Rămâi conectat

Știri din zonă

Celebrul „Ghiţă din Jina” are concurenţă serioasă: Ciobanii internauţi din Şugag l-au cooptat în „echipă” pe „baciul GOOGLE”!

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

O fi Ghiţă Ciobanul din Jina un brand pentru telefonia mobilă şi internet, dar cum treci dealul la Şugag, situaţia devine brusc generală. În sensul că, la Şugag, toţi ciobanii sunt utilizatori de telefonie mobilă şi internet.

cioban

Cu sau fără conturi de socializare pe Facebook. La capătul unei escapade pe Valea Frumoasei, parcă şi mai frumoasă în veşmântul auriu al toamnei, l-am întâlnit pe Valea Mărtiniei – Şugag pe… Petru Ciobanul. Are 46 de ani, doi copii majori şi frumoşi, o soţie frumoasă, Mirela. Acum este stăpânul unei turme de cel puţin 500 de oi (ca-n romanţă, dar pe numărate, la faţa locului!).
N-are cont pe Facebook. În schimb, îl foloseşte pe baciul Google la greu: fie pentru a afla datele târgurilor de ţară din România, fie pentru a afla preţurile oilor la bursa de animale. Medicamentele pentru tratamentul oilor şi le comandă on-line, pe internet. Şi pentru că e criză de măgari cărăuşi prin târgurile de animale, după un „search” pe Google a găsit „check in”-ul ultimului său măgar achiziţionat. Nu prea are timp de socializare pe conturi online. La 500 de oi în grijă, e cam greu s-o ţină toată ziua într-un „log in…”

”About” Petru Ciobanul din Şugag. „Edit profile”.

Adevărul este că Petru Lucan (zis Ciobanul) nu a avut toată viaţa lui atâtea mioare. A pornit în viaţă, la 19 ani, cu o turmă de 20 de oi primite moştenire. S-a băgat cu simbrie cioban la un poienar mai avut de pe lângă Mărginime şi, în fiecare an, pe banii primiţi, şi-a cumpărat oi, mărindu-şi turma. Povestea lui nu e singulară. În Munţii Sebeşului, natura aspră îi forţează pe toţi tinerii să se maturizeze mai repede: ori eşti harnic şi te ocupi de gospodărie, smulgându-i naturii fiecare dar pe care-l ţine ascuns în pădure sau prin poienile alpine, ori cedezi, renunţi şi pleci. Acum parcă e mult mai bine: e drum şi apă până în vârful muntelui. Înainte vreme, spun cei mai în vârstă, „scoteai pâinea cu măgarul până sus pe dealuri, unde era vatra satului”. Un lucru îmbucurător însă este faptul că, deşi prea puţini mai păstrează tradiţia oieritului, toţi copiii localnicilor din Şugag rămân acasă sau se întorc acasă, după ce s-au dus prin judeţ sau prin ţară să se şcolească. S-au adaptat şi, cu un dezvoltat simţ al afacerilor, şi-au pornit diverse afaceri locale, de la pensiuni la unităţi de prestări servicii sau pur şi simplu, negoţ cu animale.

Transhumanţă cu GPS, pe baza Google Maps

Adevărul este că nici transhumanţa nu mai e ce-a fost odată. Erau ciobani profesionişti (ceva în genul tiriştilor de azi care fac comunitatea), cu hărţi, cu sate de evitat, cu ape de evitat, cu drumuri de evitat etc. Încetul cu încetul, traseele s-au fărâmiţat. Au fost retrocedate pământurile oamenilor, nu mai puteau fi tranzitate, au apărut reţele noi de drumuri europene, căi ferate periculoase. Turmele aflate în tranzit s-au împuţinat. Acuş, acuş avem gata – sau mă rog, semi-gata! – şi o reţea de autostrăzi. N-am auzit ca astea să taie calea transhumanţei. Deşi, despre calea urşilor am auzit c-o taie autostrada, pe undeva prin Hunedoara. Dacă nu s-au ridicat ciobanii să protesteze că vreo autostradă le-a secţionat traseul transhumanţei, înseamnă că teoretic, n-ar fi probleme din acest punct de vedere, nu?
Nici Petru Lucan nu mai face o transhumanţă „high level”. La domeniul său de la Săvârşin – Arad mai duce în transhumanţă doar berbecii, oile sterpe şi mioarele adolescente, care nu trebuie mulse. Ca să vadă ce drumuri au mai răsărit, sau alte bariere mai mult sau mai puţin naturale, în calea transhumanţei, Petru Lucan mai aruncă câte un ochi pe Google Maps. Şi, ca tot omul, trage şi de GPS la cale lungă.
Acasă, pe Valea Mărtiniei, rămân oile de muls. Mă rog, toţi oierii din Şugag spun – cu amuzament dar pe bună dreptate – despre casele lor din centrul de comună că sunt „case de vacanţă”. Adică, gospodăria lor mai extinsă este de fapt pe deal, în „prima parte a hotarului” unde îşi ţin majoritatea animalelor, peste iarnă. În a „doua parte a hotarului” urcă abia în ultima zi a lunii mai, după „poruncile” date de primar, în centrul comunei. Apoi, de la începutul lunii iunie până prin 15 septembrie, urcă la munte cu animalele, în taberele de vară amenajate la stână. În spatele lor, toate hotarele se închid animalelor, pentru a lăsa iarba să crească peste vară. De aici se asigură – după prima coasă şi a doua – fânul pentru animale, în iarna grea ce ţine şi câte o jumătate de an, pe aici, prin munţi.

”Fluieraşii din Şugag” – „brand-ul” neclintit de pe Valea Frumoasei

Petru Ciobanul din Şugag este un păstrător de tradiţii, şi nu mă refer doar la oieritul transmis din tată-n fiu. El face parte de mai bine de 15 ani din ansamblul bărbătesc „Fluieraşii din Şugag”, singurul care a rezistat de-a lungul timpului pe Valea Frumoasei. Acest ansamblu bărbătesc este alcătuit din 12 membri, majoritatea stabili. Cel mai tânăr fluieraş are 17 ani iar cel mai experimentat – 70 de ani. Evident, septuagenarii activează în ansamblu de peste o jumătate de secol. Acum, în Postul Crăciunului, când toţi s-au cam strâns pe la casele lor, pentru că afară ziua-i tot mai mică şi mai friguroasă, fluieraşii fac repetiţii pentru spectacolele viitoare. Au fost şi peste graniţe, în Grecia, în Austria, la invitaţia românilor de acolo. Dar cel mai mult se pregătesc ca să se prezinte onorabil la tradiţionalul festival de la ei de acasă: „Statul la vase, în Lunea Paştilor, la Şugag”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Dan T

    23.11.2013 la 20:21

    Va mandriti cu toti prostii online… In loc sa promovati oameni inteligenti …voiprostati doar inculti… Incultilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Miercuri, 23 iulie 2025: Restricții de trafic pe mai multe tronsoane din DN 67C, din cauza celei de-a XXII-a ediții a raliului „Red Bull Romaniacs”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a anunțat restricții temporare de circulație pe DN 67C, în județul Alba, în contextul desfășurării celei de-a XXII-a ediții a raliului internațional motociclistic „Red Bull Romaniacs”. Restricțiile vizează tronsonul dintre km 124+165 și km 124+172 și vor fi instituite miercuri, 23 iulie 2025, între orele 10:30 și 11:00.

Traficul pe acest segment va fi oprit temporar în reprize scurte de 30 până la 60 de secunde, pentru a permite trecerea în siguranță a concurenților de pe motociclete. Între aceste opriri, circulația va fi redeschisă în intervale de aproximativ 5 minute, pentru a preveni blocajele și aglomerația pe DN 67C, una dintre arterele importante ale județului Alba.

Măsurile vor fi gestionate și aplicate de agenții Poliției Rutiere din cadrul IPJ Alba, care vor asigura atât siguranța participanților la raliu, cât și a tuturor șoferilor care tranzitează zona. Autoritățile recomandă tuturor conducătorilor auto să fie prudenți și să respecte indicațiile polițiștilor pe toată durata restricțiilor.

Această intervenție punctuală vine ca parte a pregătirilor pentru unul dintre cele mai spectaculoase evenimente sportive de profil din țară, care atrage anual un număr mare de participanți și spectatori. Raliul „Red Bull Romaniacs” este recunoscut pentru traseele dificile și peisajele montane spectaculoase.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

După ce a fost reabilitată și modernizată, Grădinița din Gârbova rivalizează cu cele de la oraș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Grădinița cu program normal de la Gârbova de Sebeș l-ar face invidios pe orice edil de oraș din Alba sau din țară. Unitatea școlară a fost renovată, reabilitată și dotată la cele mai înalte standarde prin intermediul a două proiecte, unul derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), și unul prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Lucrările de reabilitare tehnică a Grădiniței cu Program Normal Gârbova au fost finanțate prin AFM, valoarea cheltuielilor eligibile fiind de 1.518.720 de lei.

În cadrul acestui proiect, au fost executate următoarele lucrări: izolarea termică a pereților exteriori și a acoperișului; înlocuirea tâmplăriei vechi cu uși eficiente energetic (termopan); modernizarea instalației de încălzire; reabilitarea sistemului de ventilație; lucrări de finisaje interioare și exterioare necesare pentru asigurarea unui confort termic sporit.

Prin această investiție, clădirea grădiniței a fost adusă la standarde moderne de eficiență energetică, ceea ce va conduce la reducerea semnificativă a consumului de energie, scăderea costurilor de întreținere și crearea unui spațiu sigur și confortabil pentru copii și personalul educațional.

Printr-un al doilea proiect, finanțat 100% prin PNRR, componenta C15, în valoare de circa 380.000 de lei, clădirea a fost dotată la standarde moderne, fiind transformată într-o adevărată grădiniță Smart.

În contextul transformărilor tehnologice accelerate și al digitalizării procesului educațional, echipamentele digitale joacă un rol esențial în formarea unei generații adaptate cerințelor societății contemporane și în creșterea calității actului educațional, astfel că un număr de 68 de copii vor beneficia de aceste echipamente de ultimă generație și le vor oferi: învățarea interactivă și personalizată; dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor; acces la resurse educaționale diversificate; creșterea atractivității lecțiilor și implicarea elevilor; sprijinirea educației incluzive și egalitatea de șanse; asigurarea continuității educației în situații speciale.

„Administrația locală își exprimă angajamentul ferm pentru continuarea investițiilor în infrastructura educațională, punând accent pe siguranța, sănătatea și dezvoltarea armonioasă a celor mici. De asemenea, s-a avut în vedere și dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a grădiniței tocmai pentru modernizarea și îmbunătățirea condițiilor de învățare pentru elevii și cadrele didactice din comunitate”, a declarat pentru ziarulunirea.ro primarul comunei Gârbova, Ioan Muntean.

„Cu mândrie apreciem faptul că au fost finalizate lucrările la locația grădiniței din Comuna Gârbova. A fost o lucrare mare, de modernizare, iar acum ne putem mândri cu așa ceva, grădiniță frumoasă, care întrece multe alte locații de la oraș, dotată la standarde înalte. Îi mulțumim domnului primar Ioan Muntean pentru implicarea dumnealui și ne bucurăm că apreciază EDUCAȚIA de la vârsta fragedă!”, spune Liana Cioca, director.

Copiii de la Grădinița cu Program Normal de la Gârbova de Sebeș au toate condițiile pentru a învăța și a se juca într-o unitate școlară modernă, Smart, la standarde pe care le depășesc chiar și pe cele de la oraș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 29 de ani, dat în urmărire internațională pentru sustragerea de la executarea pedepsei închisorii, reținut de polițiști în localitatea Cut

sebesinfo.ro

Publicat

în

Luni, 21 iulie 2025, în jurul orei 21:00, în localitatea Cut, din județul Alba, polițiștii din cadrul Servciului de Investigații Criminale, împreună cu cei din cadrul Poliției Orașului Miercurea Sibiului, cu sprijinul polițiștilor de la Secția de Poliție Rurală Sebeș, au depistat un bărbat în vârstă de 29 de ani, care figura urmărit internațional.

 

În fapt, pe numele cetățeanului, autoritățile judiciare din Grecia au emis un mandat european de arestare, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de furt calificat, în formă agravantă și continuată, fiind condamnat la o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare.

Astfel, bărbatul a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare

Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes