Știri din zonă
Investiție de peste 12 milioane de lei în rețea de canalizare și stație de epurare pentru satul Drașov, comuna Șpring
Satul Drașov, din comuna Șpring, va avea rețea de canalizare și stație de epurare. Primăria a solicitat APM Alba emiterea acordului de mediu pentru demararea investiției.
În localitatea Drașov, din comuna Șpring, există în prezent rețea de apă spre toți locuitorii, apa fiind asigurată din gospodăria de apă existentă, respectiv din rezervorul cu volumul de 300 m3, situat la cota 318.00 și care a făcut obiectul proiectului ”Sistem microregional de alimentare cu apă a comunelor Daia Română, Cut, Câlnic, Șpring, Doștat și a localității Rahău/2008”.
În ceea ce privește canalizarea, aceasta nu a fost executată până în prezent, apele fiind absorbite în sol sau evacuate direct în rigolele de colectare, situație ce conduce la infestarea solului și a pânzei freatice de mică adâncime din zona populată, cât și din vecinătatea acesteia, precum și la degradarea calității cursurilor de apă de suprafață ce traversează zona în aval.
În concluzie, apa preluată din pânza freatică prin puțurile existente nu îndeplinește condițiile de calitate și sănătate pentru locuitorii acestei localități (conf. Lege 458/02 privind calitatea apei potabile).
Având în vedere cele de mai sus, se propune realizarea unei rețele de canalizare în localitatea Drașov, din comuna Spring, în condiții de respectare a infrastructurii tehnico-utilitare a localităților.
Necesitatea și oportunitatea investiției sunt evidente, influențând în mod pozitiv nivelul de trai al locuitorilor, având efecte benefice și asupra mediului înconjurător. Prin investiția propusă se urmărește preluarea centralizată a apelor uzate de la punctele de evacuare, transportul acestor ape uzate și evacuarea acestora la stația de epurare. Realizarea acestui obiectiv prin care se realizează colectarea, evacuarea centralizată a apelor uzate este de o importanță deosebită prin reducerea considerabilă a impactului asupra tuturor factorilor de mediu afectați de evacuările necontrolate de ape uzate încărnate cu poluanți ale căror valori prezintă depășiri semnificative a concentrațiilor maxime admisibile.
Astfel, proiectul își propune soluționarea acestor probleme, prin colectarea, transportul și evacuarea apelor uzate menajere la stația de epurare, unde în urma procesului de epurare, apele convențional curate se vor încadra în normele NTPA 001/2002.
Principalele obiective ale realizării investiției sunt:
– realizarea rețelelor de canalizare pentru reducerea poluării solului, aerului și apei;
– asigurarea evacuării apelor uzate menajere în stația de epurare propusa;
– realizarea unei stații de epurare
Valoarea investiției este de 12.633.884,212 lei, cu TVA.
Durata de implementare, respectiv execuție a obiectivului de investiții este de 30 de luni, după cum urmează:
– Organizarea licitației pentru proiectare 1 lună
– Obținerea avize, acorduri, autorizatii 2 luni
– Proiectare la faza PT+DTAC 3 luni
– Organizarea licitației 1 lună
– Realizarea infrastructurilor impuse de proiect 24 luni

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.