sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Cultura tradiţională, o adevărată artă: comuna Şpring îşi conservă valorile într-un mic muzeu etnografic

Cultura tradiţională, o adevărată artă: comuna Şpring îşi conservă valorile într-un mic muzeu etnografic

Publicat în 28.10.2014 la ora 11:00

springRecent, Biblioteca din Şpring în parteneriat cu primăria comunei au lansat la Căminul Cultural Şpring, volumul „Monografia istorică a comunei Şpring – Şpring, Cunţa, Draşov şi Vingard”, semnat de prof. Viorel Albu.

La eveniment au participat personalităţi ale vieţii culturale din comună, primarul Daniel Rusu, poetul Virgil Todeasă, prof. Ioan Popa (iniţiatorul Festivalului „Datini străbune pe Secaşe”) şi alţi invitaţi. Un amplu capitol din această monografie este dedicat micuţului Muzeu Etnografic din comună, loc în care sunt păstrate obiecte vechi ce au rolul să amintească cetăţenilor despre tradiţia, cultura şi obiceiul vremurilor demult apuse în această localitate.
Atestată documentar pentru prima dată în anul 1290 cu numele de „villa Spreng”, cu frumoase elemente de arhitectură tradiţională, cu impozanta biserică, monument istoric de la Vingard, comunitatea din Şpring îşi păstrează valorile culturii tradiţionale într-o frumoasă expoziţie etnografică. Trăsătura definitorie a mobilierului din interiorul locuinţei ţărăneşti este simplitatea, astfel că aici întâlnim patul cu tăblii, credenţul, masa cu scaune şi coastănul cu sertare. De asemenea, obiectele ornamentate sunt în număr foarte mic, executate de meşteri specializaţi, dulgheri şi tâmplari, în expunere fiind prezente piese specifice tâmplăritului şi dulgheritului. În ceea ce priveşte ţesăturile, de uz şi decorative, se observă în această zonă tendinţa permanentă de introducere a unor ţesături cu caracter industrial: perdele, feţe de masă, covoare etc. Cu toate acestea se păstrează şi unele ţesături executate în gospodărie şi anume: păretarele, covoarele pentru acoperit patul, lepedeele şi pernele cu capete alese, chindeele.
De o rarǎ frumuseţe structuralǎ, dar deopotrivǎ şi decorativǎ, sunt piesele de port popular femeiesc. Femeile bătrâne au purtat, până aproape de zilele noastre, aceleaşi costume: ie, poale (neîncreţite) şi cătrinţă, cusute cu diverse motive în culori vii. În zilele de sărbătoare, pe timp răcoros se purta cojocelul de piele, frumos ornamentat, sau ţundra (sumanul) lungă din lână, ţesută în gospodărie şi împâslită la pivele din Săliştea Sibiului.
Un sector cuprinde seria de unelte utilizate pentru lucrarea pământului: tipuri arhaice de plug cu corman schimbător (executate integral din lemn sau cu nucleu de lemn şi lamă de fier ataşată), grapa, teleguţa, jugul de lemn pentru boi, toate datând din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Muzeul Etnografic a fost deschis la data de 10 decembrie 2006, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale, un rol foarte important şi o iniţiativă fermă pentru acest obiectiv fiindu-i atribuite fostei bibliotecare din Şpring, doamnei Maria Paştiu, care s-a implicat în amenajarea, dotarea şi restaurarea acestor obiecte vechi. Expoziţia etnografică, devenită între timp un mic muzeu, a apărut în urma iniţiativei Consiliului Judeţean Alba, şi cu sprijinul Consiliul Local Şpring, care a avut un aport concret la dotarea cu obiecte etnografice a acestui muzeu, sub îndrumarea specialiştilor Asociaţiei Datini Străbune – Alba. Toate obiectele au fost achiziţionate de la cetăţenii comunei, inventariate, păstrate şi conservate cu grijă de către specialişti pentru a fi vizualizate de către cei interesaţi, atât din ţară cât şi din străinătate. Prin această expoziţie s-a dorit crearea unei căi de recuperare a trecutului propriu fiecărei comunităţi săteşti, şi un îndemn spre cunoaşterea, conservarea şi promovarea acestor mărturii, care conferă identitate spirituală şi materială locului. Expoziţia etnografică constituie un punct de atracţie important al comunei, iar cei care deja au vizitat-o afirmă despre aceasta că este “o adevărată operă de artă în care se păstrează cu sfinţenie obiecte vechi ce simbolizează tradiţia. Aceste lucruri sunt martorii existenţei rurale şi exprimă în felul lor cultura tradiţională românească care, prin autenticitate, permite vizitatorilor să se întoarcă în timp, sau celor mai tineri să-şi imagineze măcar viaţa de altă dată”. Primăria comunei Şpring îşi propune prin această expoziţie promovarea vestigiilor etnoistorice şi descoperirea vieţii “de altă dată”, traiul strămoşesc etc. Micuţul muzeu etnografic al comunei oferă un aer istoric şi tradiţional, o haină culturală îmbrăcată de localitatea amplasată la graniţa dintre judeţele Alba şi Sibiu.

Tudor STAN

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.