Rămâi conectat

Știri din zonă

„Fântâna Bunii” – martor mut al evoluţiei dăienilor

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Primaria_Daia_RomanaPe DJ 106K, care traversează Daia Română, de la intrarea dinspre Sebeş spre Alba Iulia, la kilometrul 11, se află „Fântâna Bunii”. Ea este „o piatră de temelie a Dăii Române” şi o punte peste veacuri între prima vatră a comunei şi Daia Română din prezent.

O legendă vorbeşte despre formarea unei aşezări omeneşti în actuala vatră a comunei, prin secolul al VIII-lea. „Primii locuitori ai comunei s-au numit Stînea, ei venind de la Vinţu. Aceştia au fost ciobani şi s-au aşezat cu turmele lor lângă un izvor cu apă bună. Lângă izvor, se spune că locuia o bătrână, iar fântâna va căpăta numele de “Fântâna Bunii”. În jurul fântânii gravitează viaţa localităţii, căci aici se vor aşeza câteva familii ale căror nume vor dăinui peste ani. După Stînea au venit: Şchiau din Galda, Ispas din Deal, Puţan din Şpring, Cibu din Munţii Apuseni”.
În jurul fântânii creşteau nişte delicate flori albe pe care oamenii le-au numit dalii. Se crede că numele comunei provine de la denumirea florii. Primul nume al localităţii a fost Dalya, el fiind sugestiv în ce priveşte frumuseţea comunei. Fântâna a rezistat în timp şi datorită faptului că se află în centrul comunei, la răscruce de drumuri, fiind la îndemâna drumeţilor şi a copiilor din sat.
În anul 1946, în timpul construcţiei şcolii din Daia, primarul de atunci, Vasile Ciuca, a avut o iniţiativă: văzând starea precară a fântânii, care avea un coş din scândură putredă, pe sub el infiltrându-se apa murdară, a dărâmat scândurile, a desfăcut – piatră cu piatră – fântâna, a lărgit-o şi a zidit-o la loc cu piatră de râu şi beton. Fântâna are o adâncime de 8 m, dar izvorul său e atât de puternic, încât cu greu a fost scoasă toată apa spre a putea fi zidită. David Gherghin, zidarul, a aşezat deasupra fântânii şine groase de metal, pe care a montat un sistem cu rulmenţi cu două găleţi. Multă lume scotea apă din fântână, încât se formau cozi imense. De aceea, Vasile Ciuca a hotărât să acopere fântâna cu o placă de beton şi să tragă apa printr-o conductă de vreo 20 de metri, la care a ataşat un robinet.
Pe atunci, exista în comună un meseriaş priceput, Mihu Jani, ce a construit acolo două rânduri de scări, aşezate de-o parte şi alta a robinetului, ce facilitau intrarea şi ieşirea de la robinet cu uşurinţă. El a pus la robinet o cană din care să bea trecătorii însetaţi, iar pe perete a atârnat o oglindă pentru cei care-şi spălau faţa. La vremea respectivă “Fântâna Bunii” a devenit motiv de mândrie pentru dăieni, căci arăta îngrijită.
Chiar dacă istoria fântânii e ascunsă în negura veacurilor, nemaiputând azi nimeni să depună mărturie despre originea sa, ea a rămas martor mut al permanenţei dăienilor în această vatră. Acum, fântâna încă aprovizionează cu apă o mare parte din comună, izvorul ei nesecând nici în perioade de arşiţă cruntă.

Ioan Adrian POPA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Dăianul Gheorghe Tamaș, ultimul veteran de război din județul Alba, condus pe ultimul drum cu onoruri militare

sebesinfo.ro

Publicat

în

Gheorghe Tamaș, ultimul veteran din județul Alba, a fost înmormântat duminică, 29 iunie 2025, cu onoruri militare. Acesta a părăsit această lume la venerabila vârstă de 102 ani.

„Astăzi cu un profund sentiment de respect și recunoștință a fost acordat ultimul onor veteranului de război Gheorghe TAMAȘ, care a părăsit această lume la venerabila vârstă de 102 ani. Ultimul veteran de război din județul Alba a fost un adevărat exemplu de demnitate, curaj și devotament față de țară.

Prin sacrificiul și dăruirea sa, a contribuit la scrierea istoriei noastre și la apărarea valorilor pe care astăzi le prețuim. Plecarea sa dintre noi lasă un gol imens, dar și o amintire de neșters în inimile celor care l-au cunoscut și i-au apreciat faptele.

În aceste momente de tristețe, transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace și lumină.

Glorie eternă eroilor neamului!”, au transmis reprezentanții AMVVD Alba.

S-a născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română. Înregimentat în cadrul Diviziei 20 Artilerie, veteranul de război a participat în cel de al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, luptând pe frontul de Vest, ca observator. A ajuns până în Cehoslovacia, iar experiența avută pe front a fost foarte dificilă. Celor interesați le povestea, cu durere în suflet, despre o întâmplare petrecută pe câmpul de luptă, atunci când un un tun a explodat, iar mai mulți camarazi și-au pierdut viața.

A fost îngrijit exemplar de fiica sa, Maria Tamaș, iar în ultimii ani a fost vizitat și aniversat cu respect și prețuire de reprezentanți ai Cercului Militar Alba Iulia, elevi și ofițeri ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, oficialități locale și județene, dar și asociații militare.

Odată cu plecarea din această lume a ultimului veteran de război, se încheie un capitol al istoriei orale a județului Alba. Rămân mărturii întâlnirile cu veteranii de război și poveștile lor de pe front, care vor fi publicate în viitorul apropiat de Cercul Militar Alba Iulia. Astfel, veteranii de război vor rămâne în memoria noastră, iar faptele eroice de arme, model pentru toți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Incendiu izbucnit la o colibă, din localitatea Boz. Intervin pompierii militari din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină sâmbătă, în jurul orei 23.00, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o colibă din localitatea Boz, comuna Doștat.

„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în localitatea Boz, comuna Doștat. Din informațiile primite de la apelant incendiul se manifestă la o colibă. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Incendiu izbucnit la o locuință din Căpâlna. Intervin pompierii militari din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină, sâmbătă după-amiază, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din localitatea Căpâlna, comuna Săsciori.

„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în localitatea Căpâlna. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 2 x ASAS”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Arde generalizat o locuință. Se intervine pentru stingerea incendiului. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes