Învățământ-Cultură
Festivalul Naţional-Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Felician Fărcaşiu” – o ediţie reuşită
La Sebeş, s-a încheiat zilele trecute cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional-Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Felician Fărcaşiu”, organizat în memoria artistului.
Felician Fărcaşiu a fost unul dintre cei mai mari interpreţi de muzică populară, un imens reper pentru tânăra generaţie. Anul acesta, festivalul s-a bucurat de o largă participare a tinerilor interpreţi amatori, care în urma unei preselecţii, au oferit publicului pe lângă evoluţia live, o adevărată paradă a cântecului popular autentic românesc, din aproape toate zonele ţării. Un juriu de specialitate a dat măsura valorii şi autenticităţii lor în arta interpretativă populară. În cele două zile de festival, sala „Radu Stanca” a Casei de Cultură din Sebeş a fost arhiplină. În prima zi a festivalului, pe scenă au evoluat concurenţii – tineri interpreţi vocali de muzică populară din întreaga ţară. Ei au fost acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Folcloric al judeţului Alba, condusă de Alexandru Pal. Prima seară
s-a încheiat cu recitaluri ale soliştilor Cătălin Haşa, Dorina Nariţa şi Floricica Moga. În cea de-a doua seară a avut loc spectacolul de gală şi festivitatea de premiere a laureaţilor, urmată de recitalurile susţinute de câştigătorii concursului şi soliştii vocali de muzică populară Livia Neag (câştigătoarea Marelui premiu la ediţia din 2012), Maria Filimon, Roxana Reche şi Marius Ciprian Pop, alături de Ansamblul „Felician Fărcaşiu” al Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş. Festivalul a fost prezentat de Elena Anghel. Juriul festivalului a girat valoarea acestui eveniment artistic de importanţă naţională, acordând următoarele distincţii: Marele premiu al festivalului: Ionela Sterp – Jina (Sibiu); Premiul I: Alina Anamaria Fleacă – Câlnic (Alba); Premiul II: Guzu Lucia Olimpia Guzu, Poiana Ilvei (Bistriţa Năsăud); Premiul III: Ionela Andreea Trandafir – Baia de Aramă, sat. Titerleşti (Mehedinţi). Menţiuni: Denisa Ioana Bărbat – Cut (Alba); Adriana Pascal – Sebeş (Alba); Ioana Bogdan – Ruja-Agnita (Sibiu); Paul Ionuţ Gal – Giurtelecu Şimleului (Sălaj). Premiul special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu: Mihaela-Valentina Gherman – Feneş, Zlatna, judeţul Alba. De 11 ani, la Sebeş este cinstită memoria solistului Felician Fărcaşiu, omul care a adus prestigiu pentru municipiul Sebeş, acest festival având deja titulatura de festival naţional, reprezentând păstrarea tradiţiilor, portul autentic al fiecărei zone şi, nu în ultimul rând, promovarea tinerilor concurenţi.
A. D. T.

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.