Învățământ-Cultură
Bogdan Cârcoană: „Lupta sindicală nu înseamnă denigrarea colegilor din alte sindicate!”
Dispoziţiile art. 35 din OUG nr. 83/2014 au generat interpretări diferite privind momentul începerii plăţilor diferenţelor salariale, stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea salariaţilor din învăţământ.
Din acest motiv, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a trimis, în atenţia administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, circulara nr. 415675/24 februarie 2015, prin care este precizat negru pe alb ca până în 27 martie a.c. să se plătească primele două tranşe din restanţele pe 2015 şi necesarul pe 2016! Cu toate acestea, mai multe autorităţi ale administraţiei publice locale din judeţul nostru, dar şi structuri din subordinea MFP, consideră că nu trebuie să plătească şi sumele pe anul 2016, interpretând după bunul plac circulara nr. 415675/24 februarie 2015. Chiar mai mult, au trimis adrese în unităţile şcolare, prin care precizează să nu se plătească şi sumele aferente anului 2016. Sindicatul Liber Sebeş (SLI) a sesizat această situaţie Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, la care este afiliat, fiind depuse deja două sesizări (în 5 martie, respectiv 11 martie), atât la MFP, cât şi la MECS, prin care se solicită respectarea prevederilor legale şi asigurarea plăţii integrale, în luna martie, a diferenţelor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti, în favoarea salariaţilor din învăţământ – respectiv restanţele din anul 2015, dar şi parte din tranşa aferentă anului 2016. În sumele care trebuie plătite în această lună este cuprinsă şi dobânda legală pentru sumele neplătite din sentinţele anterioare, SLI Sebeş având sentinţa executorie pe această speţă încă din martie 2014, în premieră pe judeţ.
Trebuie să menţionăm că personalul nedidactic din învăţământ nu beneficiază de plata acestor sume, Legea 221/2008 făcând referire numai la personalul didactic şi didactic auxiliar. Din acest motiv, S.L.I. Sebeş a iniţiat, încă din vara anului trecut, un proces pentru recuperarea sporurilor avute până în decembrie 2009, de personalul nedidactic, proces aflat în prezent pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia. Personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar este în continuare, contrar tuturor promisiunilor din ultima vreme, într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi al salarizării. Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a întreprins numeroase demersuri la nivel naţional, pentru ca şi această categorie de personal să beneficieze de drepturile de care este lipsită, în mod abuziv, începând cu anul 2010. La nivel judeţean, S.L.I. Sebeş a depus memorii atât la Prefectura Alba (nr.17919/18.12.2014), cât şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba (nr. 8849/18.12.2014), prin care solicită modificarea grilei de salarizare pentru personalul nedidactic, astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariul de încadrare şi aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare. „Am reuşit astfel să obţinem, de la 1 iulie 2015, o creştere salarială suplimentară de 12 la sută pentru personalul nedidactic, în plus faţă de creşterea salariului minim brut pe economie şi sperăm ca Guvernul să îşi respecte obligaţiile asumate prin acordurile semnate cu federaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional. Acţiunile S.L.I. Sebeş, la nivel judeţean şi naţional, au fost remarcate de colegii din învăţământul judeţean, astfel că numărul membrilor s-a dublat faţă de anul 2013, în acest an intrând în sindicat şi colegi din rândul personalului didactic, auxiliar şi nedidactic din Alba Iulia şi Vinţu de Jos”, a spus Bogdan Cârcoană, liderul S.L.I. Sebeş. Ca o recunoaştere la nivel naţional, preşedintele S.L.I. Sebeş a fost desemnat observator de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, în comisia de concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general al I.Ş.J. Alba, fiind invitat prin adresa nr. 218/03.03.2015 a D.G.M.R.S. la Ministerul Educaţiei, în data de 19 martie. Potrivit lui Bogdan Cârcoană, „Sindicatul Liber Sebeş consideră că lupta sindicală nu înseamnă denigrarea colegilor din alte sindicate! Dimpotrivă, doar printr-o colaborare reală putem rezolva, împreună, problemele membrilor de sindicat, colective sau individuale. S.L.I. Sebeş face apel la toţi angajaţii din unităţile de învăţământ din judeţul Alba să se gândească bine dacă în prezent sunt cu adevărat reprezentaţi şi în condiţiile în care consideră că ceea ce facem este important îi aşteptăm alături de noi”.

Învățământ-Cultură
Nicoleta Bogdan, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș a obținut a doua cea mai mare medie din județul Alba, la Evaluarea Națională
Eleva Nicoleta Bogdan, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, a obținut la Evaluarea Națională 2025 media 9,92, cu nota 10 curat la Matematică și 9,85 la Limba și Literatura Română. Se situează astfel pe locul al doilea în clasamentul pe județ, la egalitate cu un alt elev.
Tânăra a declarat că examenul a fost pentru ea o experiență de neuitat: „A fost mult de muncă, dar într-un final roadele au ieșit la iveală cu rezultate incredibile pentru mine. Aflarea rezultatelor a fost ceva ce m-a șocat, tot ce contează e să ai multă ambiție și să crezi în tine”.
Nicoleta spune că pe lângă pregătirea individuală a luat și meditații: „Le mulțumesc profesorilor îndrumători care m-au ajutat foarte mult. Pentru mine a fost puțin mai greu la română pentru că nu mă înțeleg atât de bine cu ea și a trebuit să muncesc mai mult pentru a avea niște rezultate bune. La matematică a fost ceva mai ușor pentru că îmi place foarte mult materia și am învățat cu drag și chiar contează să îți placă atunci când înveți”.
La liceu, tânăra și-ar dori să studieze științele naturii, dar spune că ia în calcul și profilul de matematică-informatică, în cadrul Colegiului Național ”Lucian Blaga” Sebeș.
Colegilor mai mici, Nicoleta le dorește mult succes și să nu se dea bătuți: „Să învățați și totul va fi bine!”, transmite adolescenta din Sebeș.
Învățământ-Cultură
Carla Drăgoi, elevă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș a obținut cea mai mare medie din județul Alba, la Evaluarea Națională
Cea mai mare medie din județul Alba, la Evaluarea Națională 2025, a fost obținută de o elevă a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș.
Este vorba de Carla Drăgoi, care a obținut media 9,95. Ea a obținut 10 curat la Limba și literatura romănă și 9,90 la Matematică.
Carla Drăgoi a absolvit gimnaziul în clasa a VIII-a B la colegiul din Sebeș, fiind șefă de promoție cu media 10 în toți anii de gimnaziu.
Învățământ-Cultură
O singură medie de 10, la sesiunea de Bacalaureat iunie 2025, în Sebeș. Vezi cine a obținut-o
Zara Negură, absolventă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, profilul Matematică-Informatică, este una din cele două eleve din județul Alba care a obținut media zece la Bacalaureat 2025.
Reușita elevei din Sebeș este cu atât mai remarcabilă cu cât Zara a trebui să recupereze materia predată timp de un an, perioadă în care a fost plecată prin programul FLEX în SUA, unde a învățat la o școală de stat alături de elevi americani.
Zara a dat Bacalaureatul la Limba și Literatura Română, Matematică și Fizică și declarat că examenul i s-a părut în general destul de ușor, cu toate că a avut emoții la proba de limba și literatura română: „Am avut ceva emoții la română, dar mi-a plăcut subiectul care a picat și a fost bine până la urmă”.
Tânăra absolventă s-a pregătit intensiv pentru examenul de Bacalaureat 2025, prin foarte multă muncă și dedicare: „Eu am fost plecată anul trecut în SUA și mi-a fost mai greu să recuperez materia pe un an, dar am reușit cu ajutorul profesorilor, cărora le și mulțumesc pe această cale că m-au ajutat și reușit să recuperez materia”.
Pe viitor, Zara vrea să studieze ingineria biomedicală la o universitate din Irlanda: „Acesta a fost unul din motivele pentru care am muncit atât de mult, la admitere contând media de la Bacalaureat. Dar am învățat foarte mult și pe parcursul anilor”, a mărturisit tânăra din Sebeș.
De asemenea, Zara a fost șefă de promoție la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, absolvind cei patru ani de liceu cu media 9,96: „Am avut o singură medie de 9 în toți cei patru ani, în clasa a XII-a. La admitere vor conta mediile din liceu și media la Bacalaureat, nu voi da examen de admitere, doar CV-ul meu”, mai spune eleva.
Vestea că a obținut una din cele două note de 10 din județul Alba a bucurat-o nespus pe Zara: „Sunt foarte fericită, dar și foarte recunoscătoare pentru că am depus foarte mult efort anul acesta, dar împlinită pentru că toată această muncă a fost răsplătită de acest rezultat. Mai mult, această medie mă va ajuta să ajung acolo unde îmi doresc să studiez”. a concluzionat eleva de 10 de la Sebeș.