sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » Alo, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, e cineva acasă? Un Şugăgean vă așteaptă de şase luni să marcați brazii doborâți de vânt pe terenul lui!

Alo, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, e cineva acasă? Un Şugăgean vă așteaptă de şase luni să marcați brazii doborâți de vânt pe terenul lui!

Publicat în 23.07.2015 la ora 11:00
   

brazi-doborati-vantUndeva în luna februarie, vânturi puternice au dezrădăcinat și rupt o serie de brazi din pădurea situată în locul numit Gotu, de pe Valea Sebeșului.

Proprietarul parcelei pe care s-au prăbușit copacii nu s-a apucat de capul lui să extragă masa lemnoasă și să curețe locul, fiind la curent cu prevederile legale în acest sens. Prin urmare s-a lansat în demersurile necesare pentru a obține luarea la cunoștință a situației de către cei în măsură să pună ”ștampila” pe brazii căzuți, pentru a-i putea transporta de acolo fără frica radarului pădurii. Actul de punere în valoare și avizul de transport fiind documentele imperios necesare acțiunii care, altfel, deși menită să protejeze pădurea, s-ar încadra la delict silvic. Lucrurile s-au mișcat cum se mișcă ele de obicei în țara asta, în data de 14 mai s-a întocmit un proces verbal la fața locului, de către vecinii de limită, care au constatat că pe proprietatea de 0,6 hectare a lui Furdui Trifon, în proporție de aproximativ 80 la sută, există doborâturi și rupturi de vânt, ocazie cu care acestea au fost și pozate (vezi foto). În data de 20 mai, proprietarul a înaintat o adresă către C.R.S.C. Cluj-Napoca, în care a explicat situația, cerând ajutor pentru a elibera suprafața în cel mai scurt timp, nu de alta, dar materialul lemnos se degradează și se poate ajunge la infestarea pădurii din jur. C.R.S.C. Cluj-Napoca răspunde că acest caz nu este izolat (nu văd cu ce îl ”încălzește” pe șugăgeanul nostru treaba asta) și că trebuie informat de urgență asupra situației Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Pe firul poveștii am aflat că ministerul a fost informat și răsinformat, prin adrese care se pare că și-au atins ținta, pentru că potrivit coordonatorului Inspecției Județene Alba din cadrul C.R.S.C. Cluj, George Bucur, ”cazul” s-a întors spre soluționare tot la noi, doar că ai noștri au mâinile legate, deoarece, spune aceeași sursă, parcela lui Furdui Trifon face parte dintr-un amenajament care, din cauza unor nereguli, a fost suspendat de minister. Conform legii, aici nu se poate face nicio intervenție până la deblocarea situației. Prin urmare, o nouă documentație a fost întocmită și înaintată către C.R.S.C. Cluj, care să facă în baza ei demersurile necesare pe lângă M.M.A.P. ”În materialul trimis am propus soluții pentru remedierea situației, printre care emiterea unui ordin de ministru pentru acest caz aparte, o derogare dacă vreți, care să ne permită intervenția punctuală, pe plan local, pentru a extrage materialul afectat”, mai precizează George Bucur. Până una alta, natura nu așteaptă după hârtii, pierderile pentru șugăgeanul nostru sunt imense, și în situația lui se mai află și alți proprietari de pădure din zonă. Materialul lemnos în curând nu va mai putea fi valorificat, pericolul infestării pădurii din preajma perimetrului este unul iminent, iar impozitul pe teren (încadrat ca împădurit) merge înainte și omul este bun de plată. Și, cum speranța moare ultima, putem doar să așteptăm competenta implicare a ministerului mai sus amintit, dacă se poate până nu cade prima zăpadă…

D. M. S.

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.