Știri din zonă
Exercițiu de „COD ROȘU”, la barajul de la Oașa: A fost simulată intervenția în caz de defecțiune la vana de golire și inundarea DN 67C
Astăzi, 10 mai 2022, începand cu ora 08:00, la Barajul lacului de acumulare Oașa, comuna Șugag, a avut loc un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea unei situații de urgență produsă ca urmare a unei avarii la baraj și a unei inundații pe DN 67C.
SCENARIUL PE SCURT AL EXERCIȚIULUI:
În perioada 08.05 – 11.05.2022, prognoza meteo prevede ploi abundente cantitativ care vor depăși 45 – 50 l/mp și pe alocuri pot atinge chiar 70 – 80l/mp.
În urma precipitațiilor abundente, Barajul Oașa a acumulat o cantitate foarte mare de apă, urmând să fie deversate controlat cantități foarte mari de apă prin ridicarea vanei la golirea de fund.
În 10.05. 2022, la ora 08:30 a fost emis atât COD ROȘU meteorologic cât și COD ROȘU hidrologic, precipitații care vor produce creșteri de debite cu depășiri ale cotelor de atenție și de inundație pe Râurile din județul Alba, existând riscul producerii unor viituri rapide pe versanți, torenți și pâraie care pot conduce la inundarea de gospodării și obiective social economice.
În 10.05. 2022, la ora 10:00, din cauza lipsei alimentarii cu energie electrică, s-a produs o defecțiune la vana de golire de fund, aceasta rămânând blocată la deschiderea de 350 cm.
Ca urmare a defecțiunii, au fost inundate drumul național 67C, hotelul unui operator economic, cabanele din zona cozii lacului de acumulare Tău- Bistra și există pericol de inundare a localităților din aval, de pe râul Sebeș
În urma unui apel primit prin SNUAU – 112 a fost anunțată dispariția a două persoane în zona lacului Tău – Bistra și afectarea structurii de rezistență a unei clădiri unde a fost surprinsă o persoană.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.