sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Doar 28 de parcele au fost vândute sau concesionate în Luncile Prigoanei pentru locaţii turistice sau de vacanţă

Doar 28 de parcele au fost vândute sau concesionate în Luncile Prigoanei pentru locaţii turistice sau de vacanţă

Publicat în 23.11.2015 la ora 13:00
   

parcelePe 15 parcele ar fi trebuit să fie ridicate pensiuni de minimum 30 metri înălţime şi suprafaţa minimă de 1001 mp.

Pentru hoteluri au fost localizate şase spaţii. Clădirile au fost restricționate la parter şi maximum trei etaje, plus mansardă. Modernizarea drumului judeţean care face legătura între Transalpina şi domeniul schiabil din Masivul Şureanu, respectiv de la Oaşa la Poarta Raiului, necesită fonduri estimate la începutul acestui an, de Consiliul Judeţean Alba, la 15 milioane de euro. DJ 704 este un drum de pământ de 16 km, iar asfaltarea şi reabilitarea sa ar avea un impact major asupra zonei, asupra doritului ”Domeniu Schiabil Șureanu”. Conectarea Domeniului schiabil Şureanu la Transalpina (DN67C) şi Autostrada A1 (rețeaua TN-T) prin reabilitarea drumului judeţean DJ 704, de la Poarta Raiului la barajul Oaşa, în lungime de peste 16,6 kilometri, a fost o idee de proiect european lansată de către CJ Alba la începutul acestui an.

Amenajarea unui centru turistic în Luncile Prigoanei, lângă domeniul schiabil deja existent, rămâne în actualitate, deși drumul de acces în zonă lasă încă de dorit. Planul Urbanistic Zonal elaborat de Primăria Șugag, pe teritoriul căreia se află această locație, a fost aprobat acum cinci ani. Inițiativa pentru dezvoltarea zonei au avut-o cei de la Consiliul Judeţean Alba, prin 1998. În 2010 a fost elaborat un PUZ, iar în luna august 2013, documentaţia iniţiată de comuna Şugag a fost reactualizată. Planul Urbanistic Zonal gestionează o suprafaţă de 59,95 hectare, cu propuneri de organizare a zonei situate în extravilanul localităţilor Tău-Bistra, Șugag și Luncile Prigoanei. Amplasamentul doritei stațiuni este pe cursul pârâului Prigoana, în aval de cantonul silvic, pe versantul nordic al muntelui Vârful lui Pătru. Accesul se face din DN67 C – Transalpina, de la barajul de la Oaşa, prin DJ704, încă nouă kilometri. În planul de sistematizare sunt prevăzute 18 zone funcţionale cu destinații de locuinţe de vacanţă (24 de parcele pentru construcţia de cabane), construcții de hoteluri sau pensiuni, complex sportiv, tabără şcolară, zonă plecare/sosire pentru schi etc. Parcelele au front la stradă de minimum 12 metri lăţime şi suprafaţă minimă de 250 mp. ”Am scos la licitație parcelele de la prețul de 6100 de lei bucata. Au fost scoase la concesionare loturi de 500 mp pentru 49 de ani și loturi de 1000 mp pentru 99 de ani, dar nu s-au prea înghesuit investitorii. Am avut și oameni care și-au cumpărat din loturi pentru a investi într-o viitoare cabană, dar, din cauza accesului greu în zonă, pe drumul județean, au renunțat la acest gând”, explică primarul comunei Șugag, Constantin Jinar.

Nicoleta IDITA -TOMUŢA

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.