Rămâi conectat

Actualitate

Îngrijorare la Sebeș, după ce calitatea aerului din municipiu a ajuns la valori dezastruoase

sebesinfo.ro

Publicat

în

Îngrijorare a autorităților locale din Sebeș, după ce astăzi municipiul s-a aflat pe primul loc în topul poluării pe țară, valorile măsurate ale particulelor în suspensie PM10 chiar și de 4 ori valoarea limită recomandată.

„Valorile îngrijorătoare rezultate în urma monitorizării permanente a calității aerului, pe care municipiul Sebeș o efectuează prin intermediul autolaboratorului aflat în proprietatea municipalității, au fost în comunicate, prin adrese scrise, autorităților județene cu competențe în protejarea mediului înconjurător (Agenția pentru Protecția Mediului Alba, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Alba).

Municipiul Sebeș a semnalat necesitatea realizării unui plan de calitate a aerului, în parteneriat cu autoritățile competente. Menținerea valorilor la limitele prevăzute de legislație este un deziderat pentru administrația publică locală, însă trebuie să se regăsească și la nivelul strategiilor finanțate la nivel județean.

În acord cu prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, în cursul săptămânii care începe mâine, vom convoca o întâlnire instituțională la care trebuie să participe toți factorii responsabili, deoarece sănătatea populației este prioritatea noastră, iar cetățenii municipiului Sebeș merită un răspuns la aceste îngrijorări generate de calitatea aerului”, a scris primarul Dorin Nistor pa pagina personală de facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Vineri, 23 mai 2025: Eveniment de înaltă ținută al editurii „Școala Ardeleană”, la cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 23 mai 2025, începând cu ora 16.00, în aula Primăriei Municipiului Sebeș va avea loc o întâlnire a Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca la care este invitat publicul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, ajuns la cea de-a 45-a ediție.

Directorul editurii, Vasile George Dâncu, are o colaborare constantă cu Centrul Cultural „Lucian Blaga”, proiectele editoriale propuse, alături de invitații de înaltă ținută care vor fi prezenți la Sebeș, contribuind la prestigiul festivalului. ÎPS Andrei Andreicuț, Vasile Marga, Marius Bojită, Daniel Silva Perdigao, Eugeniu Nistor, Mircea Popa, alături de poeții clujeni Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru, Virgil Mihaiu vor onora Sebeșul cu prezența lor.

Programul evenimentului cultural include:  

1.     Eveniment editorial la 130 de ani de la nașterea Poetului: Lucian Blaga, Poemele luminii, ediție aniversară. Prezintă: Eugeniu Nistor, Mircea Popa.

2.     Cuvânt de admirație pentru Lucian Blaga, rostit de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Prezintă: Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders.

3.     Alocuțiune Daniel Silva Perdigao (Portugalia): Lucian Blaga și țara mea natală. Prezintă: Virgil Mihaiu.

4.     Lansarea noilor volume din Colecția Școala Ardeleană de Filosofie: Filosofia prezentului de Andrei Marga și Filosofie și spiritualitate românească de Eugeniu Nistor. Prezintă, alături de autori, Vasile G. Dâncu.

5.     Lumina a crescut enorm la Cluj… Lucian Blaga evocat de poeți clujeni: Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru, Virgil Mihaiu. Participanții vor rosti un gând despre marele scriitor, o poezie preferată din creația blagiană și un poem propriu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 23 mai 2025: Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu, în deschiderea celei de-a XLV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 23 mai 2025, debutează cea de-a XLV-a ediție a celui mai longeviv festival dedicat lui Lucian Blaga, devenit peste ani, identitatea culturală a Sebeșului.

Personalități ale vieții publice, cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, cadre didactice, elevi, un public numeros asistă, în fiecare an, la deschiderea festivalului care este organizată, în mod tradițional, la Casa Memorială „Lucian Blaga” de la Lancrăm, monument istoric aflat în patrimoniul Municipiului Sebeș.

Începând cu anul 2017, organizatorii invită trupe de tineri actori, studenți la artele spectacolului, pentru a marca primul act al festivalului. La această ediție aniversară, Cristina Blaga-Tomuș (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte) va asigura coordonarea artistică a trupei de studenți. Departe de a fi doar un recital de poezie, „La lilieci” invită publicul la o incursiune în lumea poetică a lui Marin Sorescu (personalitate prezentă la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, în anul 1994, în calitate de ministru al culturii).

Cristina Blaga-Tomuș va conduce studenții-actori într-un exercițiu poetic de atmosferă, plin de umor și veselie. „La lilieci” a pornit ca un examen-exercițiu de poezie soresciană, atent aleasă din volumul omonim, ca mai apoi să fie dezvoltat și întregit într-un produs artistic de sine stătător. De la textele poetice alese de studenți, se ajunge la interpretarea lor actoricească, echipa artistică a evenimentului reușind să pătrundă în lumea satului Bulzești, localitatea originară a lui Sorescu și să redea scenic, prin mijloace proprii, această atmosferă rurală. Chiar dacă prezența fizică a lui Marin Sorescu a încetat în 1996, spiritul său și viziunea sa despre lume sunt încă vii, tocmai prin actualitatea acestor poeme, care la prima vedere pot părea adevărate scrieri narative. Și, pentru că atunci când vorbim despre o lume rurală nu putem să omitem superstițiile, dimensiunea religioasă și datinile pe care se bazează un microsistem cultural și tradițional deopotrivă, interpreții se joacă cu aceste elemente autohtone și redau scenic întâmplări care, pentru cei care nu sunt familiarizați cu ceea ce înseamnă „viața la țară”, par a se situa la limita dintre realitate și fantezie, cum ar fi întâlnirea cu un moroi, leacuri băbești care fac minuni și întrevederea cu Dumnezeu.

Coordonare artistică: CRISTINA BLAGA-TOMUȘ

Asistent: ANDRADA OLTEAN

Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu,  Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ilinca Morar, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Litere și Arte, Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 24 mai 2025: Vernisajul expoziției etnografice „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”, în cadrul celei de-a XLV-a ediții a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 24 mai 2025, la ora 19.00, în cadrul celei de a XLV-a ediţii a Festivalului Internaţional Lucian Blaga, în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, va fi vernisată expoziția etnografică „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.

Născut în Cut, în apropierea Sebeșului, prof. univ. dr. Ilie Moise este o figură marcantă a etnologiei românești. După studii liceale efectuate la Sebeș, urmează cursuri universitare la Facultatea de Filologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (1967-1972), iar apoi studii doctorale la aceeași universitate (1990-1993), finalizate cu teza „Confrerii carpatice de tineret: ceata de feciori”, lucrare pentru care a fost distins cu premiul „Ethnos”.

Cariera şi-a început-o ca metodist la Centrul județean de îndrumare a creației populare Sibiu (1972-1975), apoi la Comitetul de Cultură al județului Sibiu (1975-1983), unde, în anul 1978 înființează prestigioasa revistă „Studii și comunicări de etnologie” – ca buletin științific al „Asociației folcloriștilor și etnografilor din județul Sibiu”, revistă devenită, din anul 1992, periodic al Academiei Române. Între 1983-1988, ocupă funcţia de director al Teatrului de Stat Sibiu, iar din 1988 ocupă un post de cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, unde activează şi în prezent.

Cariera sa didactică universitară debutează în anul 1991, când începe să predea cursuri cu profil etnologic (Folclor românesc, Introducere în etnologie, Bazele etnografiei, Antropologie culturală, Etno-arheologie, Mituri și mitologie românească, etc.), la  Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În calitate de profesor, a fost mentorul a numeroase generații de studenți cărora le-a insuflat dragostea pentru cultura şi creațiile tradiționale românești, pentru cercetarea pe teren a formelor sociale şi rituale ale poporului nostru, unii dintre studenții lui fiind astăzi specialiști consacrați ai domeniului.

Ca cercetător etnolog, activ cu predilecție în Transilvania, Banat și Oltenia, zone care sunt laboratorul de cercetare al lui Ilie Moise, şi-a adus contribuția la studiul tradițiilor, folclorului şi creațiilor populare românești. De-a lungul timpului, ca urmare a cercetărilor pe care le-a întreprins, și-a constituit o colecție personală de obiecte tradiționale (peste 2000 de obiecte), dintre care o parte vor fi expuse la Sebeş, ca un omagiu adus profesorului şi cercetătorului Ilie Moise.

Opera sa ştiinţifică numără peste 30 de volume de autor şi în colaborare, opt antologii, peste 30 de studii în volume colective apărute în țară şi străinătate, peste 100 de studii şi comunicări apărute în periodice de specialitate şi mai mult de 20 de volume etnologice prefaţate.

În 1966 a debutat în presă, publicând ulterior editoriale în „Miorița” (Deva); „Unirea” şi „Rânduiala” (Alba Iulia); „Transilvania”, „Rondul”, „Tribuna” (Sibiu) ș.a., cu această ultimă publicație colaborând vreme de 45 de ani.

Prof. univ. dr. Ilie Moise este o prezență constantă la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, cu numeroase comunicări științifice care abordează subiecte apreciate deopotrivă de specialişti şi de publicul larg. Omagiindu-l cu prilejul împlinirii vârstei de 77 ani, organizatorii festivalului și-au propus să îi facă cunoscută publicului pasiunea de colecționar al valorilor etnografice românești, pe care profesorul Ilie Moise le iubește şi cărora le-a dedicat întreaga sa viață.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes