Știri din zonă
Cetatea Urieşilor de la Gârbova și Legenda ei despre o comoară îngropată în zidurile din pădure
Atestată documentar încă din anul 1291, cu denumirea săsească semnificativă Urwegen (drumul vechi), localitatea Gârbova a fost constituită de comunitatea de sași veniți aici pe la sfârșitul sec. al XII-lea și începutul sec. al XIII.
Semn al importanţei strategice, în vatra comunei Gârbova cu denumirea săsească semnificativă Urwegen (drumul vechi) există două fortificaţii: o curte nobiliară fortificată şi o biserică înconjurată cu un posibil zid defensiv.
Mai mult, ruinele unei cetăţi medievale se află în hotarul dintre comunele Jina (Sibiu) şi Gârbova (Alba), pe un picior al Munţilor Sebeşului. Culmea este cuprinsă între pâraiele Dumbrava şi Râul Mare, mărginită fiind, cu o excepţie, de pante abrupte. La cetate se poate ajunge din comuna Gârbova, pe Valea Mare, urcând pintenul muntos pe la sud. Dinspre sud, pe o şa lată de aproximativ 30 metri, vine drumul de la Jina. Fortificaţia se mai este cunoscută şi sub denumirea de Cetatea Urieşilor şi a fost ridicată în secolul al XIII-lea.
”Cetatea a fost amintită în repertoriile lui Johann Michael Ackner, Eduard Albert Bielz, Iulian Marţian şi într-un repertoriu aflat în manuscris. Friedrich Teutsch a lăsat o descriere romantică a ruinelor cetăţii vechi (alte Burg). Zidurile late de 2 metri se păstrau pe trei laturi, ceea ce a permis reconstituirea dimensiunilor: 80 metri lungime şi lăţimea de 20 metri. Mai târziu, Kurt Horedt includea cetatea în rândul celor de graniţă. Cetatea a fost pomenită în câteva sinteze istorice”, afirmă arheologul Petre Muntean Beşliu, care a cercetat zona.
Din traseul zidurilor de incintă s-au păstrat până astăzi, în stare relativ bună de conservare, latura lungă de la de vest şi cea scurtă de la sud. Latura de la nord, de închidere, a fost în întregime distrusă. ”Cetatea are formă cvasi-elipsoidală, adaptată terenului cu lungimea de 90 metri şi lăţimea maximă de 30 m. Zidurile au fost amenajate din piatră de carieră (faţa zidurilor) şi din fragmente de piatră sau pietre de râu. Astfel amenajate, zidurile de incintă au lăţimea consistentă cuprinsă între 1,60 metri şi 1,80 metri. Latura de sud, mai expusă atacurilor, a fost lăţită până la 2,70 metri. În urmă cu un secol, zidurile din zona intrării se păstrau până la înălţimea de 4 metri”, mai spune arheologul.
Cetatea Urieşilor a fost una de refugiu a locuitorilor din calea cotropitorilor şi a fost menţionată pentru prima dată în anul 1291. O legendă spune că aici a fost îngropată o comoară. Legenda susţine că cineva a văzut un şoarece cu o piesă de metal auriu în gură ieşind din zidul Cetăţii. Oamenii au făcut o gaură în zid, dar nu au găsit comoara niciodată.
Unele rămăşiţe ale zidurilor sunt, fără excepţie, părţi ale unui castel săsesc medieval. Se presupune că acestea au fost construite în acelaşi timp cu fortificaţiile de la Săsciori (Schewis) şi Sibişel (Schebeschel în Munţii Orastie), în secolul al XIII-lea.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.