Învățământ-Cultură
Istoria Sebeşului ar putea deveni curs opţional pentru elevii din oraş
Timp de 4 zile, la Şcoala Gimnazială „Silviu Cărpinişianu” Sebeş, 40 de profesori de istorie şi ştiinţe socio-umane din şcolile din municipiu şi împrejurimi au participat la un seminar de formare în cadrul proiectului „Istorie locală – istorie orală – istoria Sebeşului”, derulat de Asociaţia GISAS Sebeş şi finanţat de Consiliul Local Sebeş.
Proiectul are drept scop dezvoltarea competenţelor de formare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar în vederea educării şi instruirii elevilor şi a comunităţii locale, precum şi promovarea tradiţiilor şi a valorilor istorice locale, dar şi generarea unor iniţiative antreprenoriale de valorificare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Sebeş. Până ieri s-a desfăşurat în cadrul proiectului şi workshop-ul „Istoria orală a comunităţii locale”, atelier având ca scop familiarizarea profesorilor cu tehnica interviului de istorie orală şi tehnologia digitală pentru înregistrarea mărturiilor de istorie orală. Anterior a avut loc o prezentare inedită a municipiului: „Sebeşul în imagini de carte poştală”, realizată de Edy Schneider, care a venit astfel în sprijinul ideii de cunoaştere a istoriei locale folosind materialul documentar din patrimoniul muzeului şi pus în valoare pentru promovarea oraşului. „Sebeşul este deosebit de valoros prin istoria, cultura, tradiţiile şi valorile locale. Trebuie să devenim conştienţi de faptul că un asemenea spaţiu privilegiat trebuie valorificat. Tocmai de aceea, prin implicarea cadrelor didactice ne dorim să implicăm elevii în descoperirea istoriei orale a comunităţii în care trăiesc”, a declarat prof. Rodica Groza, preşedintele Asociaţiei GISAS Sebeş. Poveştile şi mărturiile autentice despre oamenii şi istoria localităţii vor fi cuprinse în volumul „Sebeşul – istorie şi tradiţii locale”, precum şi în broşura „Sebeşul povestit” , prin care se vor promova tradiţia şi istoria oraşului, locuri, monumente. De asemenea, în perioada 25 noiembrie – 5 decembrie, va avea loc simpozionul „Sebeşul – tradiţie şi continuitate” destinat elevilor claselor VII- XII. Pe viitor se doreşte realizarea unei programe şi a unui suport de curs opţional de „Istoria Sebeşului”, care să fie studiat în liceele şi şcolile gimnaziale din localitate. La deschidere au luat parte prof. dr. Doru Radosav, directorul Institutului de Istorie Orală Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Ionuţ Costea de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi alte şase cadre universitare, profesori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, ai Casei Corpului Didactic Alba, unităţilor şcolare din Sebeş, precum şi reprezentanţi ai Centrului Cultural „Lucian Blaga” şi ai Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş. Din partea administraţiei publice au luat parte primarul Alexandru Dăncilă, viceprimarul Adrian Bogdan şi alte oficialităţi locale.

Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.
Învățământ-Cultură
Rezultate foarte bune obținute de elevii Liceului Tehnologic Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei din Aria Curiculară „Tehnologii” – Industrie Textilă și Pielărie
În perioada 23-26 aprilie 2025, a avut loc, la Câmpia Turzii, OLIMPIADA DIN ARIA CURRICULARĂ „TEHNOLOGII”, INDUSTRIE TEXTILĂ ȘI PIELĂRIE, FAZA NAȚIONALĂ. Liceul Tehnologic Sebeș a fost reprezentat, cu mândrie, de 3 elevi:
– Gălățan Nicolae Mugurel – clasa a XI-a D;
– Andor Debora – clasa a XII-a C;
– Lazăr Monica – clasa a XII-a C.
Eleva ANDOR DEBORA a obținut PREMIUL III la faza națională a concursului. De pregătirea elevilor s-au ocupat doamnele profesoare Cîmpean Didina și Maniu Daniela.
De asemenea, în data de 12 aprilie 2025, elevi ai Liceului Tehnologic Sebeș au participat la FESTIVALUL REGIONAL „ADRIANA POPA”, desfășurat la Sibiu, unde au obținut premii la diferite secțiuni:
– FLOREA ANA GEORGIANA și MĂRAR AMALIA – LOCUL II – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Cîmpean Didina;
– DAMIAN LOREDANA și GHENESCU NICOLA – LOCUL I – coordonatori maistru-instr. Dumitrean Viorica și prof. Maniu Daniela;
– DURDUC CĂLIN, MĂRGINEAN ALIN și PITARCĂ ANDREI – LOCUL I – coordonator prof. Maniu Daniela.
La CONCURSUL „VALENȚE CULTURALE ALE SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII ÎN MUNCĂ” au obținut:
– BARB CARINA și GRĂDINARU DARIA – PREMIUL II – coordonator prof. Cîmpean Didina
– FURDUI RAUL și CĂLIN GEORGE – PREMIUL III – coordonator prof. Kellinger Marcel
– MANOLACHI DIANA și POPESCU ANDREEA – PREMIUL III – coordonator prof. Maniu Daniela.
FELICITĂRI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR !