sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Aplicaţie de stingere a incendiilor la un fond forestier a pompierilor din Alba organizată pe Muntele Șureanu

Aplicaţie de stingere a incendiilor la un fond forestier a pompierilor din Alba organizată pe Muntele Șureanu

Publicat în 13.06.2014 la ora 14:13

aplicatie-pompieri-simulare-sureanu-2014Ieri, pe muntele Șureanu – zona Poarta Raiului a avut loc un exerciţiu cu tema „Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Șugag şi a celorlalte instituţii cu atribuții în gestionarea situaţiilor de urgență pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de intervenție de stingere a incendiilor la fondul forestier, pe raza comunei Şugag”.

În scenariul exerciţiului, pentru îndeplinirea scopurilor propuse s-au prevăzut două situaţii operative, astfel:

• la ora 08.00, a fost anunțat un incendiu de vegetație uscată, care datorită vântului puternic s-a extins la fondul forestier de pe raza Ocolului Silvic Cugir, existând riscul propagării incendiului la rezervația naturală Iezerul Șureanu și la cabana Șureanu cu amenajările din apropiere.

• la ora 11.00, se primește informația că, de la cabana Șureanu două grupuri de turiști de câte două persoane s-au deplasat pe trasee diferite spre Vf. Aușel și vf. Pătru. Unul dintre turiști reușește să anunțe prin SNUAU 112 că, un grup este surprins intr-o zonă izolată cu fum, iar din cauza terenului accidentat unul din ei este rănit și nu se poate deplasa. Pentru stingerea incendiului de la fondul forestier au intervenit echipaje ale ISU Alba – Detaşamentele de pompieri Alba Iulia şi Aiud, Pichetul de Pompieri Cîmpeni şi Gărzile de intervenţie Sebeș și Blaj, personal de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Șugag și Săsciori și personal din cadrul Direcției Silvice și a Ocoalelor Silvice Cugir și Blaj. În acelaşi timp, echipele de căutare – salvare intervin pentru găsirea acordarea primului ajutor medical și transportarea acestora la spital.

Exerciţiul şi-a atins scopurile de verificare a concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului ; verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante; antrenarea personalului de intervenție pentru acțiuni de lungă durată și în condiții de teren accidentat; antrenarea în executarea acțiunilor de căutare și salvare a persoanelor surprinse de incendiu, transportul și acordarea primului ajutor medical, precum şi de realizare a unei informări complexe a populaţiei din zonele de risc, privind modul de comportare în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă. La exerciţiu au participat Gheorghe Feneșer – prefectul judeţului Alba,  Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Județean Alba, col. Felician Itu  – inspector șef IJJ Alba, cms. șef Ioan Ursaleș  – comandant Poliția Municipiului Sebeș, dr. Aurel Crişan  – director Unitatea de Primiri Urgențe a județului Alba, col. Gică Gheban  – U.M. 01760 Transmisiuni Sebeș, Constantin Jinar – primarul comunei Șugag și Nicolae Morar – primarul comunei Săsciori. Aceştia au apreciat modul în care s-a organizat şi desfăşurat exerciţiul, colaborarea bună între toate forţele participante şi eficiența acestor activități practice în pregătirea structurilor de intervenție pentru a face față cu succes unor situații de urgență din ce în ce mai complexe.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.