Învățământ-Cultură
Activitate de informare a elevilor Școlii Gimnaziale din Câlnic cu privire la rolul Jandarmeriei în cadrul forţelor de ordine publică
La invitaţia directorului Şcolii Gimnaziale din Câlnic, domnul profesor Constantin Ioan Popa, Jandarmeria Alba a desfăşurat o activitate informativ preventivă adresată elevilor şi cadrelor didactice ale acestei unităţi de învăţământ. Întâlnirea a avut două părţi, prima parte fiind adresată elevilor din ciclul primar, iar a doua a vizat nivelul gimnazial.
Începând cu ora 11.00, în noua sală de sport a şcolii, jandarmii le-au vorbit elevilor şi cadrelor didactice despre rolul, importanţa şi locul Jandarmeriei în cadrul forţelor de ordine publică şi a fost evidenţiată preocuparea instituţiei pentru asigurarea unui climat de normalitate în societate şi în mediul şcolar. Pentru elevii claselor terminale, au fost arătate limitele răspunderii contravenţionale şi penale a minorului, fiind aduse în discuţie faptele de natură contravenţională şi penală cel mai frecvent întâlnite în cadrul instituţiilor de învăţământ. Surpriza pregătită de organizatori a constat în invitarea unui “mascat”, iar momentul a fost foarte apreciat de audienţă.
Ca de obicei, echipamentul de intervenţie din dotarea jandarmilor a suscitat interesul copiilor, mai ales că a fost purtat chiar de invitat. Acesta şi-a prezentat fiecare componentă a echipamentului de protecţie şi intervenţie şi a expus elevilor ce pregătire şi antrenament trebuie să urmeze un jandarm pentru a interveni eficient pe timpul unor misiuni cu grad ridicat de risc. Explicaţiile nu i-au descurajat pe adolescenţi, mulţi dintre aceştia exprimându-şi la final dorinţa de a deveni jandarmi.
”Întâlnirea s-a desfăşurat într-un mod relaxat, iar copiii au fost îndemnaţi să pună întrebări referitoare la tema discuţiei. Aceasta a avut drept consecinţă faptul că audienţa a participat activ la dezbatere şi a avut multe nelămuriri la care a primit răspunsul, interactivitate care a condus la o bună înţelegere a celor expuse”, spune Cosmin Jurcoveț, reprezentantul IJJ Alba.
FOTO: IJJ Alba

Învățământ-Cultură
Olar Constantin, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebes, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit, weekend-ul trecut, etapă finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”.
Concursul este unul de prestigiu, aflat la cea de-a VIII-a ediție și este organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” și cuprinde două etape. Etapă finală a reunit 14 prezentări ale unor elevi din toate zonele geografice ale țării. Din juriul acestui concurs au făcut parte nume de sonore din domeniul istoriei precum Prof. Univ. Ovidiu Augustin Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și alții.
Elevul Constantin Olar de la Colegiul Național „Lucian Blaga”din Sebeș a prezentat o lucrare în care a adus în prim plan un erou din comună sa de domiciliu, Pianu de Sus. Pe lângă metodele clasice de documentare, și anume cercetarea studiilor și publicațiilor de specialitate, a folosit și metode specifice istoriei orale cum ar fi interviul cu persoane vârstnice din sat realizat în scopul culegerii unor mărturii, sau folosirea unor interviuri realizate în urmă cu mulți ani, reușind să impresionezesi să se întoarcă acasă cu Premiul I. Elevul este pregătit de doamna profesor Damian Elena.
Învățământ-Cultură
Rasa Radu Flavius, elev al Liceului Tehnoogic Sebeș, premiu special la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Romanice – Limba Spaniolă
Elevul Rasa Radu-Flavius, din clasa XII B, de la Liceul Tehnologic Sebeș, prof. coordonator fiind doamna Lucia Modoeanu, a obținut Premiul special pentru originalitatea discursului, la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – Limba spaniolă, desfășurată la Bacău, în perioada 26 – 30 aprilie 2025.
Pentru Radu a fost o experiență inedită, iar emoțiile constructive s-au concretizat într-o binemeritată recunoaștere a talentului și originalității. De asemenea, felicitări și mulțumiri doamnei profesoare Lucia Modoeanu, pentru dăruire și profesionalism în pregătirea tuturor elevilor care au participat la faza și județeană și națională a Olimpiade de Limbi Romanice!
Învățământ-Cultură
Comportare excelentă a elevilor Liceului German Sebeș, la etapa națională a Olimpiadei de Limba Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților
Între 10 și 13 aprilie 2025, Timișoara a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru școli/secții cu predare în limbile minorităților și pentru românii din diaspora.
La această competiție Liceul German Sebeș a fost reprezentat de elevii Mihai Alexandru Istrate (clasa a VI-a), Ana Vlad (clasa a VII-a), Fabian Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a), Alisa Oana Antonia Truța (clasa a IX-a), Ana Capătă (clasa a X-a) și Darius Răulea (clasa a XI-a).
Coordonați de profesoarele Mioara Cojocaru și Lacrima Bădescu, aceștia au obținut următoarele premii: Premiul III (Alisa Oana Antonia Truța), Premiul Special (Ana Vlad, Fabian Mucsi-Amariței, Ana Capătă, Darius Răulea), Premiul „În inima cetății” (Mihai Alexandru Istrate) și Premiul „Așteptându-l pe Godot” (Ana Capătă).
„Felicitări tuturor, elevi și profesori, pentru munca depusă și rezultatele obținute!”, au transmis reprezentanții Liceului German Sebeș.