sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Actualitate » Ceață, mâzgă, polei sau cum să nu ne lăsăm surprinși de condițiile meteo atunci când suntem în trafic

Ceață, mâzgă, polei sau cum să nu ne lăsăm surprinși de condițiile meteo atunci când suntem în trafic

Publicat în 02.10.2018 la ora 13:11

Polițiștii rutieri atrag atenția conducătorilor auto asupra necesității adaptării comportamentului rutier la condițiile meteo specifice acestei perioade calendaristice.

În zilele de toamnă, problema meteorologică ce pune des în dificultate conducătorii auto este ceața. În acest context, pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere pe fondul vizibilității scăzute, polițiștii iî sfătuiesc pe șoferi:

  • Înainte de a pleca la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea părții carosabile de pe traseul vizat!
  • Să se asigure că sistemul de dezaburire al mașinii este în stare perfectă de funcționare!
  • Să folosească obligatoriu luminile de ceață!
  • Să circule cu viteză redusă!
  • Să mărească distanța între autovehiculele!
  • Să se asigure foarte bine înainte de efectuarea manevrei de schimbare a direcției de deplasare!
  • Să semnalizeze din timp orice astfel de manevră!
  • Să nu frâneze brusc!

De asemenea, pentru că este de așteptat ca în zonele de munte condițiile meteo să se înrăutățească brusc, nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv art. 102 alin. (1) pct. 28 din OUG nr. 195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice modificată şi completată de O.G. nr. 5/2011, proprietarii de autovehicule au obligaţia legală, atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei de a îşi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Sancţiunea contravenţională aplicată este amenda de la 9 la 20 puncte, iar ca măsură complementară se dispune reţinerea certificatului de înmatriculare.

Legislația în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile, respectiv atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Facebook 

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.