sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Sebeșeni » Istoricul sebeșean Mihai Octavian Groza, colaborator al monumentalei colecții „Construind Unirea cea Mare”

Istoricul sebeșean Mihai Octavian Groza, colaborator al monumentalei colecții „Construind Unirea cea Mare”

Publicat în 27.01.2020 la ora 11:24
   

Recent, sub egida Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și a Editurii Școala Ardeleană Cluj-Napoca, a văzut lumina tiparului monumentala colecție „Construind Unirea cea Mare”, un proiect editorial inedit în peisajul istoriografic contemporan ce surprinde cele mai importante mărturii referitoare la drumul parcurs pentru realizarea Marii Uniri.

Structurat în opt volume, acesta rezumă, prin intermediul documentelor publicate, întreaga mișcare națională a românilor din provinciile istorice, pornind de la momentul Revoluției Pașoptiste, continuând cu Unirea Principatelor Române, Primul Război Mondial, Marea Unire, punctul terminus fiind anul 1925, anul unificării administrative a României Mari.

Coordonat de Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Ioana-Mihaela Bonda, Ana Victoria Sima și Teodor Laurențiu Popa, acest proiect este rodul muncii depuse de un colectiv editorial format din peste 30 de tineri istorici, cercetători formați în ambianța universității clujene, printre care s-a numărat și istoricul Mihai Octavian Groza, din Sebeș.

Ca parte a echipei de specialiști care au trudit la elaborarea celor opt volume ale colecției, istoricul Mihai Octavian Groza a colaborat la editarea volumelor I (De la Revoluția Pașoptistă la formarea Partidului Național Român: 1848-1881) și II (Națiune și Regalitate: 1881-1914) și a îngrijit și prefațat, în colaborare cu Claudia Septimia Sabău, volumul III (De la Marele Război la România Întregită: 1914-1922).

Conform celor doi îngrijitori, acest al III-lea volum reprezintă „[…] o sinteză a evenimentelor istorice desfășurate între anii 1914 și 1922. Documentele surprind cele mai semnificative momente și implicarea personalităților vremii, începând cu dezbaterile privind intrarea României în Primul Război Mondial, implicarea acesteia în conflict, realizarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri. Informațiile cuprinse în cele peste 250 de documente ale volumului, ilustrează eforturile politice și diplomatice depuse atât de românii din Regatul României, cât și de cei din provinciile aflate sub dominație străină, pentru realizarea statului național unitar”.

Mihai Octavian Groza este istoric, doctorand al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, președinte al Despărțământului ASTRA „Vasile Moga” Sebeș, din anul 2018 inspector de specialitate în cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Activitatea sa de cercetare științifică înglobează mai multe volume de autor, volume coordonate, reeditări sau colecții de documente, studii și articole de specialitate publicate în țară și străinătate, în limbile română, engleză, germană și italiană, dedicate, în bună măsură, istoriei Primului Război Mondial, Marii Uniri sau istoriei Sebeșului.

În paralel, Mihai Octavian Groza s-a remarcat și ca un ctitor de publicație științifică, în anul 2015 punând bazele anuarului „Astra Sabesiensis” (revistă indexată într-o serie de baze de date internaționale de prestigiu), relevanța activității științifice și editoriale fiind dată de includerea în repertoriile de specialitate (Anuarul Istoriografic al României), de recenziile și notele de lectură care au semnalat fiecare publicație, precum și de cele peste 250 de citări ale materialelor publicate.

Felicităm strădania prietenului nostru, istoricul Mihai Octavian Groza, cea a întregului colectiv editorial, precum și cea a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, care a asumat sarcina publicării colecției „Construind Unirea cea Mare”, dorindu-le tuturor multă putere de muncă în continuare.

Pr. Dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu
Universitatea Pontificală „Angelicum” Roma,
Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.