Rămâi conectat

Actualitate

Calendar creștin-ortodox: Când începe Postul Paștelui 2017 | sebesinfo.ro

sebesinfo.ro

Publicat

în

Calendarul creștin ortodox:  Când începe Postul Paștelui în 2017  | sebesinfo.ro

Anul acesta, Postul Sfintelor Paști începe în 27 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit în 16 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În această perioadă nu se fac nunți.

Potrivit sursei citate, în 26 februarie are loc Lăsatul secului în Postul Mare.

Postul Pastelui are loc inaintea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post si Postul Mare. Postul Mare dureaza patruzeci de zile, la care se adauga saptamana Patimilor.

Motivul principal al postirii in Postul Pastelui era pregatirea catehumenilor care urmau sa fie botezati de Pasti si sa intre in biserica. Totusi, Postul Pastelui a devenit absolut firesc o perioara de pregatire spirituala pentru toti crestinii sa sarbatoreasca Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.

 In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalice. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.

Asa cum bine se stie, postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Paștele catolic și cel ortodox cad în aceeași zi, la 16 aprilie. Citește și: Când cade Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Zile de post și posturi 2017 – Calendar Ortodox 2017

  • Miercurile și vinerile de peste an, în afară de cele cu dezlegare, însemnate cu harți
  • Ajunul Bobotezei (5 ianuarie)
  • Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august)
  • Înalțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)
  • Postul Sfintelor Paști ( 27 februarie – 15 aprilie)
  • Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel (12 iunie – 28 iunie)
  • Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august)
  • Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Vineri, 23 mai 2025: Serată muzicală de excepție oferită de pianista japoneză Chiyo Hagiwara și soprana Melinda Samson, în ambianța unică a Cetății Câlnicului

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 23 mai 2025, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului International „Lucian Blaga”, cu începere de la ora 19.30, în ambianța unică a Cetății Câlnicului – inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, va avea loc o serată muzicală de excepție, la care publicul este invitat cu toată căldura.

Versurile poemelor lui Blaga vor răsuna între vechile ziduri, readuse la viață prin muzica compusă de pianista japoneză Chiyo Hagiwara şi vocea sopranei Melinda Samson. „Frumoase mâni”, „La mare”, „Lumina”, „Mugurii”, „Pământul”, „Scoica”, „Trei fețe”, „Perspectivă”, „Cântecul somnului”, „Sonata lunii” şi „Orga” sunt poemele blagiene pe care, în acest an, cele două artiste le vor prezenta publicului îmbrăcate în sunetul sublim al muzicii, ca un omagiu adus lui Lucian Blaga.

Absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, talentata pianistă Chiyo Hagiwara a studiat împreuna cu prestigioși profesori, numele ei fiind legat de introducerea în muzica clasică japoneză a operei micului geniu transilvănean Carl Filtsch. Datorită ei, operele copilului minune al Sebeşului au pătruns în cultura japoneză, unde Carl Filtsch se bucură astăzi de o apreciere unanimă, reflectată inclusiv în revistele culturale şi mass-media niponă. Câștigătoare a numeroase premii la festivaluri internaționale de muzică, în anul 2024 a fost distinsă cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Sebeş”, pentru contribuția sa la promovarea internațională a două dintre personalitățile culturale ale Sebeșului: Carl Filtsch şi Lucian Blaga.

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, soprana Melinda Samson a obținut o serie de premii la concursuri de specialitate: premiul I la Concursul Naţional de Canto  „Hariclea Darclée” din Brăila (1999), premiul al II-lea la Concursul Național de Canto „Marțian Negrea” din Ploiești (2000), premiul al II-lea la Festivalul Internațional de Muzică Barocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca (2011) ș.a. În calitate de solistă, a participat la numeroase concerte vocal-simfonice, camerale, gale de operă, recitaluri de lied şi festivaluri, atât în ţară, cât şi peste hotare, interpretând oratoriile importante ale Barocului și lucrări vocal-simfonice aparţinând unor compozitori precum: J. S. Bach, Haydn, Mozart, Mendelssohn, Schumann, Poulenc, Honegger şi Türk. În prezent, Melinda Samson este lector universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, la un depozit situat pe strada Călărași. Intervin pompierii militari din Sebeș și Aiud

sebesinfo.ro

Publicat

în

Detașamentul de pompieri Sebeș și Detașamentul de pompieri Alba au intervenit  în seara zilei de joi, 15 mai 2025, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la resturi de material lemnos, pe strada Călărași, din Sebeș.

„Detașamentul de pompieri Sebeș în cooperare cu Detașamentul de pompieri Alba intervin pentru stingerea unui incendiu în mun. Sebeș, str. Călărași. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la resturi de material lemnos (rumeguș), din incinta unui depozit de material lemnos. Forțe alocate: 4 x ASAS (2 x Det. Sebes, 2 x Det. Aiud), SVSU Sebes și 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.

UPDATE 1: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului. Arde mocnit rumeguș aflat în proximitatea unei linii de debitare a materialului lemons. La momentul de față, incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a incendiului. Fară victime”, a mai transmis ISU Alba.

UPDATE 2: „Incendiul a fost stins”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.

Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes