Știri din zonă
Domeniul schiabil Luncile Prigoanei – prima zonă de agrement din Alba construită după toate regulile urbanistice
Consilierii locali din Şugag au aprobat zilele trecute documentaţia de actualizare a planului urbanistic zonal “Luncile Prigoanei” precum şi regulamentul local de urbanism aferent acestuia, întocmit de SC Capitel Proiect SRL, arhitect Marius Barbieri.
Planul urbanistic zonal va cuprinde propuneri de organizare spaţială pe baza direcţiilor de dezvoltare ale zonei, pentru valorificarea potenţialului de dezvoltare turistică. Pentru aceasta se va lua în studiu amplasamentul de la Luncile Prigoanei, situat pe teritoriul administrativ al comunei Şugag, pe cursul mediu şi superior al pârâului Prigoana, în aval de cantonul silvic, pe versantul nordic al muntelui Vârful lui Pătru.
Prin tema de proiectare, stabilită de către beneficiar, se propune restructurarea şi reparcelarea terenurilor destinate a fi concesionate, restructurarea şi organizarea infrastructurii de transport şi a spaţiilor de parcare, infrastructura edilitară, spaţiile de cazare şi cele destinate serviciilor, precum şi alte amenajări, dotări şi servicii impuse de necesităţile investiţiei.
Prin acest studiu se urmăreşte realizarea unui centru de interes turistic în zona de plecare/sosire a viitoarei pârtii de schi, care să ofere toate serviciile necesare pentru dezvoltarea turismului de iarnă (şi nu numai) în zonă. Se încearcă de asemenea cunoaşterea globală, pluridisciplinară a problemelor din teritoriul studiat, cu identificarea disfuncţionalităţilor şi a posibilităţilor de dezvoltare. Teritoriul va fi reparcelat ţinându-se cont de schimburile de teren ce au avut loc de la elaborarea PUZ-ului anterior până în prezent. Va fi creat un plan mai bine structurat, care să înglobeze construcţiile deja realizate şi care va da direcţii clare de dezvoltare pentru construcţiile noi. Prin acest nou PUZ vor fi delimitate zonele naturale, necesar a fi protejate.
Documentaţia cuprinde propuneri cu privire la valorificarea raţională a cadrului natural şi reglementări privind terenurile ce urmează a fi construite sau amenajate.
- Domeniul schiabil Valea Sebeşului – o investiţie de 35 milioane de euro
Consiliul Judeţean Alba intenţionează să dezvolte în următorii ani un domeniu schiabil în Munţii Sebeşului, la Poarta Raiului, o investiţie estimată la 35 de milioane de euro. Terenul pe care urmează să se realizeze “Domeniul schiabil Valea Sebeşului”, cu o suprafaţă totală de 73 de hectare, este situat administrativ în comuna Şugag, zona situată între Luncile Prigoanei, Vârful lui Pătru şi Poarta Raiului. Proprietari ai terenului sunt comunele Săsciori şi Şugag.
Vor fi amenajate şapte pârtii, din care patru, în lungime totală de peste nouă kilometri, la Poarta Raiului, iar celelalte trei, în lungime totală de circa şapte kilometri, în zona Luncile Prigoanei. Cele şapte pârtii vor avea ca punct de pornire Vârful lui Pătru, sosirile fiind în Poarta Raiului, respectiv în Luncile Prigoanei.
Valorificarea potenţialului turistic din Munţii Sebeşului a devenit o realitate odată cu reabilitarea şi modernizarea drumului naţional 67C, Transalpina, cel mai vechi din România şi care face legătura între Sebeş – Alba, şi Bengeşti – Gorj. Din păcate, aşa cum trage un semnal de alarmă şi primarul comunei Şugag, Constantin Jinar, fondurile pentru finalizarea Transalpina au fost sistate iar DN 67C suferă o degradare continuă, nefiind încă finalizat. Primarul Jinar atrage atenţia că turiştii care accesează Transalpina îşi distrug maşinile în gropile şi podeţele încă nefinalizate, plus că intemperiile şi traficul au început deja să erodeze zonele unde şoseaua nu a fost terminată.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.