Actualitate
18 – 21 august 2022: Zilele Municipiului Sebeş – un festival al verii, plin de culoare, cu ritmuri muzicale și evenimente dedicate tuturor vârstelor orașului
Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”! Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, spunând povestea frumoasă a acestor locuri.
Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 19 august, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, copiii și tinerii Sebeșului care au excelat în diverse domenii – educație, artă și voluntariat.
Atmosfera de sărbătoare este redată pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni. În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.
Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.
Artiștii locali și invitații de renume vor urca pe scena din Parcul Arini pentru a oferi publicului cea mai reușită petrecere a verii. Lou Bega este primul solist internațional invitat la acest gen de evenimente la Sebeș, aducând cu el ritmurile de „mambo no. 5″, care l-au făcut inconfundabil. Cu un bilanț de 60 de ani de activitate, trupa Phoenix va demonstra, încă o dată, că rockul va trăi etern. Hiturile din topurile radiourilor vor fi aduse de Emaa, Bruja, Holy Molly, Sasha Lopez, Manuel Riva și Krypton. Trupele locale vor avea cazia reîntâlnirii cu publicul – Green Line, Dublu Click, Loutfire, Red Ravine Band și Nexxt Band.
Tradiționalele momente de folclor, avându-i ca invitați pe Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul folcloric Jidvei, Adina Hada, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Alina Andrei, Fluierașii de la Șugag, alături de mulți alți artiști din zona noastră etnofolclorică și muzica Fanfarei din Petrești vor face parte din programul zilei de duminică.
Buna dispoziție va fi întreținută de actorul Radu Pietreanu și de toți cei responsabili cu animația pe scena din Parcul Arini – Andreea Bogdan, MC Kotto și Ionuț Lemeny.
Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.
Mulțumim tuturor sponsorilor, partenerilor și voluntarilor care ni s-au alăturat pentru această sărbătoare a comunității locale!
Sunteți invitați, cu toată căldura, la cea mai veselă petrecere a verii!
La mulți ani, Sebeș!
• JOI, 18 AUGUST 2022
Orele 16.00 – 19.00, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, sala de spectacole „Radu Stanca”
„UNIVERSUL COPILĂRIEI” – concurs național de muzică ușoară și folk
• VINERI, 19 AUGUST 2022
Ora 11.00 Grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”
DESCHIDEREA OFICIALĂ A ZILELOR MUNICIPIULUI SEBEȘ
Salutul oficialităților. Salutul delegațiilor din orașele înfrățite. Premierea unor persoane unice din viața de zi cu zi a urbei. Momente artistice.
Invităm cu toată căldura întreaga comunitate locală, precum și pe oaspeții orașului!
Ora 18.00 Muzeul Municipal „Ioan Raica”
„Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică, cu participarea artiștilor locali
Ora 18.30 Muzeul Municipal „Ioan Raica”
„Vremuri și bani”. Din colecția numismatică a muzeului din Sebeș – expoziție
Ora 19.00 Muzeul Municipal „Ioan Raica”
Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach
PARCUL ARINI, SCENĂ ÎN AER LIBER
Orele 10.00 – 13.00 „UNIVERSUL COPILĂRIEI” – concurs național de muzică ușoară și folk
Orele 16.00 – 18.00 „UNIVERSUL COPILĂRIEI” – concurs național de muzică ușoară și folk
Ora 19.00: „UNIVERSUL COPILĂRIEI” – festivitatea de premiere
CONCERT: Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș – profesori Alexandra și Adrian Pamfilie, Clubul Fantasy Dance, Ciprian Moga, Clubul Copiilor Sebeș
Invitat special: HOLY MOLLY
Trupe locale: Loutfire, Red Ravine Band, Nexxt Band
• SÂMBĂTĂ, 20 AUGUST 2022
Ora 10.00 Muzeul Municipal „Ioan Raica”
„Sebeșul în culori” – expoziție de artă plastică cu participarea artiștilor locali
Tabără medievală cu Ordinului Scutierilor de Mühlbach
Ora 12.00 Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
„Lucian Blaga și frumusețea locurilor natale” – expoziție tematică; acces gratuit tuturor vizitatorilor obiectivului cultural
Ora 14.00 Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
Întâlnirea Primarului Municipiului Sebeș cu delegațiile orașelor înfrățite. Momente oficiale.
Ora 18.30 SCENĂ. PARCUL ARINI
CONCERT: LOU BEGA, SASHA LOPEZ, MANUEL RIVA, EMAA, BRUJA, DENISA MOGA, GREEN LINE, DUBLU CLICK, gimnasta FLAVIA SENTEA, Școala de muzică „DoReMi” (prof. Alexandra și Adrian Pamfilie) și trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper” (prof. Lavinia Kamla Donose) – proiecte culturale pentru copii susținute de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Animație: Andreea Bogdan și MC Kotto.
SPECTACOL DE LASERE
• DUMINICĂ, 21 AUGUST 2022
Ora 12.30 Răhău
Parada Fanfarei din Petrești
Ora 17.00 Petrești
Parada Fanfarei din Petrești
Ora 18.00 Scenă. Parcul Arini
CONCERT DE FOLCLOR: NICOLAE FURDUI IANCU, ANSAMBLU FOLCLORIC JIDVEI, ADINA HADA și ansamblul „Șoimii Carpaților” Florești, Fluierașii de la Șugag, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Petru Bănățean, Alina Andrei, Trupa de dansuri săsești, Clubul Copiilor Sebeș
MOMENTE ARTISTICE CU RADU PIETREANU
Ora 22.00: ROCK PENTRU TOTDEAUNA!
Prezintă: Ionuț Lemeny
CONCERT CU TRUPELE PHOENIX ȘI KRYPTON

Actualitate
Duminică, 13 iulie 2025: Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș la Viena”
Centrul Cultural Lucian Blaga Sebeș are plăcerea de a vă invita la Salonul muzical-literar „Carl Filtsch – de la Sebeș, la Viena”, care va avea loc duminică, 13 iulie 2025, începând cu ora 18:00, la Biserica Evanghelică din Sebeș.
Evenimentul cultural este realizat de doamna Dagmar Dusil, ambasadoare a muzicii micului geniu născut la Sebeș, în anul 1830. Interpretează pianiștii Henriette Gärtner și Milan Solomon. Narator: Cătălin Neghină. Intrarea este liberă.
• CARL FILTSCH (1830 – 1845)
La Sebeș, în acest orășel transilvănean se năștea, pe 28 mai 1830, al zecelea copil al lui Josef Filtsch, preotul paroh al comunității evanghelice săsești. Era vinerea înainte de Rusalii. Bucuria nașterii copilului cuprinde întreaga parohie. Ulițele și locuitorii orașului sunt dominate de atmosfera premergătoare sfintei sărbători. În fața caselor, mestecenii tineri, simboluri ale fertilității, ale unui nou început, ocrotesc totodată
împotriva spiritelor nefaste și reprezintă semne de bun augur pentru drumul vieții noului născut, Carl. Nimeni nu bănuia că acest drum va fi scurt, ca bătaia din aripi a unei libelule.
Henriette Gärtner
Pianista concertistă Henriette Gärtner încântă de fiecare dată publicul cu strălucirea ei captivantă. Interpretările ei sunt limba prin care ea comunică cu sala. Își exprimă sentimentele prin muzică și prin arta interpretativă convingătoare, creează imagini auditive, vrăjind astfel publicul. Prin această înaltă artă a dialogului muzical, pianista realizează un contact intens cu ascultătorii, deoarece sunetul pianului generează sentimente extraordinare în sufletul lor. O viață fără muzică, spune Henriette Gärtner, ar fi de neconceput pentru ea. Ar fi, după cum a afirmat pe bună dreptate Friedrich Nietzsche, o eroare.
Milan Solomon
Milan Solomon are 12 ani și studiază pianul cu prof. dr. Inesa Sinkevych, în New York, grație unei burse din partea Fundației „Sassa Maniotis”. Milan a început studiul pianului la vârsta de 3 ani, în orașul natal, Cluj-Napoca. La 4 ani, a avut primul său recital de pian. De atunci, a susținut recitaluri în România, Spania, Franța si SUA. A participat la diferite competiții de pian naționale și internaționale încă de la vârsta de 5 ani și a câștigat numeroase premii. În 2024 a participat la Concursul internațional de pian „Carl Filtsch”, unde a câștigat premiul I (la categoria A), totodată Premiul Mozart Juvenorum oferit de managerul Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca, doamna Silviu Sbârciu și Premiului „Peter Szaunig”, acordat de doamna Dagmar Dusil.
Actualitate
Exponatul lunii iulie, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș. Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939)
Ne aflăm în plin sezon pastoral, când oile pasc pe pășunile alpine, aşa că Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii iulie o bâtă ciobănească din zona Brașovului.
Bâta este confecționată din lemn de frasin, are lungimea de 121 cm şi în partea superioară este prevăzută cu o măciulie de 7 cm înălțime, al cărei diametru maxim este de 5 cm. Pe bâta propriu-zisă, care are diametrul de 3,5cm, la 6 cm sub măciulie începe o zonă decorată cu registre succesive de benzi orizontale şi verticale încrestate cu motive geometrice: linii în zig-zag, „dinți de lup”, pătrate, triunghiuri şi X-uri.
Motivele încrestate sunt încrustate cu negru, cel mai probabil realizat dintr-un amestec de cărbune din vatră şi seu de oaie, aşa după cum era obiceiul ciobanilor să facă, pentru a scoate în evidență dantelăria de motive cu care își decorau bâtele.
Deși este considerată un obiect simplu, dacă analizăm bâta prin funcționalitatea ei, vom realiza cât de complex este de fapt acest accesoriu indispensabil al ciobanului. Ea servește ca sprijin la urcuș şi coborâș, deci este un mijloc de locomoție, fiind totodată şi o unealtă de apărare față de animalele sălbatice, câini şi oameni, deci, o armă. Atunci când ciobanul se sprijină în bâtă moțăind, adică aşa cum spun ei „doarme în băț”, ea devine un mijloc de odihnă, iar când este folosită pentru a căra traista sau gluga, este un mijloc de transport. Tot bâta îi ocupă timpul atunci când o „încrâşteşte”, deci este un mijloc de distracție şi îi încântă ochiul când este meșteșugit decorată, devenind astfel și un mijloc de exprimare artistică. Bâta îi dă încredere şi îi alungă teama atunci când o are aproape, căpătând astfel o funcție morală şi îi satisface orgoliul când este admirată de alții, îndeplinind astfel și o funcție socială. Bâta servește uneori drept răboj pentru a ține anumite socoteli, sau ca metru, devenind astfel unitate de măsură. Îndeplinind atâtea funcții nu este de mirare faptul că ciobanii afirmă că: „cânele şi bâta nu se pot plăti”!
Bâta desemnată exponat al lunii iulie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, face parte din colecția lui Karl Haldenwang (1863-1939) şi a fost achiziționată de acesta din zona Brașovului, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Colecționar de obiecte etnografice, istorice şi arheolog autodidact, Karl Haldenwang s-a născut la Sebeş în anul 1863 în familia dogarului şi comerciantului de vinuri Michael Haldenwang (1836-1880).
După terminarea studiilor la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş se ocupă, la fel ca şi tatăl său, de comerț, inițial la Sebeș, iar apoi la Brașov, ca angajat la firma Kamner & Jekelius. În perioada petrecută la Brașov își mărește colecția prin achiziționarea de noi obiecte, printre care şi bâta ciobănească desemnată exponat al lunii şi, împreună cu Julius Teutsch, întreprinde cercetări arheologice în așezarea de la Schneckenberg (Dealul Melcilor).
Între 1901 și 1926 a locuit la Sighișoara unde a condus filiala locală a Kamner & Jekelius, iar după pensionare, a revenit la Sebeș, unde a murit în luna ianuarie 1939. Pasionat colecționar de obiecte arheologice şi etnografice, membru al „Verein für Siebenbürgische Landeskunde” şi al Asociației „Sebastian Hann” a contribuit la îmbogățirea colecțiilor muzeelor din Sighișoara, Alba Iulia şi Sebeş, instituții în care au ajuns părți din colecția sa.
Actualitate
Tânără de 22 de ani din Sebeș cercetată de polițiști,m după ce a furat o bicicletă, dintr-un magazin din Teiuș
Ieri, 5 iulie 2025, în urma apariției unei înregistrări video, pe o rețea de socializare, prin care era semnalat furtul unei biciclete din incinta unei unități comerciale, polițiștii din Teiuș s-au sesizat și au demarat activitățile specifice.
Astfel, în cursul aceleiași zile, au identificat o femeie de 22 de ani, din Municipiul Sebeș, care, în timp ce se afla împreună cu fiul ei de 4 ani, ar fi profitat de neatenția personalului unității comerciale și ar fi sustras o bicicletă pentru copii, în valoare de 380 de lei.
Prejudiciul cauzat a fost recuperat și predat persoanei vătămate.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.