Știri din zonă
Centrul de colectare a laptelui ecologic de la Loman, cu 37 de producători certificați, este unul din principalii furnizori ai companiei Napolact
Un centru de colectare a laptelui ecologic, din localitatea Loman comuna Săsciori, în care se colectează doar de la producătorii certificați, este unul dintre principalii furnizori ai cunoscutei companii Napolact.
Administratorul centrului, Corneliu Olar, a spus, duminică, la vizita ministrului Agriculturii, Petre Daea, că ”acum se colectează 500-600 de litri pe zi, dar vara erau perioade în care se aduceau chiar și 2.000 de litri pe zi. Acum, vacile sunt duse la pășunat la munte, la vreo 20 de kilometri de aici și nu au posibilitatea oamenii să-l aducă de acolo la centru.
De aici ducem laptele crud, ecologic, ca materie primă la Napolact la Cluj, care îl prelucrează. Eu ofer producătorului, vara, cel puțin 1,5 lei/litru, în funcție de cantitatea predată și îi stimulăm pe cei care dau o cantitate mai mare. La Răchita sunt unii producători care aduc la centru 3.000 de litri, iar pe aceștia, firesc, trebuie să îi stimulăm. Avem în zonă 37 de producători certificați ecologic și trebuie să știți că facem zilnic analize la lapte.
Luăm laptele ecologic numai din județul Alba, de la producători foarte buni, corecți, avem mulți producători la Șugag și Loman. Centrul de aici a fost înființat la 1 aprilie 2016 și până acum nu am avut probleme cu laptele, nu s-a întâmplat să fie adăugată apă sau antibiotic. De la deschiderea centrului, în comuna Săsciori a crescut efectivul de animale, acum sunt peste 2.200 de bovine. Ne dorim să preluăm laptele de la gospodării, dar e dificil, casele sunt izolate, iarna drumul e greu și nu reușim să ajungem”.
Dr. Vasile Dan ne-a spus că au pornit cu colectarea de la 13 crescători de animale, iar acum sunt 37.
”La Loman sunt aproape 1.400 de vaci, iar în comună sunt 2.200 de vaci rasa Bălțata Românească, la care se adaugă 25.000 de oi. Din toamnă, s-a început demersul de extindere a centrului de colectare, pentru a ajunge la 5.000 de litri pe zi. Am depus 28 de proiecte pentru a accesa fonduri europene – sprijinul cuplat. Laptele colectat are 3,8 la sută procentaj de grăsime”.

Știri din zonă
Activitate catehetică pentru 30 de copii din Parohia Loman, în cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”
În cadrul programului educațional „Săptămâna Verde”, organizat la Școala Gimnazială din localitatea Loman, în perioada 5-9 mai 2025, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat o activitate catehetică pentru 30 de copii.
În prima parte a activităților, elevii s-au bucurat de un dialog captivant pe teme liturgice și biblice, presărat cu demonstrații practice, în prezența cadrelor didactice și a preotului paroh.
În a doua parte, s-a realizat un tablou artistic al întregii activități, fiecare tânăr aducându-și aportul prin desenarea unui simbol reprezentativ din mediul înconjurător. Cu toate că cei mici participă adeseori la sfintele slujbe, timpul petrecut în atmosfera degajată din cadrul studiului catehetic este edificator, oferindu-le prilejul ideal pentru a pune întrebări și a primi răspunsuri pe măsura curiozităților.
Pr. paroh Mihai-Claudiu Roșca
Știri din zonă
Sâmbătă, 10 mai 2025: Curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus
Sâmbătă, 10 mai 2025 va avea loc o acțiune de curățenie generală pe Via Transilvanica, la Pianu de Sus. Va fi în fapt Ziua Voluntarilor pe Via Transilvanica.
„Vă invităm în data de 10 mai 2025 pe traseul Via Transilvanica ce străbate comuna noastră, împreună cu elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Pianu de Sus, părinții adoptivi de kilometri, să participați la curățenia generală. Sunt așteptați reprezentanți ai oricărei instituții sau ONG. Informații la telefon 0258761111 viceprimar Voișan Ovidiu Iancu și la Școala Gimnazială Pianu de Sus, d-na. director Popescu Marcela”, au transmis reprezentanții Primăriei Pianu.
Știri din zonă
Acțiune educativ informativă a polițiștilor de la IPJ Alba, la Școala Gimnazială Săscoiori
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, i-au vizitat pe elevii Școlii Gimnaziale Săsciori, fiind întâmpinați cu zâmbete și întrebări.
Astfel, 66 de elevi au participat la discuții privind protejarea animalelor, responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm atunci când avem un animal și obligațiile pe care le au cei care dețin un animal. Respectul, empatia, compasiunea, atenția și grija sunt primordiale în relația cu necuvântătoarele, fundamentarea acestora fiind necesară de la o vârstă fragedă.
Scopul acestor sesiuni informativ-educative îl constituie cultivarea timpurie a unei atitudini pozitive față de animale.