sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Bogdan Cârcoană: „Lupta sindicală nu înseamnă denigrarea colegilor din alte sindicate!”

Bogdan Cârcoană: „Lupta sindicală nu înseamnă denigrarea colegilor din alte sindicate!”

Publicat în 21.03.2015 la ora 10:00

logo-sli-sebesDispoziţiile art. 35 din OUG nr. 83/2014 au generat interpretări diferite privind momentul începerii plăţilor diferenţelor salariale, stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea salariaţilor din învăţământ.

Din acest motiv, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a trimis, în atenţia administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, circulara nr. 415675/24 februarie 2015, prin care este precizat negru pe alb ca până în 27 martie a.c. să se plătească primele două tranşe din restanţele pe 2015 şi necesarul pe 2016! Cu toate acestea, mai multe autorităţi ale administraţiei publice locale din judeţul nostru, dar şi structuri din subordinea MFP, consideră că nu trebuie să plătească şi sumele pe anul 2016, interpretând după bunul plac circulara nr. 415675/24 februarie 2015. Chiar mai mult, au trimis adrese în unităţile şcolare, prin care precizează să nu se plătească şi sumele aferente anului 2016. Sindicatul Liber Sebeş (SLI) a sesizat această situaţie Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, la care este afiliat, fiind depuse deja două sesizări (în 5 martie, respectiv 11 martie), atât la MFP, cât şi la MECS, prin care se solicită respectarea prevederilor legale şi asigurarea plăţii integrale, în luna martie, a diferenţelor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti, în favoarea salariaţilor din învăţământ – respectiv restanţele din anul 2015, dar şi parte din tranşa aferentă anului 2016. În sumele care trebuie plătite în această lună este cuprinsă şi dobânda legală pentru sumele neplătite din sentinţele anterioare, SLI Sebeş având sentinţa executorie pe această speţă încă din martie 2014, în premieră pe judeţ.
Trebuie să menţionăm că personalul nedidactic din învăţământ nu beneficiază de plata acestor sume, Legea 221/2008 făcând referire numai la personalul didactic şi didactic auxiliar. Din acest motiv, S.L.I. Sebeş a iniţiat, încă din vara anului trecut, un proces pentru recuperarea sporurilor avute până în decembrie 2009, de personalul nedidactic, proces aflat în prezent pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia. Personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar este în continuare, contrar tuturor promisiunilor din ultima vreme, într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi al salarizării. Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a întreprins numeroase demersuri la nivel naţional, pentru ca şi această categorie de personal să beneficieze de drepturile de care este lipsită, în mod abuziv, începând cu anul 2010. La nivel judeţean, S.L.I. Sebeş a depus memorii atât la Prefectura Alba (nr.17919/18.12.2014), cât şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba (nr. 8849/18.12.2014), prin care solicită modificarea grilei de salarizare pentru personalul nedidactic, astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariul de încadrare şi aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare. „Am reuşit astfel să obţinem, de la 1 iulie 2015, o creştere salarială suplimentară de 12 la sută pentru personalul nedidactic, în plus faţă de creşterea salariului minim brut pe economie şi sperăm ca Guvernul să îşi respecte obligaţiile asumate prin acordurile semnate cu federaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional. Acţiunile S.L.I. Sebeş, la nivel judeţean şi naţional, au fost remarcate de colegii din învăţământul judeţean, astfel că numărul membrilor s-a dublat faţă de anul 2013, în acest an intrând în sindicat şi colegi din rândul personalului didactic, auxiliar şi nedidactic din Alba Iulia şi Vinţu de Jos”, a spus Bogdan Cârcoană, liderul S.L.I. Sebeş. Ca o recunoaştere la nivel naţional, preşedintele S.L.I. Sebeş a fost desemnat observator de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, în comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general al I.Ş.J. Alba, fiind invitat prin adresa nr. 218/03.03.2015 a D.G.M.R.S. la Ministerul Educaţiei, în data de 19 martie. Potrivit lui Bogdan Cârcoană, „Sindicatul Liber Sebeş consideră că lupta sindicală nu înseamnă denigrarea colegilor din alte sindicate! Dimpotrivă, doar printr-o colaborare reală putem rezolva, împreună, problemele membrilor de sindicat, colective sau individuale. S.L.I. Sebeş face apel la toţi angajaţii din unităţile de învăţământ din judeţul Alba să se gândească bine dacă în prezent sunt cu adevărat reprezentaţi şi în condiţiile în care consideră că ceea ce facem este important îi aşteptăm alături de noi”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.