Administrație
Contract de peste 6 milioane de lei pentru Elis Pavaje pentru amenajarea Parcului Tineretului și a Lacului din Municipiul Sebeș
Un contract de peste 6 milioane de lei a fost atribuit S.C. Elis Pavaje S.R.L pentru reamenajarea Parcului Tineretului și Lacului din municipiul Sebeș: plimbări cu barca vara și patinoar iarna. Potrivit contractului, lucrările trebuie finalizate până în vara anului 2020, exact când sunt organizate alegeri locale.
Primăria Sebeș alocă 6.012.690 de lei revitalizării Parcului Tineretului și Lacului, puncte de relaxare și agrement importante în viața cotidiană a municipiului. Contractul a fost atribuit S.C. Elis Pavaje, singura firmă care a depus o ofertă în cadrul procedurii de licitație derulată prin Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș. Lucrările trebuie finalizate în termen de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, adică exact în preajma alegerilor locale din vara anului 2020. ”Lacul a fost și este un punct important în viața cotidiană a municipiului, de aceea se dorește reamenajarea acestuia, cu folosință în toate anotimpurile. Se intenționează micșorarea adâncimii lacului și coborârea malurilor pentru a reduce riscul de înec”, se arată în documentația proiectului. Elis Pavaje este firma care s-a ocupat și de reamenajarea și refuncționalizarea Parcului Unirii din Alba Iulia, în baza unui contract încheiat cu primăria a cărui valoare a fost de 12,5 milioane lei.
• Plimbări pe lac vara și patinoar iarna, teren de hochei, debarcader, loc de joacă și zone de picnic
Prin lucrările angajate se intenționează reamenajarea lacului și reparația întregii suprafețe hidroizolante prin înlocuirea soluției tehnice tradiționale cu cea realizată din membrane PVC.
Această soluție presupune demolarea și săparea malurilor pentru a coborî cota acestora, reducând astfel gradul de periculozitate, realizarea unei plăci de beton armat pe toată suprafața lacului; construirea unui debarcader în partea de nord a lacului care, pe lângă funcțiunea de închiriere a ambarcațiunilor să poată fi utilizat și ca spațiu de relaxare, plimbare.
Destinația lacului va fi vara pentru plimbări cu barca și iarna, patinoar. De asemenea, se propune realizarea unui teren de hochei în arealul lacului, construit integral din beton. Suprafața de joc va fi la minimum 30 cm sub luciul apei în perioada de vară astfel încât publicul să profite de întreaga suprafață a luciului apei.
În perioada de iarnă cota apei va coborî până la edificarea suprafeței de joc, care va fi înghețată și menținută prin intermediul unui sistem de refrigerare specific.
De asemenea, vor fi amenajate zone destinate picnicului și relaxării în aer liber pe malurile lacului; se va reface vegetația prin menținerea arborilor existenți și completarea acestora cu specii noi, vor fi amplasate elemente de mobilier specific: băncuțe, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat.
Vor fi refăcute aleile pietonale dar se vor amenaja și altele noi. Statuia Monumentul Eroilor va fi relocată mai aproape de mijlocul parcului, în timp ce fântâna arteziană existentă va fi demolată și va fi contruită una nouă în zona accesului principal situat pe latura de nord, de unde se va realiza un curs de apă ce va străbate jumătatea nordică a parcului până la vărsarea în lac. Vor fi construite și câteva podețe pentru traversarea cursului de apă propus dar și un pavilion de lemn destinat diverselor evenimente și un loc de joacă. Ansamblul bisericesc va fi integrat în contextul modernizării parcului. De asemenea, se dorește amenajarea unui număr mai mare de locuri de parcare.

Administrație
Investiție de peste 5,2 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente IT de ultimă generație a unităților de învățământ din Sebeș
Toate unitățile de învățământ din Sebeș (grădinițe, școli și licee) au fost dotate cu echipamente IT moderne: 157 display-uri interactive de 85”, 365 laptopuri, 48 sisteme desktop cu monitor, 180 imprimante multifuncționale (alb-negru și color), 194 sisteme audio, 178 camere pentru videoconferință, 167 scanere portabile pentru documente, 53 aparate foto digitale.
Municipiul Sebeș desfășoară un amplu program de modernizare a infrastructurii educaționale – „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Sebeș”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul are ca obiectiv crearea unui mediu educațional modern, adaptat cerințelor actuale.
Componenta digitală a proiectului beneficiază de o investiție semnificativă de 5.268.254,60 lei (TVA inclus), direcționată exclusiv către dotări IT de ultimă generație, iar valoarea totală a proiectului este de 10.466.041,90 lei (inclusiv TVA).
Investiția face parte din Componenta C15 – Educație, Pilonul VI – Politici pentru noua generație, și vizează implementarea Măsurii I9 – Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale în școli. Aceasta are ca scop creșterea calității procesului educațional și facilitarea unui învățământ digital modern, interactiv și eficient.
Reamintim că, în cadrul aceluiași proiect, este în curs dotarea a 151 de săli de clasă din cele 7 unități de învățământ din Sebeș cu mobilier nou – pupitre și scaune pentru elevi, catedre pentru profesori, dulapuri, cuiere, table magnetice, precum și mobilier pentru laboratoare, cabinete școlare și săli de sport. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.197.787,30 lei (TVA inclus).
Administrație
Sens giratoriu la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu, din Sebeș
Primăria Sebeș va investi peste 2,6 milioane de lei pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecția dintre străzile Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu.
Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție în vederea realizării noului sens giratoriu de la intersecția străzilor Augustin Bena și Mihail Kogălniceanu. Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei (cu TVA inclus). Sunt estimate 4 luni pentru proiectare și 3 luni pentru execuție.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire se va elabora în conformitate cu prevederile Studiului de Fezabilitate – proiect nr. 20/2024 -,,Înființare sens giratoriu strada Augustin Bena intersecție cu strada Mihail Kogălniceanu, Municipiul Sebeş” întocmit de către proiectantul S.C. Modern Proiect SRL şi aprobat de Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin H.C.L. nr.296/2024.
Proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor de construire – P.A.C., se va întocmi în conformitate cu conținutul cadru din H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul- cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. De asemenea se vor respecta prevederile Legii nr.50/1991 Republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Intersecția cu sens giratoriu proiectată va avea raza cercului interior de 6 metri și raza cercului exterior de 15 metri. Lățimea părții carosabile pe calea inelară de 7 metri, cu supralărgirea la exterior de 1,50 metri și la interior de 2 metri. Lățimea părții carosabile la intrare în girație va fi de 4 metri, iar la ieșire de 4 metri, cu zonă de siguranță de 0,5 metri realizată cu marcaj rutier adiacent insulei de separare.
Administrație
Rețelele de apă potabilă și canalizare de pe străzile Fagului și Cireșului, din localitatea Petrești, vor fi extinse
Primăria Sebeș a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de lucrări necesare pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare pe străzile Fagului și Cireșului din Petrești. Valoarea contractului propus este de aproximativ 900.000 de lei.
În prezent pe străzile Fagului și Cireșului nu există rețea de canalizare, iar pe strada Cireșului nu există nici rețea de alimentare cu apă potabilă.
Rețeaua de alimentare cu apă de pe strada Cireșului va avea o lungime totală de 450 de metri. De-a lungul rețelei de alimentare cu apă vor fi montați hidranți de incendiu subterani. Cerința de apă zilnică maximă este de 303 metri cubi.
Rețeaua de canalizare menajeră va avea o lungime totala de 590 de metri (str. Fagului – 150 de metri, str. Cireșului – 440 de metri). De-a lungul rețelei de canalizare menajeră vor fi amenajate cămine de vizitare. Debitul de apa uzata preluat zilnic este de maxim 273 de metri cubi.
Apele uzate fecaloid-menajere vor fi colectate în sistemul de canalizare existent al municipiului Sebeș.