Actualitate
Când sunt Paștele ortodox și Paștele catolic în 2021 | sebesinfo.ro
Paștele catolic 2021 este în 4 aprilie, iar Paștele ortodox 2021 pică dumincă, 2 mai. Paștele 2021 se sărbătoresc la date diferite | sebesinfo.ro
Conform calendarelor religioase, Paștele 2021 va pica în două luni diferite. Mai exact, cel catolic va avea loc în luna aprilie, iar cel ortodox în mai. Un lucru important de precizat este faptul că Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşte sunt zile libere pentru români. Astfel, pe 30 aprilie (Vinerea Mare), 2 mai şi 3 mai, aceştia vor fi liberi.
Paștele 2021 catolic va avea loc pe data de 4 aprilie, iar Paștele ortodox 2021 va fi pe 2 mai.
În ceea ce îi priveşte pe creştinii catolici, aceştia vor sărbători Învierea Domnului pe 4 aprilie în 2021. Motivul pentru care există această diferenţă între cele două este faptul că la calcularea sărbătorilor pascale se folosesc două calendare diferite. Biserica Catolică are în vedere calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă pe cel iulian.
Citește și: Mesaje de Paște . Urări de Paștele. Felicitări de Paștele care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
Şi duminica Floriilor este o zi foarte importantă pentru credincioşi. Sărbătoarea semnifică intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim cu doar câteva zile înainte de a fi pus pe cruce. Ortodocşii vor avea Floriile 2021 pe 25 aprilie, în timp ce catolicii pe 28 martie.
Calendarul ortodox, sărbătoarea Paștelui:
Paștele ortodox 2021 – duminica 2 mai
Paștele ortodox 2022 – duminica 24 aprilie
Paștele ortodox 2023 – duminica 16 aprilie
Paștele ortodox 2024 – duminica 5 mai
Paștele ortodox 2025 – duminica 20 aprilie.
Calendarul catolic, sărbătoarea Paștelui:
Paștele catolic 2021 – duminica 4 aprilie
Paștele catolic 2022 – duminica 17 aprilie
Paștele catolic 2023 – duminica 9 aprilie
Paștele catolic 2024 – duminica 31 martie
Paștele catolic 2025 – duminica 20 aprilie.
Paște 2021. De ce Paștele catolic 2021 și cel Paștele ortodox 2021 se sărbătoresc în date diferite?
Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an, scrie doxologia.ro
Citește și: Mesaje de Florii. Felicitări de Florii. Urări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii
În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.
Asfel, Paștele ortodox 2021 se sărbătorește la o dată diferită de Paștele catolic 2021. Paștele 2021 ortodox pică duminică, 2 mai, iar Paștele 2021 catolic este duminică, 4 aprilie.

Actualitate
Sâmbătă, 24 mai 2025: „VIAȚA MEA DIN FLORI”, unul dintre cele mai îndrăgite spectacole ale lui Florin Coșuleș, la Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, de la Sebeș
Sâmbătă, 24 mai 2025, începând cu ora 20.00, sala de evenimente a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş va găzdui spectacolul „Viața mea din flori”, regizat de Florin Coșuleț. Din distribuție fac parte: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
„Viața mea din flori” este un spectacol de teatru, după „Opera” lui Cristian Popescu, în interpretarea actoricească a lui Florin Coșuleț, și vă propune o incursiune fabuloasă, tulburătoare, însoțită de poezie și umor, într-un univers lăuntric intrigant și amețitor. Vibrația trăirilor personajului sunt accentuate sau duse chiar în metaforă de muzica originală a lui Zeno Apostolache care, la acordeon, alături de clarinetistul Makkai István și Zonda Attila (bass acustic), asigură muzica live a spectacolului.
Accesul la spectacol este gratuit.
Actualitate
Vineri, 23 mai 2025: Serată muzicală de excepție oferită de pianista japoneză Chiyo Hagiwara și soprana Melinda Samson, în ambianța unică a Cetății Câlnicului
Vineri, 23 mai 2025, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului International „Lucian Blaga”, cu începere de la ora 19.30, în ambianța unică a Cetății Câlnicului – inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, va avea loc o serată muzicală de excepție, la care publicul este invitat cu toată căldura.
Versurile poemelor lui Blaga vor răsuna între vechile ziduri, readuse la viață prin muzica compusă de pianista japoneză Chiyo Hagiwara şi vocea sopranei Melinda Samson. „Frumoase mâni”, „La mare”, „Lumina”, „Mugurii”, „Pământul”, „Scoica”, „Trei fețe”, „Perspectivă”, „Cântecul somnului”, „Sonata lunii” şi „Orga” sunt poemele blagiene pe care, în acest an, cele două artiste le vor prezenta publicului îmbrăcate în sunetul sublim al muzicii, ca un omagiu adus lui Lucian Blaga.
Absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, talentata pianistă Chiyo Hagiwara a studiat împreuna cu prestigioși profesori, numele ei fiind legat de introducerea în muzica clasică japoneză a operei micului geniu transilvănean Carl Filtsch. Datorită ei, operele copilului minune al Sebeşului au pătruns în cultura japoneză, unde Carl Filtsch se bucură astăzi de o apreciere unanimă, reflectată inclusiv în revistele culturale şi mass-media niponă. Câștigătoare a numeroase premii la festivaluri internaționale de muzică, în anul 2024 a fost distinsă cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Sebeş”, pentru contribuția sa la promovarea internațională a două dintre personalitățile culturale ale Sebeșului: Carl Filtsch şi Lucian Blaga.
Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, soprana Melinda Samson a obținut o serie de premii la concursuri de specialitate: premiul I la Concursul Naţional de Canto „Hariclea Darclée” din Brăila (1999), premiul al II-lea la Concursul Național de Canto „Marțian Negrea” din Ploiești (2000), premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Muzică Barocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca (2011) ș.a. În calitate de solistă, a participat la numeroase concerte vocal-simfonice, camerale, gale de operă, recitaluri de lied şi festivaluri, atât în ţară, cât şi peste hotare, interpretând oratoriile importante ale Barocului și lucrări vocal-simfonice aparţinând unor compozitori precum: J. S. Bach, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Schumann, Poulenc, Honegger şi Türk. În prezent, Melinda Samson este lector universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală.
Actualitate
Incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, la un depozit situat pe strada Călărași. Intervin pompierii militari din Sebeș și Aiud
Detașamentul de pompieri Sebeș și Detașamentul de pompieri Alba au intervenit în seara zilei de joi, 15 mai 2025, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, pe strada Călărași, din Sebeș.
„Detașamentul de pompieri Sebeș în cooperare cu Detașamentul de pompieri Alba intervin pentru stingerea unui incendiu în mun. Sebeș, str. Călărași. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la resturi de material lemnos (rumeguș), din incinta unui depozit de material lemnos. Forțe alocate: 4 x ASAS (2 x Det. Sebes, 2 x Det. Aiud), SVSU Sebes și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
UPDATE 1: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Arde mocnit rumeguș aflat în proximitatea unei linii de debitare a materialului lemons. La momentul de față, incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a incendiului. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.
UPDATE 2: „Incendiul a fost stins”, a transmis ISU Alba.