sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » În comuna Pianu, satul Strungari, se află în curs de finalizare, primul campus şcolar din mediul rural, din România

În comuna Pianu, satul Strungari, se află în curs de finalizare, primul campus şcolar din mediul rural, din România

Publicat în 22.01.2016 la ora 10:30

”Casa din munte”, cum a fost botezat internatul şcolar, reprezintă un vis împlinit al copiilor din satele montane mai îndepărtate de centrul comunei, care acum nu mai sunt nevoiţi să „rupă” nămeţii, cale de 5-10 kilometri, până la şcoală, fiind găzduiţi aici şi beneficiind de tot confortul necesar studiului.

campus pianuÎn comuna Pianu, administraţia locală, în frunte cu primarul Ioan Marin Petruse, a acordat în ultimii ani o atenţie sporită activităţii şcolare şi recreative a elevilor de pe raza localităţii. Pe lângă activităţile de modernizare şi întreţinere a şcolilor de pe raza comunei, a dotărilor necesare, în prezent se află în curs de finalizare lucrările la ceea ce, potrivit primarului, se vrea a fi primul Campus şcolar din mediul rural din România, construit în satul Strungari. Acesta este compus din două clădiri distincte: un internat şcolar şi un Centru de zi, în care sunt primiţi copii din zona montană a comunei, respectiv din satele Strungari, Plaiuri şi Purcăreţi, dar chiar şi copii din cătune vecine care nu sunt pe suprafaţa administrativă a comunei, cum este cazul celor din Mugeşti (Cugir) sau Mărgineni (Săliştea), prevenindu-se astfel abandonul şcolar în zonă. De asemenea, se adresează şi altor copii, care pe perioada vacanţelor şcolare beneficiază de tabere gratuite prin proiectul aflat în derulare cu Asociaţia „Sprijiniţi copiii”, la care şi Primăria Pianu este partener de nădejde. Prin proiectul finanţat în prezent de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) sunt luaţi în evidenţă un număr de 400 de copii beneficiari de activităţi educative, recreaţionale şi sociale de pe raza a 10 unităţi administrativ – teritoriale. Investiţia în modernizarea „Casei din munte”, cum a fost botezat noul internat şcolar, a parcului de joacă şi a dotărilor se ridică la 1 milion de lei.  În acest complex şcolar a fost finalizată, în urmă cu doi ani, o primă investiţie importantă demarată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), şi anume – Centrul de zi, în valoare de 500.000 de lei, de serviciile căruia beneficiază în prezent un număr de circa 50 de copii din internat, dar şi alţi copii ce vin aici şi desfăşoară activităţi după orele de curs.
Practic, aşa după cum ne-a declarat primarul Marin Petruse, începând din anul 2001, în fiecare an parte din investiţiile realizate au fost susţinute prin programe de finanţare cu fonduri structurale de preaderare, aderare şi postaderare.
În cadrul internatului şcolar sunt cuprinşi la ora actuală un număr de 35 de copii, care acum nu trebuie să mai parcurgă pe jos, pe cărări de munte, prin ploaie, frig şi zăpadă circa 5-10 kilometri până la şcoală. Aici au parte acum de găzduire, zi şi noapte, şi de o masă caldă, precum şi de serviciile a doi pedagogi, care îi ajută să-şi facă temele. Iată, aşadar, un proiect foarte bine gândit de Primăria şi Consiliul Local al comunei Pianu, ce vine în sprijinul unor copii din zona de munte de pe raza localităţii, dar, aşa după cum am precizat mai sus, chiar şi din alte unităţi administrativ-teritoriale cu care se învecinează. Un proiect fezabil, care ar putea fi gândit şi realizat şi în alte comune, şi chiar oraşe din zona montană a judeţului. Mă gândesc aici la cele din Munţii Apuseni, de pe Valea Sebeşului sau din zona de munte a Aiudului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.