sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Domeniul schiabil Luncile Prigoanei – prima zonă de agrement din Alba construită după toate regulile urbanistice

Domeniul schiabil Luncile Prigoanei – prima zonă de agrement din Alba construită după toate regulile urbanistice

Publicat în 14.11.2013 la ora 12:00

domeniu schiabilConsilierii locali din Şugag au aprobat zilele trecute documentaţia de actualizare a planului urbanistic zonal “Luncile Prigoanei” precum şi regulamentul local de urbanism aferent acestuia, întocmit de SC Capitel Proiect SRL, arhitect Marius Barbieri.

Planul urbanistic zonal va cuprinde propuneri de organizare spaţială pe baza direcţiilor de dezvoltare ale zonei, pentru valorificarea potenţialului de dezvoltare turistică. Pentru aceasta se va lua în studiu amplasamentul de la Luncile Prigoanei, situat pe teritoriul administrativ al comunei Şugag, pe cursul mediu şi superior al pârâului Prigoana, în aval de cantonul silvic, pe versantul nordic al  muntelui Vârful lui Pătru.
Prin tema de proiectare, stabilită de către beneficiar, se propune restructurarea şi reparcelarea terenurilor destinate a fi concesionate, restructurarea şi organizarea infrastructurii de transport şi a spaţiilor de parcare, infrastructura edilitară, spaţiile de cazare şi cele destinate serviciilor, precum şi alte amenajări, dotări şi servicii impuse de necesităţile investiţiei.
Prin acest studiu se urmăreşte realizarea unui centru de interes turistic în zona de plecare/sosire a viitoarei pârtii de schi, care să ofere toate serviciile necesare pentru dezvoltarea turismului de iarnă (şi nu numai) în zonă. Se încearcă de asemenea cunoaşterea globală, pluridisciplinară a problemelor din teritoriul studiat, cu identificarea disfuncţionalităţilor şi a posibilităţilor de dezvoltare. Teritoriul va fi reparcelat ţinându-se cont de schimburile de teren ce au avut loc de la elaborarea PUZ-ului anterior până în prezent. Va fi creat un plan mai bine structurat, care să înglobeze construcţiile deja realizate şi care va da direcţii clare de dezvoltare pentru construcţiile noi. Prin acest nou PUZ vor fi delimitate zonele naturale, necesar a fi protejate.
Documentaţia cuprinde propuneri cu privire la valorificarea raţională a cadrului natural şi reglementări privind terenurile ce urmează a fi construite sau amenajate.

  • Domeniul schiabil Valea Sebeşului – o investiţie de 35 milioane de euro

Consiliul Judeţean Alba intenţionează să dezvolte în următorii ani un domeniu schiabil în Munţii Sebeşului, la Poarta Raiului, o investiţie estimată la 35 de milioane de euro. Terenul pe care urmează să se realizeze “Domeniul schiabil Valea Sebeşului”, cu o suprafaţă totală de 73 de hectare, este situat administrativ în comuna Şugag, zona situată între Luncile Prigoanei, Vârful lui Pătru şi Poarta Raiului. Proprietari ai terenului sunt comunele Săsciori şi Şugag.
Vor fi amenajate şapte pârtii, din care patru, în lungime totală de peste nouă kilometri, la Poarta Raiului, iar celelalte trei, în lungime totală de circa şapte kilometri, în zona Luncile Prigoanei. Cele şapte pârtii vor avea ca punct de pornire Vârful lui Pătru, sosirile fiind în Poarta Raiului, respectiv în Luncile Prigoanei.
Valorificarea potenţialului turistic din Munţii Sebeşului a devenit o realitate odată cu reabilitarea şi modernizarea drumului naţional 67C, Transalpina, cel mai vechi din România şi care face legătura între Sebeş – Alba, şi Bengeşti – Gorj. Din păcate, aşa cum trage un semnal de alarmă şi primarul comunei Şugag, Constantin Jinar, fondurile pentru finalizarea Transalpina au fost sistate iar DN 67C suferă o degradare continuă, nefiind încă finalizat. Primarul Jinar atrage atenţia că turiştii care accesează Transalpina îşi distrug maşinile în gropile şi podeţele încă nefinalizate, plus că intemperiile şi traficul au început deja să erodeze zonele unde şoseaua nu a fost terminată.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.