi pe parcurs. Tânărul din Sebeș se autodefinește drept o persoană gata oricând să „investească” ambiție în perefecționarea și ascensiunea în domeniile care-l pasionează. „Îmi propun să înțeleg lumea din jur și să-i ajut și pe alții să o înțeleagă”, afirmă Gabriel. Acesta nu-și ascunde dorința de a călători cât mai mult. „Oriunde aș ajunge cu siguranță sunt multe lucruri interesante de văzut. Important este să știi unde să te uiți!”, ne mărturisește el.

• Olimpic în absolut toți anii de liceu

Gabriel Frățilescu a participat la Olimpiade în toți anii de liceu. La Olimpiada de Informatică, inclusiv pe echipe, a fost dintr-a IX-a până într-a XI-a, iar de la Olimpiada de Matematică a fost nelipsit, calificându-se la faza națională chiar în 2025, anul absolvirii liceului. Și la Olimpiada de Fizică a ajuns la faza națională, în clasa a IX-a.

Demn de subliniat este că pe clasa a XI-a a obținut o medalie de argint la faza națională a Olimpiadei de Creativitate Științifică. La această Olimpiadă lucrările științifice propuse de elevi, care lucrează în echipe, sunt evaluate de două comisii. Gabriel Frățilescu și Daniela Florina Găiseanu, pe atunci în clasa a IX-a, au primit medalie de argint pentru o lucrare cu o temă care multora le-ar putea părea de domeniul science-fiction-ului, „Metode viabile de a genera energie electrică pe suprafața lunii prin transmisia de energie solară sub formă de microunde sau laser de la un satelit”.

„Prins” cu Olimpiadele și, desigur, cu activitatea zilnică de la școală, a găsit timp și resurse și pentru a se achita ca la carte de rolul de lider al clubului de robotică Star B1T0 din Sebeș. „De-a lungul liceului am făcut tot ce mi-a plăcut”, își rezumă sumar parcursul din ultimii patru ani tânărul din Sebeș. Cei care i-au fost colegi și dascăli pot depune oricând mărturie că a făcut… foarte bine „tot ce i-a plăcut”!

• Coleg cu una dintre cele două eleve din Alba cu 10 la Bac

La sesiunea din iunie 2025 a examenului de Bacalaureat în județul Alba au fost doar două medii de 10 înainte de soluționarea contestațiilor. Acestea au fost obținute de Denisa Bodea, absolventă a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și Zara Negură, absolventă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș.

Coleg cu Zara Negură, Gabriel Frățilescu îi face acesteia o caracterizare măgulitoare și cu siguranță pe deplin întemeiată: „o persoană de treabă, extrem de capabilă, foarte muncitoare și foarte ambițioasă”. Cei doi au trăit de altfel „umăr la umăr” și emoțiile și încercările Olimpiadei de Fizică.

• Dă meditații altor tineri

Gabriel Frățilescu celebrează în vara 2025 intrarea în studenție acordând medidații pentru a-i ajuta și pe alți tineri să treacă examenele naționale și chiar și cele de admitere la facultate. Concret, el oferă meditații online pentru elevi de liceu sau gimnaziu (clasele V-XII) „care vor să înțeleagă mai bine materia de la clasă, să ia notă mare la BAC (orice variantă) sau Evaluare Națională ori să se pregătească pentru admiterea la facultăți tehnice (ex. Automatică și Calculatoare, ASE, Mate-Info, etc.)”. Durata unei ședințe este de 90 de minute.

Cei care optează pentru aceste meditații primesc ajutor în înțelegerea cu adevărat a părții de teorie, nu doar o învățare mecanică, exerciții explicate pas cu pas, teme și pași de rezolvare, dar și suport complet, empatic și adaptat fiecărui nivel, după ritmul fiecărui elev.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sebeșeni

Sebeșanca Elisabeta Șandru, felicitată de autoritățile locale la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani

sebesinfo.ro

Publicat

în

Aniversare specială la Sebeș, unde doamna Elisabeta Șandru a împlinit, miercuri 9 aprilie 2025, venerabila vârstă de 100 de ani.

„Doamna Elisabeta Șandru din Sebeș a împlinit azi 100 de ani. A fost o bucurie și o onoare să o felicit, în numele întregii comunități, să descopăr o persoană energică, pozitivă, un exemplu frumos de viață pentru fiecare dintre noi. La mulți ani, cu sănătate! Să aveți parte de zile binecuvântate de Dumnezeu!”, a transmis primarul Dorin Nistor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sebeșeni

Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat Concursul de „Miss Bikini Race 2025”, desfăsurat la Păltiniș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat sâmbătă, 8 martie 2025, marele premiu al celei de-a X-a ediții a concursului „Miss Bikini Race”, desfășurat în stațiunea Păltiniș.

De ziua lor, 12 fete și-au testat îndemânarea direct pe pârtie. Doar în costum de baie și clăpari, acestea au trebuit să facă față celor 6 probe, printre care cea de coborâre pe schiuri, darts cu baloane și inteligență. Iar cele 10 grade din termometre nici nu s-au simțit.

Dariana Mureșan, câștigătoarea concursului: „Sunt foarte entuziasmată și mă bucur de această reușită.”

Dan Gherman, organizator: „Peste 1000 de euro, atât cash, cât și vouchere sau chiar un sejur la una din zonele Sibiului, unde se poate relaxa un weekend întreg.”

Evenimentul dedicat doamnelor și domnișoarelor, care vor să experimenteze astfel de emoții pe pârtie, a ajuns la cea de-a 10-a ediție.

• Studentă la inginerie

Dariana Mureșan este studentă în anul I la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Anterior a absolvit cursurile Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș.

Are și alte pasiuni în afara practicării sporturilor de iarnă. A jucat și fotbal, când era în școala gimnazială. Acum este preocupată să-și perfecționeze abilitățile de programator 3D, pe care și le exercită deja în cadrul firmei familiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes