Știri din zonă
Dănuț Hălălai, prefect Alba: „Am cerut Inspectoratului de Stat în Construcții să facă CONTROALE pentru depistarea tuturor construcțiilor NEAUTORIZATE ridicate lângă albia râurilor, în toate localitățile din județ”
Prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai a anunțat, astăzi, la conferința de presă privind măsurile luate în urma inundațiilor care au devastat mai multe sate din comunele din sudul județului, că inspectorii în construcții vor verifica, în următoarea perioadă, legalitatea construcțiilor ridicate în zonele cu risc de inundații.
Măsura a fost luată deoarece s-a constatat că în unele sate lovite de viitura de sâmbătă, au existat construcții neautorizate, fparte aproape de albia apelor,
”Inspectoratul în Construcții o să intre în controale să vadă construcțiile neautorizate. Într-adevăr, viitura a fost de foarte mare anvergură, cantitățile de apă au fost impresionante. Chiar dacă albia era aranjată și bine făcută, cantitatea aceea de apă nu putea să treacă doar pe acea secțiune dar au fost fost făcute și mai sunt încă foarte multe locuințe construite foarte aproape de albiile de râuri, la nivelul județului. Am făcut ordine de prefect și voi sta aproape astfel încât oamenii să înțeleagă că există o legislație în construcții care trebuie respectată”, a declarat Hălălai.
El a explicat că în satul Răchita, 5 dintre casele distruse de ape erau construite fără autorizație, chiar în albia pârâului. De asemenea, mari probleme au creat podețele construite fără autorizație, peste albia apei, care au creat baraje, iar în momentul în care s-au rupt, toate obiectele aduse de ape, inclusiv mașini, au lovit cu putere casele.
”Eu o să-i cer explicit directorului de la Inspectoratul de Stat în Construcții să începem din nou un control. Am mai avut astfel de controale dar văd că oamernii nu înțeleg riscurile la care se expun. Va trebui să intrăm cu amenzi”, a declarat prefectul.
El a dat de înțeles că vor sancționați inclusiv primarii care au ignorat ridicarea acestor construcții.

Știri din zonă
Au început lucrările de racordare a gospodăriilor din Cărpiniș la rețeaua de alimentare cu apă și de canalizare
În localitatea Cărpiniș, au început lucrările de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, în cadrul proiectului: „Modernizare și extindere sisteme de alimentare cu apă și de canalizare menajeră în comună Gârbova, județul Alba”, finanțat prin programul național de investiții „Anghel Saligny”, în suma de 22.014.541,20 lei.
Necesitatea acestei investiții în comuna noastră, derivă din obligativitatea adoptării urgente a unor măsuri pentru remedierea deficiențelor sistemului existent de alimentare cu apă astfel încât întregul sistem să fie funcțional și autorizat de către instituțiile abilitate.
Pentru a asigura o sursă de apă potabilă sigură, continuă și de calitate pentru locuitorii comunei Gârbova, se va realiza o aducțiune de apă din localitatea Săsciori. Acest fir de aducțiune este necesar în contextul:
- Debitelor insuficiente ale surselor locale de apă, în special în perioadele secetoase;
- Creșterii cererii de consum, odată cu dezvoltarea gospodăriilorși infrastructurii;
- Reducerea riscului de întrerupere a serviciului, prin conectarea la o sursă regională mai stabilă și bine administrată.
„Știm că pe durata lucrărilor pot apărea disconforturi temporare (zgomot, trafic restricționat, etc.) Vă asigur că echipele implicate, vor face tot posibilul pentru că impactul asupra vieții de zi cu zi, să fie cât mai redus. Va mulțumesc pentru încredere, răbdare și înțelegere! Aceste eforturi sunt făcute pentru că noi toți să trăim într-o comună bine pregătită pentru viitor”, a transmis Ioan Muntean, primarul comunei Gârbova.
Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.