Știri din zonă
Detector de metale deținut ilegal de un tânăr de 24 de ani confiscat de poliţiştii din Şugag
Vineri, 24 noiembrie 2017, poliţiştii Postului de Poliţie Șugag au efectuat o acţiune, pe raza comunei Şugag, ce a avut ca scop prevenirea şi combaterea delictelor de la normele legale privind protecţia patrimoniului arheologic.
Cu ocazia acestei acţiuni, a fost depistat un cetățean, în vârstă de 24 de ani, din comună, care deţinea, fără autorizaţie, un detector de metale.
Acesta a fost sancţionat contravenţional, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. 1 pct. 10 din Ordonanța nr. 43/2000, iar detectorul de metale a fost confiscat.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba aminteşte celor interesaţi de achiziţionarea unui detector de metale, faptul că o pot face doar de la societăţi comerciale autorizate, conform O.G. 43/2000, privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional şi a Legii 258/2006 privind modificarea şi completarea O.G. 43/2000.
După achiziţionarea aparatului este necesară obţinerea unei autorizaţii de deţinere a detectorului de metale.
Această autorizaţie se eliberează de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pentru persoanele care au domiciliul pe raza judeţul Alba, după prezentarea următoarelor documente:
- Cerere tip;
- Carte de identitate şi copie;
- actul cu care se dovedeşte că solicitantul este proprietarul detectorului de metale (copie şi original)
- Chitanţa emisă de unităţile CEC din care să rezulte că a fost achitată suma de 10 lei, reprezentând taxa pentru autorizaţie;
- Certificat de cazier judiciar;
Dosarul se depune la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, Alba Iulia, P-ta I.C. Brătianu, nr. 1 A.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.