Actualitate
Exponatul lunii martie, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: das Heftel – paftaua săsească, bijuterie şi amuletă
Exponatul lunii martie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş în luna martie este una dintre cele mai frumoase bijuterii care fac parte din costumul popular femeiesc săsesc, paftaua (Heftel).
Confecţionată din alamă, de formă conică, cu raza bazei de 11 cm, este ornamentată cu o piatră roşie, de mari dimensiuni, dispusă central, încadrată de trei şiruri concentrice de „pietre preţioase” roşii şi verzi (imitaţii din sticlă a unor rubine şi smaralde), fixate pe pafta cu monturi în relief. Corpul paftalei este realizat din tablă de alamă ambutisată, aurită şi ornamentată cu motive vegetale.
Alături de cordonul-cingătoare cu paftale (Spangengürtel) şi acele de vălitură (Bockelnadeln), paftaua (Heftel) este una dintre cele mai importante accesorii ale costumului popular femeiesc săsesc. Era probabil cea mai utilizată şi spectaculoasă bijuterie femeiască săsească şi se purta atârnată pe piept, legata în jurul gâtului, de obicei, cu o bentiţă de catifea.
Deşi termenul de pafta este considerat a fi de origine turcă, paftalele săseşti descind din fibulele merovingiene din secolul al V-lea. În Evul Mediu au devenit un accesoriu cu rol protector, unele îndeplineau şi funcţia de relicvare conţinând o mică casetă în care se păstrau moaştele unor sfinţi. În acea epocă erau confecţionate din metale nobile (aur, argint) şi decorate cu pietre preţioase şi perle şi erau purtate pe piept cu convingerea că deţinătorul este ferit de forţele malefice. Până în secolul al XVIII-lea, paftalele erau răspândite doar în mediul urban, mai prosper decât cel rural, şi au continuat să fie confecţionate din metale preţioase, la fel ca şi cele medievale. După pătrunderea lor în mediul rural, unde populaţia era mai săracă, paftalele au fost adaptate costumului tradiţional copiind modelele citadine, dar materialele folosite (alama, mărgelele, sticla colorată şi emailul) erau ieftine, păstrând însă forma rotundă şi atribuindu-li-se acelaşi rol protector, chiar dacă ele nu mai conțineau moaște.
Paftaua era transmisă din generaţie în generaţie pe filieră maternă, fiind primită la căsătorie, marcând astfel tranziţia la o nouă o nouă viaţă şi statut social, de-a lungul timpului însă podoaba şi-a pierdut rolul apotropaic şi a continuat să aibă rol exclusiv decorativ.
Paftaua desemnată exponat al lunii la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost achiziționată de muzeu în anul 1960 din comuna Gârbova, judeţul Alba, şi a fost confecționată în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Actualitate
Joi, 1 mai 2025: Primăvara, întâmpinată cu voie bună și muzică oferită de Fanfara din Petrești
La Petrești tradiția de Armindeni este dusă mai departe. Joi, 1 mai 2025, localnicii și oaspeții lor sunt invitați la evenimentul „1 Mai cu Fanfara Petrești”.
Va fi, potrivit organizatorilor, Primăria Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, un eveniment în acorduri muzicale de fanfară cu veselie și surprize pentru toată familia!
Programul manifestării este următorul:
• 15:30 – Plecarea copiilor cu biciclete din Centrul Petrești
• 16:00 – Spectacol la Casa Fanfarei Petrești
– Concert susținut de Fanfara Petrești
– Dansuri săsești susținute de Trupa de dansuri săsești Sebeș/ Sächsische Volkstanzgruppe Mühlbach
– Parada Veseliei – fanfara și copii pe biciclete
– Invitați speciali: Alexandra Pamfilie și Alfred Dahinten
– Alte surprize frumoase!
„Haideți să întâmpinăm primăvara împreună, cu voie bună și muzică de fanfară!”, este îndemnul membrilor Fanfarei Petrești.
Actualitate
Amenzi în valoare de 1.700 de lei aplicate de polițiști, în urma unei acțiuni cu efective mărite organizată vineri, la Sebeș
Vineri, 25 aprilie 2025, în intervalul orar 20.00-23.00, Poliția Municipiului Sebeș a organizat o acțiune cu efective mărite, pe raza Municipiului, care a avut drept scop prevenirea și combaterea evenimentelor ce pot afecta siguranța cetățenilor.
În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 34 de verificări de persoane, au fost verificate 21 de autovehicule și au fost constatate 18 abateri de natură contravențională, dintre care 16 la normele legale privind circulația pe drumurile publice, una la Legea 61/1991 și una la OUG 92/2021, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de peste 1.700 de lei.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, ai Serviciului Criminalistic, ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba.
Actualitate
Coliziune între două autoturisme în Sebeș, pe drumul către Daia Română
Un accident rutier s-a petrecut vineri, după-amiază, în Muniocipiul Sebeș, pe drumul către Daia Română. La fața locului intervine echipaj ISU pentru acordarea de prim-ajutor.
„Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs în Mun. Sebes (drumul către Daia). În accident ar fi implicate 2 autoturisme, fară persoane încarcerate. Forțe alocate: 1 x ASAS și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.