sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes

Acasă » Știri din zonă » „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, obiceiul secular unic în țară păstrat cu sfințenie la Șugag

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, obiceiul secular unic în țară păstrat cu sfințenie la Șugag

Publicat în 17.04.2017 la ora 12:55

„Statu’ la vase în Lunea Paştelui” este unul dintre cele mai vechi obiceiuri populare româneşti care încă se păstrează cu sfințenie, la Şugag. Evenimentul a debutat la ora 11.00 în curtea bisericii ortodoxe din localitate, unde s-au adunat 18 familii tinere care s-au căsătorit în decursul ultimului an, acestea primind conform tradiţiei, lucruri şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării.

Sărbătoarea de la Şugag, organizată şi în acest an de comunitatea locală şi de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, a cuprins apoi un spectacol folcloric cu îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ. Coregrafia a fost semnată de Alexandra Oargă şi Flaviu Mârza, iar conducerea muzicală a fost asigurată de Alexandru Pal. Invitaţi au fost fi Bogdan Toma şi Robert Târnăveanu dar şi formaţia de fluieraşi a Căminului Cultural Şugag.

Etnografii spun că obiceiul „Statu’ la vase” ar data din perioada tracilor şi este un străvechi obicei unic în ţară ce reuneşte atât sărbătorirea întemeierii unei familii cât şi sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului. Întrerupt în anul 1990, obiceiul a fost reînviat în 2008 cu implicarea Bisericii, a administraţiei locale şi a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Comuna Şugag, comună veche de oieri, se află la 30 de kilometri de Sebeş, fiind una dintre cele mai mari şi mai bogate localităţi pe Valea Sebeşului. Comuna este  atestată documentar încă din anul 1575 şi îşi trage numele de la apele tumultoase ce se scurg de pe versanţii munţilor, denumite în limbajul popular şugăgi. Şugagul are o suprafaţă de peste 250 de kilometri pătraţi şi peste 2.700 de locuitori.

Acest articol a fost citit de 553 ori

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, obiceiul secular unic în țară păstrat cu sfințenie la Șugag
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.