Rămâi conectat

Știri din zonă

Cetatea din Câlnic conservată perfect, chiar şi după 700 de ani

sebesinfo.ro

Publicat

în

Una dintre cele mai spectaculoase cetăţi medievale, înscrisă din 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, se găseşte în comuna Câlnic. Obiectivul turistic este vizitat în fiecare an de mii de turişti, convinşi, în special, de imaginile publicate pe internet.

Monumentul istoric UNESCO de a Câlnic a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea de saşii transilvăneni. Un greav sau comite – conducător local, numit Chyl de villa Kelnuk (Câlnic), ridicat dintre saşi în contextul luptelor interne pentru tron duse de ultimii regi ai dinastiei arpadiene, este personajul de care sunt legate primele referiri despre cetate. Acesta a fost înnobilat în 1269 de către regele Ştefan al V-lea, iar la puţin timp a început ridicarea cetăţii, care a devenit astfel reşedinţă nobiliară.

Până la 1300, în prima etapă de construcţie a fortificaţiei, s-a ridicat donjonul, adică turnul locuinţă, cu trei niveluri – pivniţă boltită şi două etaje. Ulterior, a fost înconjurat cu ziduri masive, ce formează o incintă ovală cu un turn de apărare spre Sud şi un turn al porţii pe latura nordică. În perioada respectivă, sistemul de apărare era întregit în trecut de şanţul de apă care înconjura cetatea.

Fortificaţia a fost reşedinţă a familiei până la începutul secolului al XV-lea. În jurul anului 1430, cetatea a fost vândută comunităţii saşilor. Un secol mai târziu, saşii au început adaptarea fortificaţiei la noile cerinţe ale tehnicilor războiului, care implicau folosirea armelor de foc.

Aceştia au construit încă o incintă, exterioară, mai joasă, cu rol de baraj împotriva artileriei, au fortificat turnul porţii cu o barbacană, iar în curtea interioară, pe ruinele unei construcţii mai vechi, au ridicat capela. În curtea interioară au fost construite, de-a lungul zidurilor, cămări pentru provizii şi adăposturi pentru familiile sătenilor în vremurile de restrişte. Toate acestea pot fi vizitate în prezent, în tururi ghidate sau fără ghid. Monumentul a fost restaurat între anii 1961-1964 de Direcţia Monumentelor Istorice din România.

Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 18.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Banii care se strâng din vânzarea biletelor, precum şi a suvenirurilor care pot fi achiziţionate de la magazinul cetăţii sunt folosiţi pentru întreţinerea monumentului istoric.

Tot în acelaşi scop sunt folosiţi şi banii pe care îi dau cei care se cazează în spaţiul destinat acestui scop, respectiv în două camere cu patru paturi. Clienţii care se cazează aici sunt, în majoritate, familii de turişti străini, încântaţi de faptul că pot dormi într-un spaţiu vechi de sute de ani. În cetate pot fi făcute, contra unei taxe, fotografii de modă sau artă. În interior pot fi oficiate şi căsătorii. Numărul vizitatorilor a scăzut faţă de perioada de dinainte de pandemie. Sunt mult mai puţini turişti străini care ajung la Câlnic, administratorii cetăţii fiind obişnuiţi să primească aproape zilnic vizitatori din Spania, Germania, Italia sau Anglia.

”Turiştilor le place, cel mai mult, să urce în turnul clopotniţă. E turnul cel mai înalt, de unde se vede tot satul. În turn sunt patru clopote mari, care se trag duminica, la 1, şi în zi de sărbătoare”, spune custodele Cetăţii, Codruţa Davidaş. Turnul are o înălţime de 24 de metri. Un alt punct de atracţie este turnul donjon, unde a fost amenajat un spaţiu unde există un muzeu de artă populară şi medievală. În pivniţa aflată sub bolta turnului încă se mai află câteva butoaie de stejar cu capacitate de peste cinci tone.

Un alt turn, dar care poate fi admirat doar de afară, este „turnul slăninilor”, unde se păstra toată slănina din sat. De altfel, fiecare localitate săsească din Transilvania avea în trecut un turn al slăninilor. Condiţiile de mediu din interiorul acestora făceau ca slănina să se păstreze foarte bune, inclusiv vara. Într-o anume zi pe săptămână se deschidea turnul şi fiecare sătean îşi lua câtă slănină avea nevoie.

În mijlocul curţii este capela, în interiorul căreia se păstrează fragmente de frescă de la începutul secolului al XVI-lea şi o tribună de lemn decorată cu panouri pictate în stilul floral renascentist de factură populară din 1733. Tot în Ansamblul înscris pe Lista UNESCO se află şi Casa parohială şi Biserica Evanghelică – cunoscută de localnici sub denumirea ”din Deal”. Biserica nu poate fi vizitată în prezent, aflându-se în reabilitare cu ajutorul fondurilor europene. Întregul ansamblu este administrat de peste 25 de ani de Asociaţia Ars Transsilvaniae România Cluj-Napoca.

În spaţiile din cetate erau organizate înainte de pandemie o serie de expoziţii documentare şi de artă, iar capela a devenit aula în care se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe. În aceeasi ambianţă s-au desfăşurat concerte şi audiţii de muzică medievală, renascentistă sau barocă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Minoră de 13 ani din Săsciori căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit

sebesinfo.ro

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din comuna Săsciori, satul Răchita. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În noaptea de de 25/26 mai 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sebeș au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că, în seara zilei de 25 mai 2025, fiica lui, MUNTEAN GEORGIANA-MIRELA, în vârstă de 13 de ani, a plecat de la domiciliul său, din localitatea Săsciori, și nu a mai revenit până în prezent.

Minora are următoarele semnalmente:

• 150 cm înălțime;
• 50 de kilograme;
• Ochi căprui;
• Păr negru.

La momentul dispariției, purta blugi de culoare albastră, o geacă de culoare roz și pantofi sport alb-roz.

Minora a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.

Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: „Minora a fost identificată pe raza localității Jina, județul Sibiu. Nu a fost victima vreunei infracțiuni”, a mai transmis IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Mihai Lazăr, tânărul motociclist din Pianu lovit de fulger luna trecută, a decedat la spital

sebesinfo.ro

Publicat

în

Mihai Lazăr, motociclistul de 26 de ani din comuna Pianu, lovit de fulger în 21 aprilie 2025, a decedat la spital. El a fost lovit de fulger pe DJ 704A, în timp ce se bucura de marea pasiune a vieții lui, conducerea motocicletei.

Din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că tânărul, care se afla pe motocicletă, în mers, fără ca motorul să fie în funcțiune, întrucât ar fi rămas fără alimentarea cu combustibil, a fost lovit de fulger și a căzut pe partea carosabilă, inconștient.

Tânărul a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind transportat la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia, pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale de specialitate. Ulterior el a fost transsferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Întreaga comunitate din Pianu deplânge dispariția prematură a lui Mihai Lazăr, în mediul online fiind postate sute de mesaje de condoleanțe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un șofer de 78 de ani din Șugag a ajuns la spital, după ce a provocat un accident rutier pe DN 67C

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 23 mai 2025, în jurul orei 03.00, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că, pe DN 67C, a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au constatat că un bărbat, în vârstă de 78 de ani, din localitatea Șugag, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 67 C, la kilometrul 133+100 de metri, ar fi pătruns pe sensul opus de mers și a intrat în coliziune cu un autoturism care tracta o rulotă, condus regulamentar de către un tânăr de 27 de ani, din orașul Amara, județul Ialomița.

În urma evenimentului rutier, bărbatul de 78 de ani a suferit leziuni corporale, fiind transportat la Spitalul Municipal Sebeș, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes