sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Centrul de colectare a laptelui ecologic de la Loman, cu 37 de producători certificați, este unul din principalii furnizori ai companiei Napolact

Centrul de colectare a laptelui ecologic de la Loman, cu 37 de producători certificați, este unul din principalii furnizori ai companiei Napolact

Publicat în 19.09.2017 la ora 23:38

Un centru de colectare a laptelui ecologic, din localitatea Loman comuna Săsciori, în care se colectează doar de la producătorii certificați, este unul dintre principalii furnizori ai cunoscutei companii Napolact.

Administratorul centrului, Corneliu Olar, a spus, duminică, la vizita ministrului Agriculturii, Petre Daea, că ”acum se colectează 500-600 de litri pe zi, dar vara erau perioade în care se aduceau chiar și 2.000 de litri pe zi. Acum, vacile sunt duse la pășunat la munte, la vreo 20 de kilometri de aici și nu au posibilitatea oamenii să-l aducă de acolo la centru.

De aici ducem laptele crud, ecologic, ca materie primă la Napolact la Cluj, care îl prelucrează. Eu ofer producătorului, vara, cel puțin 1,5 lei/litru, în funcție de cantitatea predată și îi stimulăm pe cei care dau o cantitate mai mare. La Răchita sunt unii producători care aduc la centru 3.000 de litri, iar pe aceștia, firesc, trebuie să îi stimulăm. Avem în zonă 37 de producători certificați ecologic și trebuie să știți că facem zilnic analize la lapte.

Luăm laptele ecologic numai din județul Alba, de la producători foarte buni, corecți, avem mulți producători la Șugag și Loman. Centrul de aici a fost înființat la 1 aprilie 2016 și până acum nu am avut probleme cu laptele, nu s-a întâmplat să fie adăugată apă sau antibiotic. De la deschiderea centrului, în comuna Săsciori a crescut efectivul de animale, acum sunt peste 2.200 de bovine. Ne dorim să preluăm laptele de la gospodării, dar e dificil, casele sunt izolate, iarna drumul e greu și nu reușim să ajungem”.

Dr. Vasile Dan ne-a spus că au pornit cu colectarea de la 13 crescători de animale, iar acum sunt 37.

”La Loman sunt aproape 1.400 de vaci, iar în comună sunt 2.200 de vaci rasa Bălțata Românească, la care se adaugă 25.000 de oi. Din toamnă, s-a început demersul de extindere a centrului de colectare, pentru a ajunge la 5.000 de litri pe zi. Am depus 28 de proiecte pentru a accesa fonduri europene – sprijinul cuplat. Laptele colectat are 3,8 la sută procentaj de grăsime”.

Acest articol a fost citit de 106 ori

Centrul de colectare a laptelui ecologic de la Loman, cu 37 de producători certificați, este unul din principalii furnizori ai companiei Napolact
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.