Actualitate
Exponatul lunii august 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: Modelul uniformelor de poliție, din orașul Sebeș, în anul 1899
Instituțiile statului au folosit de-a lungul timpului o serie de însemne distinctive, printre acestea, uniformele fiind reprezentative.
În cazul lor existau reguli generale care trebuiau respectate. Orașele din Transilvania impuneau în uniformele polițiștilor elemente care ilustrau specificul local. În cazul Sebeșului, s-a păstrat în colecția muzeului o planșă care prezintă detaliat modelul uniformelor polițiștilor în anul 1899. Aceasta este realizată pe o bucată de carton cu dimensiunile de 73×69 cm, în tehnica acuarelei şi prezintă în detaliu – croiul, culoarea şi ornamentele specifice ale uniformelor polițiștilor din oraş, la cumpăna dintre secolul al XIX-lea şi începutul celui următor.
Indiferent de gradele pe care le aveau, polițiștii sebeșeni erau înveșmântați în culorile albastru și roșu. Ne sunt prezentate două tipuri de vestoane: de paradă și cel obișnuit. Primul, de culoare bleumarin, era croit până din jos de talie şi se închidea pe piept prin intermediul a două rânduri paralele de câte şase butoni aurii care, pe lângă rolul practic, aveau şi un rol estetic. Marginile vestonului erau tivite cu roşu, aceeași culoare având și gulerul de tip „în picioare”, precum şi manșetele – late şi răsfrânte, fixate la rândul lor în spatele mânecii cu câte un buton auriu. Tot în spate, vestonul era prevăzut din zona taliei în jos cu un şliţ dublu, ornamentat cu două şiruri paralele din câte trei nasturi, la fel ca cei din faţă.
Cea de-a doua variantă de veston este ceva mai simplă. Culoarea, tot albastră, are o tonalitate mai închisă. Mai scurt decât precedentul, este închis pe piept cu ajutorul unor nasturi ascunși şi este prevăzut cu patru buzunare – două pe piept, două pe talie. Gulerul este de același tip ca și în cazul precedentului veston, însă este prevăzut cu două petlițe roșii pe care se fixau însemnele gradelor. Pantalonii erau cu talie joasă şi croi drept, prevăzuți în față cu două buzunare drepte. Pe talia pantalonilor erau cusuți nasturi, pentru a se putea fixa, la nevoie, prin intermediul lor, bretelele.
Indiferent de gradul poliţiştilor, mantaua era aceeași. Confecționată cel mai probabil din postav, de culoare cenuşie, era lungă până din jos de genunchi şi se închidea pe piept cu ajutorul a două rânduri de câte șase butoni aurii dispuşi în două şiruri paralele. Pe gulerul cu rever al mantalei erau fixate petlițe de culoare roșie, care purtau însemnele gradului corespunzător fiecăruia. Pe umerii mantalei era fixată o glugă de mari dimensiuni de formă triunghiulară. În partea din spate, în zona taliei, se afla o gaică fixată cu doi butoni aurii.
Pălăria de paradă cu boruri era confecţionată din postav negru şi în partea din faţă trona simbolul heraldic al oraşului, leul rampant încoronat de culoare aurie. Pălăria era împodobită cu un șnur împletit roșu şi albastru, legat la spate şi terminat într-un ciucure, iar în partea stângă era ornamentată cu o pană de cocoş.
Cascheta poliţiştilor folosită în mod cotidian era confecţionată din postav de aceeași culoare ca şi vestonul şi prevăzută cu un cozoroc negru. În faţă era împodobită cu o emblemă, denumită în limbajul cazon cuc, în două variante. Prima, albastru şi roşu, având în centru un leu rampant de culoare neagră, cea de a doua, de culoare albă, pe care pe un fond roşu este prezent un leu rampant tot de culoare albă.
Planşa prezintă detalii inclusiv asupra modului în care se purta panglica şi ciucurele (împletite tot în culorile albastru şi roşu), pe mânerul şi garda sabiei de paradă. În partea de jos a planşei este un text olograf în limba maghiară: „Figuri ale îmbrăcămintei personalului de poliţie angajat al oraşului Sebeş”.
Vă invităm să descoperiți planşa care poate fi vizionată în cadrul expoziţiei Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Actualitate
Bărbat de 35 de ani cercetat de polițiștii din Sebeș, după ce a fost depistat conducând cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat
La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.
În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate.
Actualitate
Laureatul Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, ediția a IX-a – Lancrăm
Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia.
Juriul format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și Mihai Zamfir, luând în discuție poeții nominalizați, respectiv Ileana Mălăncioiu, Aurel Pantea, Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Varujan Vosganian, Ovidiu Genaru și Dinu Flămând, au hotărât să acorde Premiul Național pentru Poezie Lucian Blaga Opera Omnia, poetului Aurel Pantea.
Poetul Aurel Pantea s-a născut la 10 martie 1952, în localitatea Chețani din județul Mureș.
A urmat studii primare și gimnaziale în satul natal, apoi Liceul Teoretic din Luduș și mai târziu Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După absolvire a fost repartizat profesor la Școala generală nr. 4 din Borșa-Maramureș, apoi a lucrat ca și corector la ziarul Unirea din Alba Iulia, profesor la Școala generală nr. 1 și la Liceul „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și conferențiar universitar dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Aurel Pantea a debutat în 1971 cu poezie, în revista clujeană Echinox. A colaborat apoi cu poezii în revistele Echinox, Tribuna, Steaua, Vatra ș.a. Debutul editorial a avut loc în 1980 cu volumul Casa cu retori.
Volume publicate: Casa cu retori (1980); Persoana de după-amiază (1983); La persoana a treia (1992); Negru pe negru (1993); O victorie covârșitoare (1999); Aceste Veneții, aceste lagune (antologie) (1999); Negru pe negru (alt poem) (2005); Negru pe negru (antologie) (2009); Nimicitorul (2012); Recviem pentru tăceri și nimiciri (antologie) (2013); În urmă se sting toate luminile (antologie) (2014); Opera poetica (2016); Poeți ai transcendenței pline. Epifanii ale indeterminatului (două ediții: 2003 și 2005); Simpatii critice (2004); Înapoi la lirism (2005); Ștefan Aug. Doinaș (studiu monografic) (2007); Sacrul în poezia românească (volum colectiv) (2007).
PREMII ŞI DISTINCȚII:
– Premiul de debut al Editurii Albatros pentru „Casa cu retori”, 1980;
– Premiul pentru poezie al revistei „Poesis”, Satu Mare 1992;
– Premiul „Cartea Anului” al Salonului Naţional de Carte şi Publicaţie Culturală, pentru volumul de poeme „Negru pe negru”, Cluj-Napoca, 1994;
– Premiul „Octav Şuluţiu” al revistei „Familia”, Oradea, 1998;
– Premiul „Frontiera Poesis” pentru cea mai bună revistă, Satu Mare, 1998;
– Premiul pentru excelenţă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Alba-Hunedoara, 2001;
– Premiul de excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Mediaş, 2002;
– Diploma de excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Alba, Alba Iulia, 2002;
– Diploma de onoare acordată în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2002;
– Diplomă acordată revistei „Discobolul” de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2003;
– Premiul pentru critică literară al revistei „Poesis” pentru vol. „Simpatii critice”, Satu Mare, 2004;
– Premiul pentru eseu al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Mureş pentru vol. „Poeţi ai transcendenţei pline”, Tg. Mureş, 2004;
– Premiul „Mediaş”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat, Mediaş, 2004;
– Premiul pentru poezie al revistei „Târnava”, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul pentru publicistica literară al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Mureş, Tg. Mureş, 2005;
– Premiul „Dafora”, acordat în cadrul Zilelor Revistelor Culturale din Transilvania şi Banat pentru volumul de poeme „Negru pe negru (alt poem)”, Mediaş, 2005;
– Nominalizat pentru premiile Uniunii Scriitorilor din România, cu volumul „Negru pe negru (alt poem)”, Bucureşti, 2006;
– Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor, Filiala Mureş, 2006;
– Premiul pentru critică literară, acordat de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba Iulia, 2006;
– Premiul pentru poezie al revistei „Ateneu”, Bacău, 2006;
– Premiul Naţional „Tudor Arghezi”, Tg. Jiu, 2012;
– Premiul „Balcanica”, Brăila, 2012;
– Premiul ARIEL, „Cartea anului”, Bucureşti, 2013;
– Premiul „Cartea anului” la Festivalul de carte Transilvania, Cluj, 2013;
– Titlul de Poet al Iașului, 2014;
– Premiul Bibliotecii „T. Kirileanu” Neamț, Piatra Neamț, 2014;
– Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2015;
– Premiul pentru poezie la împlinirea a 150 de ani de la apariția revistei „Familia”, Oradea 2015;
– Laureat al Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Omnia, Botoșani, 2017.
– Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, București, 2021
Actualitate
Tânără de 22 de ani, responsabilă de producerea accidentului rutier de pe strada Mihail Kogălniceanu, soldat cu rănirea unei persoane și patru autoturisme avariate
În seara zilei de 6 mai 2025, polițiștii din Sebeș au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Mihail Kogălniceanu din Municipiul Sebeș, a avut loc un eveniment rutier.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că o tânără de 22 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi păstrat o distanță regulamentară față de autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Sebeș, intrând în coliziune cu acesta. Autoturismul condus de bărbatul de 50 de ani a fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 40 de ani, din Sebeș, iar acesta din urmă a fost proiectat în autoturismul din fața sa, condus de o femeie de 35 de ani, din Sebeș.
În urma evenimentului rutier, conducătorul auto, în vârstă de 50 de ani, a fost transportat la Spitalul Municipal Sebeș, pentru îngrijiri medicale.
Cei patru conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.