Știri din zonă
CJ Alba va consolida podul care asigură traversarea râului Sebeș, pentru drumul județean DJ 106E
Consiliul Județean Alba a lansat astăzi, 24 martie 2021, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul „Consolidare pod pe drumul judeţean DJ 106E peste râul Sebeş, km 52+150 Dobra, Judeţul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 584.843,30 lei, fără TVA.
Podul peste râul Sebeș este amplasat pe drumul județean DJ 106E: limita jud. Sibiu – Dobra – Șugag, km 52+150 (km 51+970, conform documentației tehnice întocmite), la intersecția cu DN 67 C. Imobilul a fost executat în anul 1973 și face parte din intravilanul-extravilanul satului Dobra, comuna Șugag, județul Alba.
În urma expertizei tehnice realizate la finalul anului 2018, starea tehnică a podului a fost stabilită că fiind nesatisfăcătoare, motiv pentru care se propune reabilitarea acestuia pentru a asigura parametrii necesari pentru un pod de drum județean.
Realizare investiției presupune consolidare pod, lucrări la suprastructură, infrastructură și în albie, relocare utilități.
Conform proiectului tehnic, principalele categorii de lucrări sunt:
Rampe pod:
– Lucrări pentru corecţia şi îmbunătăţirea elementelor geometrice
– Lucrări pentru aducerea structurii rutiere la parametrii tehnici corespunzători
– Lucrări pentru amenajarea acostamentelor
– Lucrări pentru amenajarea intersecțiilor cu drumurile laterale
– Lucrări pentru colectarea şi evacuarea apelor pluviale
– Lucrări pentru siguranţa circulaţiei
Pod peste râul Sebeș
– Lucrări demolare parțială pod existent și pregătire suprafețe
– Lucrări infrastructură
– Lucrări suprastructură
– Lucrări în albie și de racord cu terasamentul
Podul a fost executat în anul 1973 și are o lungime totală de aproximativ 28,40 m, cu două deschideri și lățime de 8,4m, cu parte carosabila 2 x 3m și două trotuare cu lățimea de lm. Rampele prezintă cedări pe lungime de 10 – 12m. în aval pe o structura independentă există rețele edilitare, respectiv supratraversare canalizare menajeră și supratraversare rețea de distribuție apă.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.