Rămâi conectat

Actualitate

Autostrada Sebeș-Turda: peste 5000 de proprietari de imobile din județul Alba vor fi expropriați și despăgubiți

sebesinfo.ro

Publicat

în

Autostrada Sebeș-Turda: peste 5000 de proprietari de imobile din județul Alba vor fi expropriați și despăgubiți

În presa centrală se afirma astăzi că aproape 5.000 de imobile din 13 localităţi situate în judeţele Alba şi Cluj ar putea fi demolate pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda.

Autostrada Sebes - Turda - hartaCu privire la aceste informații legate de exproprierile ce urmează să fie făcute pe tronsonul viitorarei autostrăzi A1 Sebeş-Turda, informații care ar putea crea confuzie și îngrijorare în rândul celor care locuiesc în zona de impact a proiectului, vicepreședintele Consiliului Județean Alba – Florin Roman, a făcut câteva precizări importante.

Astfel, sintagma de “imobil” este folosită atât pentru parcelele de teren cât și pentru construcții, în cazul autostrăzii Sebeș-Turda, case de locuit.  În cartea funciară terenurile apar sub denumirea de parcele, iar casele sub denumirea de construcții.

Conform informațiilor puse la dispoziție de Florin Roman, la nivelul județului Alba există un număr de 3.699 de proprietăți care vor fi afectate de lucrările de construcţie a autostrăzii Sebeş-Turda (70 km), dintre care doar șase sunt construcții ce vor fi demolate, iar restul sunt parcele de teren.  

Urmează ca în urma evaluărilor imobiliare, statul român, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), să plătească despăgubiri persoanelor fizice și juridice care vor fi expropriate.

La nivelul județului nostru circa 5.000 de proprietari vor primi despăgubiri, fiind vorba de multe cazuri în care pe același teren există mai mulți proprietari.

Astfel, potrivit datelor transmise de Florin Roman, cele mai multe proprietăți ce urmează să fie expropriate se află pe raza teritorială a municipiului Aiud,  pe locul secund se situează Alba Iulia, iar pe trei zona Miraslău.

Proprietari privatiProprietatea statului
SEBES39926
ALBA IULIA67085
CIUGUD11210
SANTIMBRU17715
TEIUS29051
GALDA DE JOS20535
RADESTI1529
AIUD77833
MIRASLAU50513
UNIREA36935
TOTAL36573123969

Autostrada va trece prin Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sintimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud, Radeşti, Mirăslău, Unirea, Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi.

CNADNR a început demersurile pentru exproprierile pe tronsonul autostrăzii Sebeş-Turda, care este împărțită în  4  loturi. Astfel, compania urmează să încheie un contract cu o firmă specializată ai cărei evaluatori vor trebui să analizeze în total 4.978 de imobile (parcele de teren și construcții) situate pe traseul autostrăzii. Valoarea estimată a contractului este de 438.064 lei. Durata contractului va fi de 12 luni. Proiectul va fi finanţat prin POS Transport. Procedura de atribuire este de tip cerere de ofertă. Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul de servicii de evaluare a imobilelor afectate de exproprierea suprafeţelor de teren în cazul autostrăzii Sebeş-Turda este 12 decembrie 2013.

Experţii evaluatori vor merge pe teren şi vor culege informaţii cu privire la categoria de folosinţă, grupa de calitate şi celelalte elemente necesare realizării raportului de evaluare. Aceștia vor  trebui să prezinte, printre altele, metode de calcul pentru stabilirea valorii terenurilor şi o listă a proprietarilor -, aşa cum rezultă din evidenţele ANCPI/OCPI sau UAT – suprafaţa supusă exproprierii, numele, prenumele expropriatului, unitatea administrativ – teritorială şi judeţul unde este situat terenul supus exproprierii, categoria de folosinţă, valoarea imobilului supus exproprierii

Stabilirea valorii despăgubirii aferente imobilelor se va face potriivt Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010, se arată în documentaţia aferentă contractului de prestări servicii de evaluare a imobilelor pe care vrea să îl semneze CNADNR.

Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda va dura cel puțin trei ani

În luna iulie CNADNR a anunţat că vrea să contracteze lucrări de proiectare şi construcţie a autostrăzii Sebeş – Turda, proiect cu o lungime totală de 70 de kilometri şi o

Valoarea estimată pentru lucrări lede proiectare şi construcţie a autostrăzii Sebeş – Turda (70 de km) se ridică  la 2,48 miliarde lei (560 milioane euro), fără TVA.

Lucrările sunt finanţate din fonduri europene în proporție de 85%, iar restul de 15% de la bugetul de stat, iar termenul pentru finalizarea investiției este de 70 de luni de la data atribuirii, sau cel târziu începutul anului 2016, potrivit datelor din caietul de sarcini.

O perspectivă nerealistă de altfel, susțin mai mulți ingineri constructori care au condus lucrările de execuție a loturilor Autostrăzii Orăștie – Sibiu. Aceștia au declarat sub anonimat pentru ziarul “Unirea” că un termen mai realist pentru finalizarea unui singur lot, respectiv a întregii autostrăzi Sebeș-Turda, este de circa trei ani și în niciun caz de doi ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sâmbătă, 17 mai 2025: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, inclus în programul „Noaptea Muzeelor”

sebesinfo.ro

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a alăturat, și în acest an, evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. Sâmbătă, 17 mai 2025, muzeul din Sebeș va fi deschis publicului în intervalul orar 17.00-23.00.

Pe lângă vizitarea gratuită a expozițiilor muzeului, oaspeții vor fi întâmpinați cu o serie de surprize pregătite de organizatori. Cu acest prilej, vor fi expuse o serie de linogravuri reprezentând Sebeşul văzut de Michael Acker (1889 – 1971), iar în atmosfera unică oferită de grădina muzeului, vizitatorii vor putea descoperi expoziția „Civitas Sebus”, precum și o bucătărie de campanie, folosită de unitatea de cavalerie din Sebeş, în timpul Primului Război Mondial.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Între 23 și 25 mai 2025 are loc cea de-a XLV-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Vezi programul

sebesinfo.ro

Publicat

în

Se împlinesc 45 de ani, de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.

În perioada 23-25 mai 2025, vor fi prezenți la Sebeș și la Lancrăm cei mai importanți exegeți ai operei blagiene, dar și instituții de educație și cultură, edituri, sub cupola Academiei Române cu care festivalul și principalul său organizator, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, au un parteneriat solid, în anul 2023 fiind semnat un nou protocol de colaborare cu Academia Română.

Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru. Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.

În plus, festivalul are o pregnantă latură dedicată tinerilor, elevii din Sebeș fiind în număr mare voluntari implicați în organizare.

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM – SEBEȘ, ediția a XLV-a, 23-25 mai 2025

• VINERI, 23 mai 2025 – LANCRĂM, SEBEȘ și CÂLNIC

Orele 10.00-10.45: Începutul și sfârșitul. Pelerinaj la statuia lui Lucian Blaga din Lancrăm și la mormântul scriitorului. Rugăciune de pomenire.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: DESCHIDEREA OFICIALĂ A FESTIVALULUI

Primirea invitaților cu: Ana Neamțu – „Tezaur uman viu”, Fanfara din Petrești, voluntarii festivalului.

Momente oficiale. Expoziția de afișe „Povestea festivalului”.

Recitalul „La Lilieci”, după Marin Sorescu. Regia: Cristina Blaga-Tomuș. Distribuția: Ania Petrean, Ana Ștefan, Alexia Marcu, Alexandru Bumbeș, Alexandru Mutu, Briana Iacob, Ionuț Arin, Iuliana Dogaru, Mădălina Foficaș, Sofia Ivan, Sorana Ilie, Theodora Constantin. Asistent: Andrada Oltean.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 12.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice – „Lucian Blaga, filosof, poet, mentor” & „Lucian Blaga și tăcerea, ca taină a creștinismului românesc”. Moderator: CS I dr. Eugeniu Nistor. Cărţi şi reviste în festival.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 16.00: Întâlnire cu Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și invitații săi: ÎPS Andreicuț, Marius Bojiță, Daniel Silva Perdigao (Portugalia), Ion Mureșan, Ion Pop, Adrian Popescu, Ștefan Damian, Iustin Moraru și Virgil Mihaiu.

Cetatea Câlnicului – patrimoniu mondial UNESCO

ORA 19.30: Serată muzicală cu participarea pianistei japoneze Chiyo Hagiwara și a sopranei Melinda Samson. În program: Carl și Josef Filtsch, compoziții de Chiyo Hagiwara pe versuri de Lucian Blaga.

• SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.

Primăria Municipiului Sebeș

Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.

Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).

• DUMINICĂ, 25 mai 2025 – SEBEȘ și LANCRĂM

Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm

Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.

Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.

Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).

Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.

Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ

SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbatul depistat în timp ce conducea cu o alcoolemie de 1,19 mg/litru, reținut de polițiștii din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 10 mai 2025, polițiștii Secției de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, pentru dispunerea măsurilor legale.

• Informații de background:

La data de 10 mai 2025, în jurul orei 00.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe strada Săsească din localitatea Petrești, un autoturism condus de un bărbat de 35 de ani, din localitatea Daia Română, județul Alba.

În urma testării bărbatului, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,19 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes